Zelf ijs maken: zo doe je dat

ijs maken

Zelf ijs maken leek me altijd maar een lang en ingewikkeld proces. Van de categorie: ‘Ik probéér het niet eens.’

Verder dan ingevroren ranja kwam ik niet. En om nou te zeggen dat dit erg lekker is, nee…

Maar in het boek IJs van Carlina de Lorenzo is ijs maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

IJs maken met Carlina

Carlina de Lorenzo is de kleindochter van de man die de allereerste ijssalon, Venezia genaamd, in Nederland begon. Dat was in 1928. En nu, anno 2016 is die ijssalon er nog steeds. Hij heet nu Roberto Gelato en wordt gerund door Carlina en Robert in Utrecht.

In haar boek IJs, recepten van ijssalon Roberto Gelato geeft Carlina twee basisrecepten voor ijs maken. En vervolgens kun je die basis gebruiken voor ijs maken in allerlei smaken!

IJs maken: twee soorten basis

Ik wist dit niet, maar bij ijs maken heb je twee soorten basis ijs:

 1. Roombasis voor roomijs
 2. Waterbasis voor sorbetijs

IJs maken: roomijs van Carlina

Voor roomijs heb je nodig:

 • Volle koeienmelk of room van koeienmelk. Met halfvolle melk is de structuur van het ijs minder goed, en het resultaat minder lekker zegt Carlina.
 • Suiker of druivensuiker. Carlina gebruikt meestal gewone tafelsuiker
 • Vanillestokje
 • Eigeel

Het is erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheden ingrediënten hebt bij ijs maken. Dus niet van: ‘God zegene de greep!’

Carlina adviseert daarom een digitale keukenweegschaal.

Roomijs maken doe je zo

Je doet de melk en de suiker in een pan en verwarmt het kort. Je moet goed roeren zodat de suiker oplost. Vervolgens snijd je het vanillestokje in de lengte door en doe je dit bij in de pan. De melk mag niet gaan koken! Als het goed warm is, laat je het even trekken en haal je het vanillestokje er uit. Nu klop je het eigeel los en vervolgens doe je de room en de druivensuiker er bij in. Roer alles goed door elkaar en gooi het in de ijsmachine.

IJs maken: sorbetijs van Carlina

Voor sorbetijs heb je nodig:

 • Water
 • Suiker
 • Vruchtensap of vruchtenpuree
 • Losgeklopt eiwit

Sorbet ijs maken is verder bijna hetzelfde als roomijs maken.

Wat mij opvalt is dat je helemaal niet zoveel ingrediënten nodig hebt voor ijs maken! Dat is iets wat me aangenaam verrast, en me het gevoel geeft dat ik dit ook wel zou kunnen.

IJs maken met een ijsmachine

Carlina raadt het merk Magimix aan als het om ijsmachines gaat. Er zijn twee soorten: ijsmachines met ingebouwde koelmotor, en ijsmachines zonder koelmotor.

IJsmachine met ingebouwde koelmotor: duur maar snel en lekker ijs

Als je een ijsmachine koopt is een ijsmachine met ingebouwde koelmotor het makkelijkst. De structuur van het ijs is dan optimaal en het gaat veel sneller.

Dat komt omdat een ijsmachine met koelmotor het ijsmengsel bevriest tijdens het draaien!

In 30 minuten heb je al heerlijk ijs op tafel. Maar de prijzen zijn wel pittig. Onderstaande kost maar liefst 579,-! Dan is het volgens mij al snel goedkoper om gewoon naar de Italiaan te gaan en daar een ijsje te kopen!

ijsmachine

En ik vind ‘m niet eens zo mooi.

IJsmachine zónder ingebouwde koelmotor.

Er zijn ook ijsmachines zonder koelmotor. Die zijn goedkoper, maar vragen meer tijd. Volgens Carlina is het voordeel van dit type ijsmachine dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei leuke kleurtjes. Ik was wel benieuwd naar zo’n ijsmachine en heb er eentje opgezocht. Ze hebben inderdaad leuke kleurtjes. Kijk maar:

ijs maken

Deze heeft dus geen koelmotor en kost 92,95.

IJs maken zonder een ijsmachine kan ook

Heb je helemaal geen ijsmachine dan kun je nog steeds zelf ijs maken. In dat geval zet je het ijs mengsel in een láge afsluitbare bak in de diepvries. Doordat de bak laag is, bevriest het sneller. Is het mengsel eenmaal verandert in ijs, dan moet je het in de blender doen, of er met de staafmixer door heen gaan om het glad te maken. Daarna moet het ijs weer 10 minuten te diepvries in.

IJs maken in hele aparte smaken

Naast de twee algemene ijs recepten geeft Carlina nog een heleboel recepten. Maar sommige vind ik best apart Ik maakte een top 9 van de meest bijzondere ijs smaken van Carlina.

 1. Hollandse nieuwe ijs
 2. Witbier ijs
 3. Roomkaas ijs
 4. Rode bieten ijs
 5. Tomaten ijs
 6. Muntsorbet
 7. Prosecco ijslolly
 8. Olijfolie ijs
 9. Pepernoten ijs

IJs: over Carlina’s boek

Carlina’s boek IJs, met als ondertitel Recepten van ijssalon Roberto Gelato is hoe dan ook de moeite waard om in huis te hebben. Het is alleen al leuk om de geschiedenis van de ijssalon te lezen. Het boek is bovendien prachtig vormgegeven, met mooie vintage foto’s.

Daarnaast kun je het gebruiken als een kookboek voor ijs maken.

Als je ijs wilt maken, moet het volgens mij met dit boek lukken!

Robert aan het ijs maken!

In onderstaande video zie je Roberto in actie.

Praktische informatie over IJs

Het boek IJs is op het moment niet te koop bij bol.com. Alleen de versie voor kinderen is daar te koop. Mijn exemplaar komt uit de bibliotheek. Dus als je interesse hebt in ijs maken dan raad ik dit boek echt aan!

ijs maken

Ga ik nu ijs maken?

Op dit moment wint de gemakzucht het. Het is toch wel erg makkelijk om even naar de stad te gaan en daar een ijsje te kopen voor 1 euro. Maar door Carlina’s boek heb ik nu wel het idee dat zelf ijs maken een haalbare kaart is voor mij. Dus als ik ooit heel veel tijd heb, wil ik het zeker wel eens proberen.

Wat vind jij van ijs? Wat is je lievelingssmaak ijs, en heb je wel eens zelf ijs gemaakt?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: