Sinterklaas feest vieren: 3 fases

sinterklaas

Al jaren vieren we bij ons thuis Sinterklaas. Inmiddels is mijn oudste dochter 21 en mijn jongste zoon 13. In de 21 jaar dat we als gezin Sinterklaas vieren heeft de manier waarop we dat doen zich ontwikkeld.

En als ik het zo eens bekijk, dan zie ik 3 fases in het vieren van het Sinterklaasfeest! Hier onder deel ik ze met jullie.

1. Sinterklaas vieren: Ignorance is bliss

Fase 1 is de fase waarin je kinderen nog volop in Sinterklaas geloven. Het was de fase waarin ik mezelf heel slim vond als ik bij de Kruidvat speelgoed kocht dat in de aanbieding was. Ik was hoofdverantwoordelijke voor de inkoop van de cadeautjes omdat mijn man de hele week op zijn werk was, en pas laat thuis kwam. Maar in de week voor 5 december ging hij vaak ook nog even op pad op de extra koopavonden. Het gevolg: een overvloed aan cadeautjes…

Er zijn jaren geweest dat de kinderen zo verzadigd waren met cadeautjes, dat ik ze soms ter plekke achterover drukte. En ze merkten het niet eens. Die cadeautjes deed ik in mijn ‘cadeautjesdoos’ of bewaarde ze voor een verjaardag.

2. Sinterklaas vieren: Je mag naar het volgende level!

In deze fase kenden sommigen van onze kinderen het grote geheim van Sinterklaas: namelijk dat de beste man weliswaar ooit heeft geleefd, maar allang dood is. En dat de huidige reïncarnatie een gewone meneer is die zich heeft vermomd als Sinterklaas. Dit geheim vertelden we op zo’n manier dat het kind zich vereerd voelde dat hij werd ingelicht.

We vertelden dat het Sinterklaasfeest een spel is, waaraan iedereen meedoet. En dat zij naar het volgende ‘level’ mochten! Daar werden ze in de regel zo blij van, dat ze vergaten verdrietig te zijn over het verlies van een dierbare kindervriend.

De kinderen die het geheim kenden hielp ik met het maken van een surprise. En ze mochten helpen om cadeautjes te kopen voor 5 december.

3. Sinterklaas vieren: Iedereen kent het grote geheim van Sinterklaas

In fase 3 van Sinterklaas vieren weten alle gezinsleden dat de Sint niet echt is. En dat betekent dat iedereen mee kan doen met cadeautjes kopen, en surprises en gedichten maken. Voor ouders is het een stuk relaxter: zij hoeven niet meer als enige cadeautjes te kopen.

Zo vieren wij Sinterklaas

Wij zitten dus in fase 3. Met behulp van lootjestrekken.nl worden er lootjes getrokken. Het handige van deze website vind ik dat je er ook verlanglijstjes kunt indienen. Zo kun je snel en makkelijk zien wat de wensen zijn.

Alle cadeautjes worden bij ons thuis verzameld in een grote jute zak en op de grote dag in de woonkamer gezet. Dan drinken we eerst warme chocolademelk terwijl we naar Sinterklaasliedjes luisteren. En dan mag in de regel de jongsten als eerste een cadeautje pakken. Degene die hij trekt opent het cadeautje, en mag vervolgens een nieuw pakje kiezen. Enz.

sinterklaas nostalgie

Plagen

Maar belangrijker dan cadeautjes vind ik het feit dat Sinterklaas een beetje een plaagfeest is. Met behulp van gedichten en surprises mag je elkaar best een spiegel voorhouden.

Zo heb ik al bedacht dat ik mijn oudste zoon een gekleide hand met een gat erin ga schenken. Die jongen kan namelijk niet met geld omgaan.

Een beetje plagen en zelfspot moet kunnen vind ik.

Hoe vier jij Sinterklaas?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: