Huwelijkscadeau: mooi doodskleed…

smedekink

Vorige week werd mijn moeder zeventig. En we vierden dat afgelopen zondag, met onder andere een bezoekje aan het museum Smedekink in Zelhem.

Daar kregen we een kijkje in hoe het leven vroeger was.

Huwelijkscadeau: een doodskleed

Wat mij vooral trof was het feit dat je als nieuwbakken bruid als huwelijksgeschenk een doodskleed kreeg! Lekker dan. Want als je trouwde, was de kans groot dat je zwanger werd. En destijds was een bevalling zeker niet zonder gevaar. Vandaar het doodskleed.

Ik vroeg nog hoopvol of de mannen dat dan ook kregen. Want ik dacht dat het misschien een algemene gewoonte was. Maar nee, het doodskleed was exclusief voor vrouwen. Je zou als verse bruid toch huiveren in je schoenen!

Wat ben ik dan blij dat ik nu leef. En mijn dochters ook.

Linnenkast en servies

Ook stonden er een enorme kast met daarin linnengoed, en een prachtig servies. Maar beiden waren alleen om mee te pronken! Ze werden nooit gebruikt. Toen mijn man en ik trouwden vroeg ik trouwservies, want dat was toen de gewoonte. Ik moet bekennen dat het allang niet meer compleet is. Dat krijg je ervan als je het wel gebruikt ; )

Wat kreeg jij cadeau bij je huwelijk?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: