iDeal versus Paypal

paypalAls ik online iets koop dan hoop ik altijd dat ik kan betalen met Paypal.

Ik zou graag beweren dat daar een diepzinnige weloverwogen motivatie achter zit. Maar de waarheid is dat het pure gemakzucht is. Want Paypal is makkelijker en sneller dan iDeal. Ik hoef feitelijk alleen maar op betalen te drukken, en klaar is Klara. Terwijl ik bij iDeal hélémáál mijn apparaatje van de bank moet pakken, en dan helemaal moet inloggen, en helemaal mijn banknummer moet intypen. Wat een gedoe. Hetzelfde geldt overigens voor betalen met een creditcard. Dat vind ik ook teveel werk.

Daarom vind ik het best jammer dat Paypal niet bij alle webshops beschikbaar is. Terwijl iDeal dat wel vrijwel altijd is.

Sinds iDeal werd geïntroduceerd in 2005 is er meer dan 900 miljoen mee betaald.

Behalve gemakszucht zijn er nog een heleboel andere redenen om Paypal te gebruiken.

Voordelen van Paypal op een rijtje

 • Het is heel eenvoudig om met Paypal te betalen.
 • Je krijgt ‘kopersbescherming’. Als iets niet aankomt stort Paypal het bedrag op verzoek terug. Het beleid van Paypal is er op gericht dat de koper altijd gelijk heeft. Bij iDeal valt er niets terug te draaien.
 • Met Paypal kun je ook heel eenvoudig betalen bij buitenlandse webshops of sites als eBay.
 • Criminelen werken liever met iDeal dan met Paypal. Paypal heeft goede fraude preventie.
 • Met Paypal kun je ook met creditcard betalen als je dat wilt. Je koppelt dan een creditcard aan je Paypal account.
 • Je kunt Paypal heel makkelijk op je blog zetten, en mensen vragen om een kop koffie voor je te kopen : )

Waarom gebruiken de meeste mensen dan toch iDeal?

Ik denk dat de belangrijkste reden is dat iedere Nederlander een bankrekening heeft. En meer heb je niet nodig om met iDeal te betalen. Terwijl je voor Paypal even een account moet aanmaken. Daar komt nog eens bij het webshops betalen met iDeal promoten door Paypal niet aan te bieden als betalingsmogelijkheid.

En last but not least denken veel mensen dat iDeal een soort keurmerk is! En dat het dus betrouwbaar is. Ik wil niet zeggen dat het niet betrouwbaar is, maar je bent feitelijk minder beschermd dan met Paypal.

Als je iets koopt van een oplichter en je product nooit krijgt, dan kun je met iDeal naar je geld fluiten.

Conclusie over betalen met Paypal en iDeal

Als het een optie is betaal ik het liefst met Paypal, omdat het snel en makkelijk is. Daar komt nog bij dat ik het een fijn idee vind dat ik als koper beschermd ben. Maar in de praktijk wordt de mogelijkheid om met Paypal te betalen veel minder aangeboden dan betalen met iDeal.

Hoe betaal jij het liefst je online aankopen? En waarom?

35 Responses to iDeal versus Paypal

 1. Koppel je paypal ook niet aan je account,in die zin dat het automatisch van je bank rekening gaat. Ik moet met paypal iets er op zetten(mijn keus dan he). Vrienden zijn opgelicht voor vierduizend dollar. Hebben het wel terug gehad,maar ondertussen it je wel te kijken.
  Maar makkelijk is het wel. maar sommige bedrijven doen het niet,jammer maar het is niet anders.
  groet, Wilma

 2. Ik geef ook de voorkeur voor PayPal. Ik heb de PayPal aan mn creditcard gekoppeld, niet meer aan mn bankrekening. Mijn creditcard wordt eens per maand afgeschreven, en als er dus iets is met een PayPal transactie, dan ben ik t voor (tenminste dat hoop ik), voordat t van mijn bankrekening af gaat. De meeste grote creditcards bieden ook een vorm van kopersbescherming tegenwoordig.

  En PayPal vraagt per zakelijke transactie een percentage. Nu is t wel zo dat veel webshops deze kosten doorberekenen aan de klant, en dat mag.

  PayPal heeft t hoofdkwartier in Amerika, wat misschien sommigen mensen ook niet ideaal vinden ivm privacy.

  Voor IDEAl belaat je als zakelijke klant ook geld (per transactie en/of soort abo). In NL ziet t er betrouwbaar uit omdat natuurlijk je via ‘je bank’ betaald. En het is zeker zo dat de banken de beveiliging op orde hebben, net zoals PayPal. Ze hebben immers een naam hoog te houden.

  Maar als ik naar mezelf kijk, dan gebruik ik liever PayPal. Om dezelfde redenen. Makkelijk, kopersbescherming, makkelijk op te zetten op je blog of op marktplaats oid. Zeker op buitenlandse sites, of nederlandse sites met grote, dure aankopen prefereer ik toch PayPal 🙂

  We hebben gelukkig verschillende mogelijkheden betreft online betalingen.

 3. Ik gebruik beide, vaak inderdaad als t mogelijk is eerder Paypal omdat t sneller is.
  Wordt nog (te) weinig aangeboden maar ik merk ook in mijn webshop dat het veel minder wordt gebruikt dan Ideal.
  Wij bieden naast Paypal en IDEAL ook Sofortbanking, mistercash, Bancontact en VISA aan (voor aankopen vanuit rest Europa)

 4. Voor buitenland gebruik ik bijna altijd paypal. Behalve AliExpress, want daar kan het niet. Heb paypal niet (meer) gekoppeld aan een rekening, stort er zelf geld op als het nodig is.
  Al heb ik het laatste jaar eigenlijk bijna niks gedaan met paypal

 5. Ik betaalde eerst ook altijd met IDEAL omdat het vertrouwder voelde. Had wel een Paypal account maar gebruikte ik liever niet. Nadat ik eens ergens niet het volste vertrouwen had en één en ander uitzocht ben ik overgestapt op Paypal, vanwege de koperbescherming inderdaad. En het is inderdaad makkelijker voor de luie betaler zoals ik 😉

 6. Ik betaal automatisch de vaste rekeningen via de bank app..
  Verder koop ik bijna niets online.
  In de winkels pin en of contant hangt van de afronding van het bedrag af.
  In kringloop ook als voirgaande.

  Op terasjes ook
  Sport een voudig leven

 7. hmm, toch maar weer eens kijken hoe dat ook alweer zit met paypal. Ik heb een account, dat had ik ooit ergens voor nodig, maar doe er niks meer mee. Waarom niet? Omdat op de een of andere manier in mijn hoofd zit dat je bij paypal altijd een extra bedragje kwijt bent aan paypal zelf. Maar nu ik daar over nadenk…, misschien is dat alleen met buitenlandse transacties het geval?

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.