70 voedingsmythes ontmaskerd!

voedingsmythesVoeding is vaak in het nieuws de laatste tijd.

En meestal niet positief.

Er waren diverse enge vleesschandalen. Suiker en brood liggen onder vuur en allerlei celebrities ontpoppen zich tot voedselgoeroe.

70 voedingsmythes doorgeprikt

Professor dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is columnist van NRC handelsblad, en wordt vaak gevraagd om zijn mening te geven over allerlei voedingskwesties.

Dat doet hij ook in zijn boek Voedingsmythes: valse hoop en nodeloze vrees.

Hij rekent in dit boek af met maar liefst 70 voedingsmythes. En een heleboel van die mythes zul je herkennen! Ik tenminste wel.

Voedingsmythes: wat Katan er over zegt

Ik haal er 10 voedingsmythes, die mij vooral troffen, omdat ik daar zo vaak over lees. Onder andere op blogs. Ik noem de mythe, en daaronder wat Katan er over zegt.

1. Je kunt beter stevia nemen, dat is een natuurlijk zoetstof.

Volgens Katan wil natuurlijk niet zeggen dat het veiliger is. Stevia is niet beter dan chemische zoetstoffen zoals aspartaam.

2. Je moet langzame koolhydraten eten, snelle koolhydraten zijn ongezond.

Langzame of snelle koolhydraten hebben geen effect op je gewicht, bloeddruk of cholesterol. Sommige producten met ‘langzame koolhydraten’ zijn gezond, andere niet. De informatie die over dit onderwerp wordt gegeven klopt vaak niet. Witte kristalsuiker is bijvoorbeeld een langzamere koolhydraat dan volkorenbrood. Voedingsmiddelen indelen in ‘snelle’ en ‘langzame koolhydraten heeft dus weinig zin, en is bovendien vaak fout.

3. Kokosolie is gezond.

Andere vetten – of eigenlijk olieën – zijn gezonder dan kokosvet. Maar er valt veel winst te maken, op kokosvet en daarom worden de wonderverhalen graag gepromoot door slimme zakenjongens.

4. Verschillende kleuren groenten, dat is gezond.

In deze geloofde ik zelf ook. Maar volgens Katan zeggen de kleuren van groenten en fruit weinig over de voedingsstoffen die er in zitten. Een groene paprika bevat bijvoorbeeld niet zoveel vitamines, maar boerenkool die ook groen is wel.

5. Visolie is goed voor het hart.

Het lijkt erop dat visolie uiteindelijk voor het hart weinig of niets doet.

6. We zouden moeten eten als de oermens.

Dit vind ik ook een interessante! Want een tijdje geleden waren er diverse bloggers die gingen eten als de paleomens. Volgens Katan heeft het ‘een paar goede ideeën’ maar is het al met al niet gezond. En hij vindt dat we ons geen illusies moeten maken over het leven van de oermens. Want dat was:

‘Nasty, brutish and short.’

7. Meergranenbrood is beter dan gewoon brood.

Ook deze mythe geloof(de) ik. Want ‘meer granen’ vind ik erg gezond klinken. Maar wat er in meergranenbrood zit mag elke bakker zelf verzinnen, zegt Katan. Er is geen wet waaraan brood moet voldoen om zo te heten. Als je gezond brood wilt, moet je gewoon kiezen voor ‘volkorenbrood’.

8. Tarwe is niet gezond.

Ook deze mythe hoor ik heel vaak. Volgens Katan is er geen serieus wetenschappelijk bewijs voor de ziekmakende werking van koolhydraten in het algemeen en tarwe in het bijzonder. Het gluten-eiwit dat darmspruw (coeliaki) veroorzaakt komt maar voor bij 1% van de bevolking. Volgens Katan is tarwe dus niet slecht.

9. Je kunt je groenten beter zelf snijden.

Groentes worden zeer heel hygiënisch en high tech gewassen, gesneden en verpakt. Voorgesneden groenten zijn veilig en nog steeds voedzaam.

10. E-nummers zijn slecht.

De levensmiddelenindustrie zorgt er voor dat er zo min mogelijk voedsel verloren gaat tussen de akker en je keuken. Omdat wij als consument voedsel willen dat er uitziet alsof het net geoogst is en lekker smaakt is technologisch ingrijpen nodig. Evenals conserveermiddelen toevoegen.

Volgens Katan verdient de chemie die ons met zijn zeven miljarden van eten voorziet meer waardering.

En E-nummers zijn veilig en voedzaam.

Conclusie over voedingsmythes

Martijn Katans boek over voedingsmythes is beslist intrigerend! Al was het maar omdat de mythes die hij noemt een hoog: ‘Oh ja, die ken ik!’ gehalte hebben. En vervolgens analyseert hij die mythe op waarheidsgehalte. Dat doet hij op een goede, en begrijpelijke manier.

En dat hij professor voedingsleer is, geven zijn woorden wat mij betreft toch meer waarde dan bijvoorbeeld de woorden van het zusje van fotomodel Doutzen Kroes, Rens Kroes.

Praktische informatie over voedingsmythes

Voedingsmythes van Martijn Katan is voor 19,95 te koop bij bol.com. Ik vind het een goed boek.

Wat vind jij van de 10 voedingsmythes in deze post? Herken je ze? En wat vind je van de opmerkingen van professor Katan?

voedingsmythes

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: