Groene zeep: wat is het en waar kun je het kopen?

groene zeep
Bron plaatje: Shutterstock

Als ik aan groene zeep denk, dan zie ik meteen de felgele fles die mijn moeder altijd in haar keukenkastje had staan voor me. Van het merk Driehoek!

En ooit heb ik mijn haren er mee gewassen, in een laatste wanhopige poging om toch maar van de luizen af te komen. En het werkte! En ik herinner me dat de vorige eigenaresse van ons hondje Trixie vertelde:

‘Soms waste ik haar ook wel eens met groene zeep.’

Nou heb ik Trixie er toch niet mee durven wassen. Ik heb toch maar gewoon hondenshampoo gekocht.

Maar één ding is me wel duidelijk als het om groene zeep gaat: het is multifunctioneel!

Groene zeep: wat is het eigenlijk?

Groene zeep doet haar naam geen eer aan! Want het heeft een meer bruingele kleur. Groene zeep wordt dan ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd.

De naam groene zeep dankt dit schoonmaakmiddel aan het feit dat het oorspronkelijk van hennepolie werd gemaakt.

Hennepolie is van nature groenig. En daardoor werd de zeep die ervan gemaakt werd ook groen. Maar anno 2016 wordt groene zeep meestal van andere goedkope plantaardige olie gemaakt. Zoals sojaolie of koolraapolie.

Groene zeep is te koop in twee vormen:

 • Vloeibaar
 • Als een soort dikke gelei

Groene zeep is milieuvriendelijk

Groene zeep staat bekend als milieuvriendelijk. Het wordt gezien als een zachte manier van schoonmaken. Dit komt doordat er geen fosfaten in zitten. Het vormt geen gevaar voor je huid, of luchtwegen. En het is biologisch afbreekbaar.

Hoewel sommige mensen vinden dat het stinkt.

Groene zeep is een universeel schoonmaakmiddel

Ooit hadden huisvrouwen genoeg aan een pot van deze zeep voor het hele huishouden. Maar dat schoot natuurlijk niet op voor fabrikanten. Dus introduceerden ze het idee dat je voor elk schoonmaakklusje een apart product nodig hebt. Want aan simpele potten groene zeep valt niet veel geld te verdienen.

Zelf maken met een blok Sunlight zeep

Je kunt deze zeep kant en klaar kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Zoals onze oma’s nog deden. Sunlight zeep is één van de klassieke schoonmaakmiddelen die nu weer populair worden. Net als schoonmaakazijn.

Vloeibare zeep maak je zelf door een blok Sunlight zeep of Marseille zeep te raspen en op te lossen in warm water. Duur is het niet. Bij de Albert Heijn koop je twee stukken Sunlight voor maar 1,13.

groene zeep

Groene zeep: 19 toepassingen!

 1. Muggen doodgeslagen op de muren? Met groene zeep haal je vieze vlekken op muren weg.
 2. Vieze vlekken in kleding? Zoals grasvlekken? Smeer de vlek van te voren in met groene zeep.
 3. Het werkt ook goed als allesreiniger
 4. Groene aanslag in de tuin kun je verwijderen met groene zeep
 5. Vette ovens en fornuizen kun je schoonmaken met groene zeep
 6. Het is geschikt als afwasmiddel
 7. Met groene zeep kun je de auto wassen.
 8. Teak houten meubels zijn heel goed schoon te maken met groene zeep. Vetvlekken krijg je er bijvoorbeeld prima mee weg.
 9. Granito vloeren schoonmaken.
 10. Kunststof kozijnen reinigen.
 11. Ramen lappen.
 12. Vieze, vettige handen schoonmaken.
 13. Tinnen voorwerpen schoonmaken.
 14. Natuurstenen plavuizen schoonmaken.
 15. Als griezelig goedje op een kinderfeestje: geblinddoekt kind wordt naar de jarige geleid. Iemand anders leidt de hand van het geblinddoekte kind over verschillende lichaamsdelen van de jarige. Op een gegeven moment wordt het kindhandje in een pot groene zeep gestopt met de opmerking: ‘Dit zijn de ogen van de jarige!’ Yikes.
 16. Het is een uitstekend middel om een glijbaan op de grond te maken. Smeer een stuk zeil in met groene zeep en glijden maar.
 17. Je kunt er de wc mee schoonmaken.
 18. Je kunt je haren er mee wassen.
 19. Het zou helpen tegen kalknagels.

Groene zeep: merken

Het bekendste merk is Driehoek. Maar daarnaast heb je ook Tricel Goudzeep. Met Sunlight en Marseille zeep kun je je eigen vloeibare zeep maken.

Ook zijn er winkels met hun eigen huismerk vloeibare zeep, zoals de Kruidvat.

Groene zeep: waar kun je het kopen?

Het fijne is dat deze zeep overal wel te koop is : )

 • Albert Heijn: 72 cent voor een pot met de gelei vorm.
 • Huishoudplein: 1,50 voor een pot met de gelei vorm. Meer dan het dubbele van de prijs bij de Albert Heijn!
 • Dille & Kamille, hoewel je daar wel de hoofdprijs betaalt voor vloeibare zeep: 14,95!
 • Kruidvat verkoopt Tricel Zachte zeep en ook vloeibare groene zeep van hun eigen huismerk. Voor een fles vloeibare groene zeep van het Kruidvat huismerk betaal je 99 cent. Een pot Tricel zeep kost 1,19.groene zeep

Conclusie over groene zeep

Groene zeep is net als baking soda / zuiveringszout een goedkoop en milieuvriendelijk middel dat je kunt gebruiken om schoon te maken. Groene zeep is biologisch afbreekbaar.

Deze zeep is te koop in twee vormen: vloeibaar en in een soort gelei. Het is niet moeilijk om te vinden. Je koopt het in supermarkten, drogisteren etc.

Tot mijn verrassing ben je bij de Albert Heijn voordelig uit!

Oude reclame van Driehoek

Ik heb al heel lang geen reclames meer gezien van vloeibare zeep. Maar op youtube vond ik dit oudje.

Heb jij groene zeep in huis? Wat vind je er van? En ken je nog meer toepassingen dan de 19 die ik heb genoemd?

Lees ook mijn post over zwarte zeep!

70 Responses to Groene zeep: wat is het en waar kun je het kopen?

 1. Ik heb er nog eentje:
  Er zeepspiritus van maken!
  Werkt geweldig tegen de anders bijna niet weg te krijgen urinelucht in voegen ( bij over de rand plassende kleine jongetjes).
  Op deze blog lees je er meer over:
  tipsvanbetje.wordpress.com

  Hoe hou je je wc hygiënisch schoon is de goed post
  Inmiddels in veel gezinnetjes met succes toegepast!
  groetjes, Franca.

 2. Nog een keertje ( volgens mij ging er iets niet goed).
  Er is een blog: tipsvanbetje
  Waar omschreven staat hoe je van zachte zeep: zeepspiritus maakt.
  Inmiddels heb ik dat al vaak in gezinnetjes met kleine ( over de rand plassende) jongetjes gebruikt.
  Het haalt echt de urinelucht weg, zelfs uit de voegen van tegels.
  Groetjes, Franca.

 3. Onze RVS spatplaat achter het fornuis, en de RVS afzuigkap, worden zonder moeite schoon met groene zeep. En zonder schuursponsjes.

  Dikke groene zeep op een flink vochtig doekje smeren
  Daarna redelijk dik op het schoon te maken RVS smeren
  Dan iets leuks gaan doen, want het moet nu inweken. Kopje koffie, krantje, of in de tuin zitten
  Uurtje later met schoon nat lapje afnemen, je moet hierbij wel meermalen het doekje uitspoelen
  Als laatste met een droge zachte doek nawrijven, het is dan streeploos schoon.

  Hoe vaker je het doet, hoe minder zeep je hoeft te gebruiken om het schoon te maken (vanzelfsprekend he). Als je je RVS een paar maanden hebt verwaarloosd, zul je misschien alle stappen nog eens moeten herhalen.

  We hebben wel eens een supermiddel special voor rvs in huis gehad, maar daar kreeg ik longklachten van. Bij groene zeep dus niet. Wel moet ik na afloop mijn handen in de crème zetten maar dat heb ik er wel voor over!

 4. Ik gebruik ook Groene zeep, meestal de vloeibare. En meestal maak ik onze lederen bank mee schoon en de muur waar onze hond steeds tegenaan loopt: het is geweldig spul! Mijn man gebruikt het als hij aan de auto gesleuteld heeft, ook ideaal! Niet weg te denken in mijn hh!

 5. Ik gebruik groene zeep voornamelijk om vlekken in kleding voor te behandelen. Daarna in de wasmachine en meestal zijn de vlekken weg. Ik gebruikte het ook voor vetvlekken in onze houtenvloer toen de jongens nog veel knoeide, werkt perfect!

 6. Ik schrob er het vette werkoverall mee af van mijn man die automonteur is. Even voorweken zodat het overall goed nat is en dan met een schrobber en groene zeep afschrobben. Dan in de wasmachine en perfekt schoon.

 7. wat een leuke blog…

  ik gebruik altijd groene zeep, wel de echte driekhoek, nooit vloeibare!!
  Ik dweil er altijd mijn houten vloer mee ( advies van de vloerman jaren geleden, hij zei letterlijk , die dure middeltjes van ons moet je incidenteel gebruiken).
  Doe in een emmer water een paar klodders en klop het op met een houten lepel.
  Groene zeep is inderdaad vettig, werkt perfect voor de roestvrijstalen gootsteen en smeer altijd vette/ zwarte kragen van de overhemden en vetvlekken in kleding er mee in!
  Scrob de stoep er mee en spoel na met schoon water!!

  Het ruikt heerlijk en is vriendelijk voor mijn handen!

 8. Mijn moeder zweert er ook bij, groene zeep is goed voor alles en niet agressief voor kleding (met vlekken).

  Heb het zelf inderdaad aangeschaft voor luizen. Werkte echt veel beter dan die ellendig dure shampoo’s. Luizen weg. Helaas is het geen aanrader voor een fijne coupe. Alsof ik met mijn vingers in het stopcontact had gezeten, en uitkammen lukte ook al niet meer.

  Ik heb de gel variant. Kon de vloeibare niet vinden. Maar KLruitvat dus. Dank!
  Mammalien recently posted…De zomerbehaMy Profile

 9. Ik (64) gebruik al jaaaaren groene zeep. Overal voor. Ik vind het heerlijk ruiken. Alleen de prijs is nogal omhoog gegaan sinds er veel mensen in blogs over schrijven. Net zoals de prijzen van marseille zeep, soda en bakpoeder. Nog maar enkele jaren geleden betaalde ik voor een pot groene zeep 52 cent. Nu vaak meer dan een euro. Maar dan nog is het heel goedkoop natuurlijk. Ik klop het altijd op met een garde, krijg je heerlijk schuimend sop!!

 10. Wat leuk en handig om al die toepassingen te weten! Wist je dat groene zeep, de geleiversie, in Marokko in de hammam wordt gebruikt? Je smeert het op je warme lichaam, spoelt het af en schrobt daarna zó al je dode huidresten eraf. In Marokko kun je voor een paar centjes kleine zakjes ervan kopen. Of je koopt het los bij een kruidenier.

 11. Leuk om te lezen. Ik heb onlangs ook groene zeep gekocht om de oven schoon te maken. Ik las dat dit een goed reinigingsmiddel is die toch niet zo chemisch zijn als sommige andere schoonmaakmiddelen. Ik ben benieuwd of ik het voor nog meer dingen kan toepassen, want mijn schoonmaakkastje puilt uit van de schoonmaakmiddelen en hoe fijn is het als je één product hebt die je voor zoveel dingen kan toepassen!

 12. Ik wist van het bestaan van groene zeep, maar eigenlijk niet precies hoe of wat. Geen idee ook dat het nog zo goed verkrijgbaar is, dat is goed om te weten! Ik ga het zeker een keer halen en proberen. Ben vooral benieuwd hoe goed het werkt om ramen schoon te maken en voor de vuile vlekken in wasgoed. Ik heb overigens wel ossengalzeep staan, dat ik ook wel eens gebruikt heb voor wasgoed. Dat schijnt ook overal goed voor te zijn verder. Die twee haal ik ook altijd door elkaar.

 13. Huishoudzeep met lauw water, deze tip kreeg ik ook van Benitech Kozijnen! Weer een bevestiging van hun goede service. Het werkt perfect en het is snel en praktisch! Ik doe dit tegenwoordig één keer in de maand en de kozijnen zien er als nieuw uit! Leuk artikeltje, ook ik wist niet dat het voor zoveel dingen toepasbaar was 🙂

 14. Ik heb ooit het advies van de dierenarts gehad om mijn hond ermee te wassen. het laat het vetlaagje op de huid intact zei hij. Mijn hond heeft er nooit last van gehad en werd goed schoon als zij in de rotte vis had liggen rollen. Dat vond zij nu lekker ruiken 😉

 15. Leuk! Ik gebruik groene zeep (klein beetje, gemengd met veel lauw water) om m’n schoenen schoon te maken voordat ik ze poets. Volgens de schoenmaker kan dat geen kwaad op leer. En ik heb er ook nooit last van gehad dat het slecht was voor het leer 🙂 perfect!

 16. Al een oude post blijkbaar, maar toch ook mijn bijdrage: ik was er de kleding mee, gebruik het met spiritus samen als bladluisverdelger, en daarnaast gebruik ik het voor zo’n beetje alles in huis. Ik los van te voren wel een hoeveelheid op in heet water en doe dat in jerrycans, dan hoef ik niet iedere keer eerst op te lossen. Ik heb het in een plantenspuit zitten voor beneden en na het eten maak ik de tafel er mee schoon, en het aanrecht.
  Sunlight gebruik ik voor het sanitair boven en geraspt -met soda- als wasmiddel voor de vuile was, zoals ondergoed en doeken.

 17. Ik gebruik het ook voor mijn auto schoon te maken: werkt perfect, maar op auto forums wordt je voor gek verklaard. Terwijl ik het gewoon harstikke goed vind werken en een stuk goedkoper is dan autoshampoo.

  Belangrijkste is wellicht dat het milieuvriendelijk is, terwijl zo’n autoshampoo dat niet is.

 18. GEVAAR veroorzaakt huidirritatie Veroorzaakt ernstig oogletsel Bevat potassium hydroxide.
  En ook: beschermende handschoenen, oogbescherming, gelaatsbescherming dragen. En, bij contact met ogen onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of arts raadplegen.

  Ik wil de groene aanslag op mijn terras verwijderen, was op ziek naar groene zeep en vind in de supermarkt TRICEL goudzeep natuurzuiver.
  Hier word ik niet blij van…

 19. Er is al veel over geschreven.
  Wat betreft vlekken inwrijven voor het wassen: natuurlijke zeep en synthetische zeep geeft vergrauwing. Dat zie je bij overalls niet, maar wel bij wit.
  Onze hond had ooit een etterende wond. Eerst moest de wond witgewassen met een oplossing van groene zeep en vervolgens gedept met een cortisonoplossing.
  Dettol is inderdaad giftig. Familie van chloor. Maar verdund als schoonmaakoplossing onovertroffen. Mijn dierenarts gebruikt het en zelf heb ik er 5 nesten jonge honden mee groot gebracht. Gebruik het incidenteel in het huishouden, want wil nog wat bacterievariatie overhouden.

 20. Ik gebruik groene zeep zowel voor de was als voor persoonlijke verzorging, omdat ik gauw last heb van allergie. Groene zeep is niet allergeen. Ik gebruik ook Sunlight om bv mijn handen te wassen.
  Vrouwen zouden eigenlijk altijd Sunlight moeten gebruiken voor persoonlijke verzorging doordat het een heel lage pH heeft.

 21. Goed artikel. Met een duidelijke uitleg wat groene zeep is. Bij de genoemde toepassingen is het vrij normaal dat er met schoon water na gespoeld wordt. Groene zeep laat namelijk een beetje plakkerig residu achter. Waardoor iets sneller vuil zou kunnen worden. Daarom is het dan ook niet verstandig tapijt of meubelstoffen schoon te maken met groene zeep.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.