Melk is van de duivel?!

Naast suiker, zitten ook brood en melk in het verdomhoekje.

Was melk ooit ‘goed voor elk,’ tegenwoordig is het zwaar verdacht. Niet alleen beroven wij mensen zielige kalfjes van de melk waar ze recht op hebben, melk zou ook nog eens ongezond voor ons zijn.

Maar sinds 2001 is 1 juni officieel Wereldmelkdag. En dat was gisteren dus ook het geval!

Wereldmelkdag: wat houdt het in?

Wereldmelkdag wil zeggen dat er die dag aandacht wordt geschonken aan melk. En dat het zo belangrijk is voor mensen. Melk levert volgens het Voedingscentrum, dat overigens zelf net als brood, suiker en melk gewantrouwd wordt, de volgende voordelen op:

 • Melk zorgt voor lager risico op darmkanker
 • Yoghurt verkleint risico op diabetes type 2
 • Melkproducten bevatten eiwit
 • Melkproducten zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium

Aanbevolen hoeveelheid zuivelproducten per dag

Op de site van Het Voedingscentrum kun je je geslacht en leeftijd invullen dan krijg je een advies over wat je per dag moet binnen krijgen. Ik krijg als advies dat ik 2 tot 3 porties zuivel per dag moet nemen. Volgens mij haal ik dat niet met mijn bakje yoghurt na de warme maaltijd…

Nadelen van melk

Maar melk heeft ook nadelen. Er zitten namelijk veel verzadigde vetzuren in. En die vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Een manier om dat risico te omzeilen is kiezen voor magere en halfvolle melkproducten. Zelf eet ik bijvoorbeeld altijd magere yoghurt. Niet eens zozeer vanwege de verzadigde vetzuren, als wel dat ik volle yoghurt vies vind. Ik houd niet van dat romige. Brrr. Dus het is mooi meegenomen dat magere yoghurt gezonder is.

Daarnaast hebben veel mensen last van koemelkallergie.

Wat wordt er eigenlijk allemaal gemaakt van melk?

 • Yoghurt
 • Karnemelk
 • Kaas
 • IJs
 • Koffiemelk
 • Melk
 • Kwark

Melk die naar gras smaakt…

Hoewel melk dus een beetje in het verdomhoekje zit, is er tegelijkertijd een trend dat er steeds meer aandacht komt voor de smaak van melk. Net zoals je bijvoorbeeld verschillende smaken rode wijn hebt, heb je dat ook voor melk. Er zijn zelfs heuse melkproeverijen!

Die smaakverschillen worden veroorzaakt door het ras van de koe. Maar ook door het gras dat koeien hebben gegeten en de grond waarop dat gras groeide. Eigenlijk ook wel logisch.

Want iedere vrouw die borstvoeding heeft gegeven weet dat melk beïnvloedt wordt door wat je zelf eet!

Dat is zelfs wel eens vervelend als je erg zin hebt in scherp gekruide maaltijden. Want dat kun je je baby dan niet aan doen.

Mijn melkgebruik

Zelf drink ik nooit gewoon melk. Ik vind het een laf, lauwig drankje. Bah. Maar karnemelk vind ik wel heel lekker. En ik houd ook heel erg van jong belegen kaas. Helaas kan ik daar weer niet te veel van snoepen omdat het heel vet is. Daarnaast gebruik ik koffiemelk in mijn koffie.

En elke dag na het warme eten eet ik een schaaltje magere yoghurt.

Welke melkproducten eet jij? En voldoe jij aan het advies w.b. zuivel van het Voedingscentrum?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: