Me before you: Hmpf!

me before you

Omdat het vakantie is laten we de financiële teugels een beetje vieren, en dus gingen we naar de de film Me before you.

Me before you: prachtig vormgegeven

En ik moet zeggen: de beelden van Me before you zijn werkelijk prachtig. Mooie landschappen en een pittoresk dorpje, zonder dat het kitscherig wordt. Helaas kan ik dat laatste niet zeggen van het acteerwerk van actrice Emilia Clarke. Op een gegeven moment had ik zin om te roepen:

‘Meid, nu weet ik wel dat je heel goed een Engels accent kunt faken! Leg het er niet zo dik bovenop! En hoe zit het met die eeuwige brede grijnslach?!’

Me before you: waar gaat het over

Me before you is een verfilming van Jojoy Moyes boek Me before you. Een schrijfster die ik doorgaans bewust links laat liggen. Ik ben geen fan van haar boeken.

Het verhaal van Me before you gaat over Lou Clark. Een eenvoudig, onhandig dorpsmeisje met weinig opleiding. Maar Lou heeft (natuurlijk) een gouden hart. Dat zie je als kijker meteen al in Lou’s eerste scène als Lou liefdevol muffins verkoop aan oude dametjes. Helaas sluit de winkel en raakt ze haar baantje kwijt.

Omdat Lou’s vader geen baan heeft, is het gezin arm. Daarom is het noodzakelijk dat Lou een nieuw baantje vindt. En dat wordt een baan als gezelschapsdame van Will Traynor. Will Traynor was een enorm succesnummer tot hij werd aangereden door een motorrijder. Sindsdien is hij verlamd vanaf zijn borstkas, en kan helemaal niks.

Naar goed gebruik moet Will eerst niets weten van de liefdevolle, ontwapenende Lou met haar brede lach. Maar ja, niemand kan weerstand bieden aan zo’n leuke meid. Dus ook Will niet.

Al snel ontwikkelen ze warme gevoelens voor elkaar. En Lou droomt van een leven met Will. Maar Will droomt van de dood. Ondanks de liefde van Lou. Maar Lou denkt dat ze hem wel van gedachten kan laten veranderen.

Wat een stomme boodschap heeft Me before you!

Hoewel ik de sfeer en mooie beelden van Me before you kan waarderen, kwam ik geïrriteerd uit de bioscoop. Er zat namelijk zo’n vreselijke bucket list in de film. Zelfs het cliché zwemmen met dolfijnen werd niet geschuwd.

Maar wat me vooral opviel in Me before you was de boodschap vooral niet tevreden te zijn met je leven zoals het is.

Will geeft toe aan Lou dat een leven met haar mooi zou kunnen zijn. Maar hij hield van zijn leven zoals het wás. En als hij dat niet terug kan krijgen wil hij liever dood. Daarnaast hamert hij er bij Lou op dat ze niet in het mooie dorpje waar ze gelukkig is moet blijven. Ze moet zich Ontwikkelen. En dat betekent blijkbaar naar Parijs gaan. En zwemmen met dolfijnen natuurlijk.

In een scène bewonderen Lou en Will samen een prachtig landschap in hun eigen woonomgeving. Lou jubelt hoe mooi ze het vindt, maar volgens Will is het niks vergeleken met Parijs.

Aan het eind komt het gelukkig allemaal goed met Lou. Want dan is ze in Parijs… Weg uit het dorpje waar ze het naar haar zin had.

Gewoon leven is niet Leven

Ik vind het irritant dat Lou’s leven wordt weggezet als kleinsteeds en bekrompen. Volgens mij is dat kenmerkend voor ons leven anno 2016. Groots en meeslepend moet het zijn, met talrijke bucket lists. Wie gewoon rustig zijn of haar leven leidt, ‘leeft’ niet.

Wat een flauwekul.

Andere irritante dingen uit Me before you

Ik vond de scène waarin Lou kennis maakt met klassieke muziek wel heel erg veel lijken op de scène van Julia Robers en Richard Gere in Pretty Woman. Tot aan de rode jurk toe. Daarnaast vond ik dat Will wel heel erg leek op die arme Christopher Reeves toen hij in een rolstoel zat…

Mijn conclusie over Me before you

Ondanks de prachtige beelden, en de leuke kleding van Lou Clarke, vond ik Me before you een dráák van een film! Blegh. Ik vond met name het acteerwerk van Emilia Clark ‘too much’. En daarnaast verafschuw ik de impliciete boodschap dat alleen een leven met reizen, sporten en bucket lists, een leven is dat echt geleefd is.

Ik geef de film een 8 voor de mooie beelden en sfeer, en een 4 voor het stomme verhaal.

Bekijk hier onder de trailer van deze kitscherige film

Laat je niet opjutten!

Ik sluit graag af met dit Zen-gezegde:

‘Voordat ik verlicht was, hakte ik hout en haalde water.

Nadat ik verlicht was, hakte ik hout en haalde water.’

Ik bedoel maar. Nergens staat ‘zwemmen met dolfijnen’ in dit gezegde.

Wat vond jij van Me before you? En wat is voor jouw een ‘goed leven’?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: