Robots om het huishouden makkelijker te maken?

robotIk geef het schoorvoetend toe: ik lees graag artikelen over robot grasmaaiers en stofzuiger robots.Want stiekem lijkt het me superhandig. Zo’n apparaat dat stilletjes door je huis of tuin gaat, en de boel netjes maakt. Zeker zo’n grasmaaier lijkt me wel wat. Ideaal toch dat zo’n ding zonder zeuren even het gras voor je maait? Heel anders dan mijn zonen, die altijd grote hanekammen laten staan omdat ze niet netjes maaien. Of mijn man die altijd maar een stukje doet, en de rest ‘een andere keer’.

De opkomst van de huishoudelijke robots

Steeds meer menselijke handelingen worden geautomatiseerd in de vorm van robots. Daarmee bedoel ik niet de geavanceerde robots die je op televisie ziet. Zoals in de documentaire Ik ben Alice. Alice is een robot die lijkt op een mens. Ze helpt ouderen om zich minder eenzaam te voelen. Ik heb het over automatische apparaten die ons leven makkelijker maken. En dan niet een elektrische grasmaaier, maar een robot grasmaaier. Geen stofzuiger, maar een robot stofzuiger. Kortom huishoudelijke robots!

Wat is een robot?

Wikipedia omschrijft een robot als volgt:

‘Een robot is een programmeerbare machine die verschillende taken uit kan voeren.’

Een robot kan zichzelf aansturen en reageren op de omgeving. Omdat ze ‘intelligent’ zijn kunnen ze werk van je overnemen. Dat hoeft niet per sé te betekenen dat zo’n robot er als een mens uit ziet. Niemand verwart een robot grasmaaier met een mens bijvoorbeeld.

Vertrouw je een robot wel?

Robots worden steeds slimmer en gaan dus nauwkeuriger te werk. Maar kun je zo’n robot echt vertrouwen? Wie de Terminator films heeft gekeken zal zich eerst eens achter het oor krabben! En ik vraag me toch wel een beetje af of zo’n stofzuiger wel net zo goed in de hoekjes zuigt als ik. In de grasmaai capaciteiten van een robot heb ik dan weer meer vertrouwen. Leuk weetje:

Stofzuiger robots zijn de meest geliefde robots onder Nederlandse consumenten!

Wat kost zo’n robot nou?

Een robot stofzuiger kost gemiddeld tussen de 80,- tot 400,- euro. Een robot grasmaaier kost tussen de 700,-  tot 1700,-. En ik heb begrepen dat je dan ook nog een kabel moet ingraven, zodat de robot weet tot hoever hij moet maaien. Dus je moet zelf ook nog wat doen eerst. Daarnaast moet je rekening houden met de energiekosten die bij het gebruik van zo’n huishoudelijke robot komen kijken. Want aan gemak hangt helaas een prijskaartje. Voor hetzelfde bedrag kun je misschien ook wel een schoonmaakster inhuren. Wil je toch een robot? Kies dan voor energie vergelijken. Een nieuw energiecontract kan namelijk soms honderden euro’s per jaar besparen. Zo kun je misschien de kosten voor zo’n robot terug verdienen.

Conclusie over robots

Robots die huishoudelijk werk kunnen doen zijn in opkomst. Maar naast de aanschafprijs, kosten ze ook nog eens geld wat betreft energiekosten. Net als een koelkast of afwasmachine heeft zo’n robot namelijk energie nodig om te werken. Het is belangrijk om die ‘verborgen’ kosten mee te tellen als je een robot hulpje overweegt. Op https:/www.energie-vergelijken.com kun je makkelijk zoeken naar de goedkoopste energieleverancier.

Ondanks de energiekosten zou ik best een stofzuiger robot of een grasmaai robot willen!

Zie ook Sien de robot stofzuiger.

Wat vind jij van huishoud robots? Heb je er toevallig eentje? En hoe bevalt dat?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: