Vind jij het lastig om kleding te vinden in jouw maat?

Met mijn maat 40 mag ik niet mopperen over het kledingaanbod waaruit ik kan kiezen.

Ik vind weliswaar dat er niet veel soeps in de winkels hangt, maar dat komt omdat mijn kledingsmaak niet past bij de huidige mode. Het heeft niets te maken met verkrijgbaarheid.

Vrouwen met een maatje meer: wij willen ook leuke kleding!

En met dat laatste worstelen sommige andere vrouwen blijkbaar wel. Vrouwen met een maatje meer, zoals dat heet. Zij zijn vaak veroordeeld tot grote maten mode. Maar die bestaat vaak uit wijde tunieken in wigwam model. En daar balen ze van. Zij willen óók hippe, leuke kleding kunnen kopen.

Zara: komt over de brug met trendy kleding voor grotere maten!

In Spanje was de negentienjarige Anna Riere de beperkte kledingkeuze voor haar maat zo zat dat ze een petitie begon. Zo wilde ze kledingwinkel Zara overtuigen dat ze ook kleding in grotere maten moeten aanbieden.

De petitie was een succes! Want hij is al 100.000 keer ondertekend.

En Zara heeft inmiddels een paar kledingstukken in de maat XXL gemaakt. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Want blijkbaar was een blouse in maat 48 binnen 24 uur al uitverkocht. Er is dus duidelijk een markt voor trendy kleding in grote maten.

Nederlandse vrouwen over Spaanse maten

Doetinchem heeft geen Zara, dus ik kom er eigenlijk nooit. Ooit kocht ik er een hele mooie rok met aan de onderkant een strook. Maar die ging kapot, en daarna heb ik er eigenlijk nooit meer wat gekocht. Het schijnt dat Nederlandse vrouwen regelmatig balen van de kleine Spaanse maten bij de Zara. Ik weet wel dat Spaanse maten inderdaad vaak kleiner uitvallen.

Grote maten mode

Als ik bij Google ‘grote maten mode’ in type dan verschijnen er maar liefst 665.000 resultaten. Ik ben in die zin verbaasd dat het aanbod nog niet voldoende is. Want zo op het oog valt er best veel te kiezen voor de grotere dames.

Bijvoorbeeld bij M&S, C&A en ook online bij bijvoorbeeld Zalando en Bonprix.

Grote maten mode: welke maten zijn dat eigenlijk?

Ik heb dus maat 40. Daarmee zit ik tot mijn verrassing soms al bij de grote maten mode. Sommige winkels met grote maten mode beginnen namelijk bij maat 40. Zoals M&S mode. Bij Zalando shop je vanaf maat 44 bij de grote maten mode. De Miss Etam Plus collectie begint ook bij maat 44.

Bij Bonprix viel me op dat de grote maten mode simpelweg kleding is die gemaakt wordt van maat 32 tot 58. Daar kun je met een maatje meer dus ook in de reguliere collectie shoppen!

Overgewicht ligt gevoelig

Half mei las ik op het blog Consuminderen een post over bedden die kapot gaan door mensen met overwicht. De blogger achter Consuminderen heeft een Bed and Breakfast en schreef hier een post over. En ze uitte daarin een stukje frustratie. Ze kreeg een lawine van boze reacties over zich heen.

De boze reageerders verweten Consuminderen vooral dat veel mensen niets aan hun overgewicht kunnen doen. Ze noemden medicatie als oorzaak van overgewicht en de ziekte Lipoedeem. Om die reden vonden ze dat Consuminderen mensen met obesitas niets mocht verwijten.

Conclusie

Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar voor hun lengte. Nou zou je kunnen zeggen dat ze dus moeten afvallen. Maar dit is niet altijd mogelijk. En daarom is er vraag naar grote maten mode en speciale voorzieningen voor mensen met overgewicht. Zo zijn er ziekenhuizen met speciale obesitas kamers.

Hoe bevalt jouw kledingmaat? Kun je er goed mee slagen als het gaat om kleding?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: