Rozenboog

Posted juni 26, 2016 in Action, Interieur / 23 Comments

rozenboog maken
Dit is mijn droombeeld van een rozenboog!

Ik houd van de romantische uitstraling van een rozenboog.

Bij ons huis in de stad had ik er eentje die ik ooit kocht bij de Trekpleister voor maar 4,95! Geen idee wat er met dat ding gebeurd is. Maar toen ik besloot dat ik hier op het platteland ook wel wat rozenbogen kon gebruiken dacht ik dus dat ik die wel eventjes kon kopen. Bijvoorbeeld bij de Trekpleister. Of de Kruidvat.

Maar dat viel vies tegen!

Rozenboog kopen: niet zo eenvoudig!

Bij de Trekpleister en de Kruidvat ving ik bot. Daarna hebben mijn man en ik nog gezocht bij de Gamma, Karwei, Praxis en zelfs een heus tuincentrum. Bij de eerste drie hadden ze geen rozenbogen. Bij het tuincentrum hadden ze er maar liefst eentje. En die kostte 249,-. Dat was wel heel veel meer dan de 4,95 die ik in gedachten had. Die werd het dus ook niet.

Eenmaal thuis ging ik op internet zoeken naar rozenbogen. Daar vond ik ze wel, maar de gemiddelde prijs lag rond de 25 euro of een heleboel daarboven. Met als resultaat dat ik tot niets kwam. Want ik had nog dat bedrag van 4,95 in mijn hoofd…

Je eigen rozenboog maken met bonenstaken

Maar elke keer als ik de rozen van mijn oma bij de voordeur zo mooi zag bloeien, dan dacht ik weer: ‘Ik moet echt een rozenboog hebben!’ En op een dag kreeg ik een ingeving:

Ik maak gewoon zelf een rozenboog van bonenstaken.

Nou moet je weten dat ik helemaal niet handig ben. Tijdens de handvaardigheidslessen op de middelbare school zei mijn leraar medelijdend:

‘Nicole, het lijkt wel alsof er bij jou altijd het boze oog op rust.’

Ik noem dit als bewijs dat een rozenboog maken van bonenstaken supermakkelijk is. Als ik het kan, kan iedereen het.

Zo maak je je eigen rozenboog van bonenstaken

 • Je hebt nodig: 2 lekker lange bonenstaken, en 1 wat kortere
 • Touw of van dat speciale spul waarmee je planten kunt opbinden. Net wat je wilt. Ik gebruikte van dat groenige draad van de Action voor planten.

Zet 2 van de bonenstaken naast elkaar, met de gewenste ruimte er tussen. Een deuropening is gemiddeld zo’n 90 centimeter. Maar officiële rozenbogen zijn minimaal 140 breed. Zelf koos ik voor zo’n 90 centimeter. Duw ze stevig in de grond.

Nu neem je de korte bonenstaak en die maak  je vast met het groene draad/touw aan de twee staande bonenstaken. Kijk:

rozenboog maken
Rozenboog van 3 bonenstaken
rozenboog
Tadaaa! Heb ik dat niet kunstig vastgemaakt?

Heb je je rozenboog eenmaal af, dan is het natuurlijk zaak om hem mooi te laten begroeien. Mijn man en ik hebben de rozen van mijn oma er zoveel mogelijk om heen gewikkeld.

rozenboog
En volgend jaar is hij vast helemaal begroeid met rozen.

Nog 2 rozenbogen van de Praxis

Onze tuin hier is zo groot, dat ik vervolgens alsnog 2 rozenbogen heb gekocht. Ik was er eindelijk in geslaagd dat bedrag van 4,95 los te laten en vond bij de website van de Praxis een rozenboog. Twee zelfs, want ik kon ze niet per stuk kopen. Voor 2 rozenbogen betaalde ik 24,95 inclusief verzendkosten.

Eigenlijk wilde er maar eentje, maar nu ben ik eigenlijk wel blij dat ik er twee heb. Eentje staat bij onze ‘oprijlaan’ en de andere halverwege in de tuin. Het zijn van die simpele groene metalen rozenbogen. Niet bijster mooi, maar vriendelijk geprijsd. En uiteindelijk is het mijn bedoeling dat je het groene metaal toch niet meer ziet.

rozenboog praxis
Mijn man heeft hem in de keuken in elkaar gezet. Lekker praktisch…
rozenboog praxis
En hier het resultaat! Hij moet dus nog wel begroeid worden vind ik.

 

Conclusie over rozenbogen kopen

Het was verrassend lastig om een niet al te dure rozenboog te vinden! Uiteindelijk moest ik er het internet voor op. Daar kon ik vervolgens goed slagen. Voor 24,99 had ik 2 eenvoudige metalen rozenbogen.

Bij bol.com verkopen ze ook rozenbogen. En dan in allerlei soorten en maten en modellen.

Wat vind jij van rozenbogen in de tuin?


23 responses to “Rozenboog

   • Jet

    Rozen blijven heel de zomer doorbloeien, Nicole! Zelfs tot diep in de herfst. Als je maar telkens de (bijna)dode rozen eruit knipt. Afgelopen jaar bloeiden ze hier in januari nog omdat er geen vorst was geweest. Lijkt me vreemd dat die van jou het nu al niet meer doen… Succes ermee… Je hebt een geweldige ruime tuin… Zou er jaloers op worden!

 1. Ja! Die vind ik ook heel mooi! Ooit hadden wij in een van onze vorige tuinen een mooie rozenboog met een passiebloem erlangs. Nu is onze boog op de camping in elkaar gestort onder het gewicht van een clematis. Al twee jaar terug. Die clematis bloeit en groeit gezellig op de grond verder, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij hebben ook moeite met het vinden van een mooie boog. Bedankt voor de tips!

 2. Wat een weelderige tuin! Ik ben het met je eens dat daar ook een rozenboog bij hoort.
  Het was even zoeken, maar nu heb je ook wat en ik je hebt jouw handwerkmeester even wat laten zien!

  • Aha! Dus dat verklaart het prijsverschil dan ook meteen. Ik had geen idee dat bloemen zo zwaar konden zijn dat een rozenboog er onder bezweek. Weer wat geleerd : )

   Ik moet eerst maar eens wachten dat ze uberhaupt mooi begroeid raken. Dus volgens mij kan ik in ieder geval nog wel 5 jaar vooruit met deze rozenbogen.

 3. vita mientje

  Wonderlijk ,ik loop ook al 14 dagen rond met de idee een rozenboog te willen in mijn tuin.ben gek op rozen .

  Ik op jou comment via comment. Mail gereageerd .
  Kreeg antwoord van een man!

  Alex genaamd

 4. Oh, prachtig, hè, zo’n rozenboog? Staat ook al lang op mijn wishlist. Samen met een white picket fence 😀 (Desperate Housewives on Wisteria Lane? Who? Me? 😀 )

 5. adrienne

  Ik heb ze dit jaar nog gekocht bij de action maar dat bleek de miskoop van het jaar te zijn Ze waren echt enorm instabiel en zijn gewoon ook afgebroken ik heb de goede stukken nog gebruikt om mijn oudere rozenbogen een beetje op te knappen, maar vond het wel erg jammer.
  De buurvrouw hier naast heeft twee rozenbogen achter elkaar gezet en er kamperfoeli die groenblijft over heen laten groeien dat is ook heel mooi en het geurt heerlijk.

  • Bij de Action nota bene?! Ik heb daar wel gekeken, maar ik heb ze denk ik net gemist. Maar goed, als ik lees dat ze zo slecht waren van kwaliteit is dat misschien maar goed ook.

   Die bogen van je buurvrouw klinken ook prachtig!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.