Schuursponzen: 200.000 keer viezer dan je wc bril…

schuursponzenEen tijdje terug schreef ik een post over vaatdoekjes. En dat die een bron van bacteriën kunnen zijn als je ze niet dagelijks verschoont.

In de comments vroeg Liesbeth zich af:

‘Hoe zit dat met schuursponsjes? Hoe lang kun je die gebruiken?’

Daarom een post over schuursponsjes! En een antwoord op Liesbeths vraag.

Schuursponsjes: soorten en maten

Schuursponzen heb je in diverse soorten, kleuren en maten. Zelf koop ik altijd zo’n langwerpig pak met schuursponsjes in vrolijke kleuren. Want dat vind ik er zo leuk uit zien. Ik koop mijn schuursponzen meestal bij de Action, Wibra of Zeeman.

schuursponsjes action

Schuursponsjes van de Action

Naast de vrolijk gekleurde schuursponzen zijn er ook eenvoudige gele schuursponzen met een groen schuurgedeelte.

schuursponzen

Daarnaast heb je schuursponsjes van rvs. Het merk Brillo is bekend om hun rvs schuurspons. Daar zit al (roze) zeep bij in. Dus als je zo’n rvs spons nat maakt, krijg je het schoonmaakmiddel er automatisch bij. Het is een schuurspons met zeep : )

brillo schuurspons

Wat is het verschil tussen een schuurspons en een gewone spons?

Een schuurspons is een gewone spons mét een extra laagje er op dat geschikt is om te schuren. Het voordeel van een spons is dat hij enorm veel water kan absorberen. Bij een schuurspons combineer je de voordelen van een spons met het ruige oppervlak van een schuurgedeelte. Voor hardnekkig vuil gebruik je de schuurkant.

De meeste schuursponzen beloven dat ze geen krassen veroorzaken. Maar wees voor de zekerheid voorzichtig.

Als ik het aanrecht echt goed wil schoonmaken, dan gebruik ik Cif en een schuursponsje.

Schuursponsjes kunnen een bron van bacteriën zijn!

Net als vaatdoekjes kunnen schuursponsjes een bron van bacteriën zijn. Want bacteriën houden van een vochtige, warme omgeving. En dat bieden schuursponzen! En niet zo’n klein beetje. Want het feit dat ze zo lekker veel vocht kunnen opzuigen, maakt ze een waar feestje voor vieze bacteriën.

Schuursponzen moet je dus niet, net zo min als vaatdoekjes, eerst gebruiken om een snijplank waarop je kip hebt gesneden schoon te vegen. En dan vervolgens diezelfde schuurspons gebruiken voor het aanrecht. Want dan verspreid je de bacteriën van de kip.

Schuursponsje schoonhouden

In antwoord op de vraag van Liesbeth:

Je kunt je schuursponsje het beste elke dag vervangen. Net als een vaatdoek.

Dat kan door hem in de prullenbak te gooien en een schone te pakken. Maar je kunt een sponsje ook een nieuwe kans geven. Dat kun je doen op de volgende manieren:

  1. Doe het schuursponsje in de afwasmachine. Kies een wasprogramma van minimaal 60 graden. Maar zelf vind ik dit niet zo fris.
  2. Doe een (natte) schuurspons 2 minuten in de magnetron. Of doe de schuurspons in bakje water en zet dat in de magnetron. Maak het schuursponsje dus wel eerst nat. Anders kan het in de fik vliegen! N.B. schuursponsjes met metaal er in mogen niet in de magnetron!

Verder is het belangrijk een schuurspons droog te bewaren na gebruik.

Praktische informatie over schuursponzen

Schuursponzen zijn helemaal niet duur. Bij de Zeeman koop je al een 10-pack schuursponzen voor maar 45 cent! Maar 10 stuks zware kwaliteit schuursponzen van het merk Sorbo kosten 16,95 bij bol.com. De prijsverschillen zijn dus groot.

Conclusie over schuursponzen

Net als bij vaatdoekjes kun je schuursponzen het beste elke dag verversen. Of je pakt een nieuwe schuurspons, of je doet je gebruikte schuurspons in de magnetron of afwasmachine om alle bacteriën te doden.

Schuursponzen kunnen oppervlakken schoonmaken die je met een vaatdoek niet goed schoon krijgt. Dat komt door het schuuroppervlak van een schuurspons.

Waarvoor gebruik jij schuursponzen? En hoe lang liggen ze bij jou op het aanrecht? 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: