Zijn Nederlandse speeltuintjes te saai?

speeltuintjesNederlandse speeltuintjes zijn te saai, vond Jantje Beton ooit.

Blijkbaar hadden Nederlandse kinderen beweerd dat als de speeltuinen maar leuker werden, ze heus wel hun gameboys, WII’s en Nintendo wilden verloochenen.

Wipkip stom?

De grootste kritiek kreeg de ‘wipkip’. Ook in het speeltuintje in onze voormalige straat prijkte zo’n wipkip. Maar toen mijn kinderen nog klein waren, vonden ze die geweldig!  Naast de obligate wipkip, staat in de meeste speeltuintjes zo’n houten constructie waarop kinderen kunnen klimmen, schommelen, en glijden.

Ik zou zeggen dat kinderen zich in hun handjes mogen knijpen! Dergelijke speeltoestellen vind je immers niet in de gemiddelde achtertuin. Wij hadden tenminste alleen een schommelrek. Daar hingen twee schommels aan, en zo’n zitje voor twee waarop je heen en weer schuift.

Lang leve de schommel

Dat schommelrek was een groot succes. Wat mij betreft zijn schommels hét klassieke buitenspeelgoed. Schommels raken nooit uit de mode, en vervelen nooit. Zelfs volwassenen schommelen meestal nog graag.

Wel verlangde ik destijds naar zo’n grote trampoline, maar die paste toen niet in onze tuin. Onze buren hadden zo’n groot zwembad, maar dat lijkt mij weer zo duur aan water. Bovendien heb je dan aan het eind van de zomer zo’n dor stuk gras waar het zwembad stond!

Wat vind jij van Nederlandse speeltuintjes? Wat staat er in jullie tuin aan speelgoed? Wat zou je graag nog hebben?

46 Responses to Zijn Nederlandse speeltuintjes te saai?

 1. Wij hebben helaas geen tuin. Alhoewel ik denk dat als ik er wel één zou hebben, mijn kinderen zich er niet in zouden vermaken. Ze spelen liever op het pleintje voor ons huis met het buurjongetje- en meisje of in de speeltuin bij ons in de straat, of bij een grote parkachtige speeltuin waar we graag naartoe gaan. Met wat speeltoestellen en stoepkrijt (en bij mooi weer ook waterpistooltjes) zijn ze al snel tevreden.
  Mama Lifestyle Blog recently posted…Je kind naar de tussenschoolse opvang (TSO), oftewel de overblijfMy Profile

 2. Zelf hebben we geen grote tuin, maar wel een groot speelveld. Helaas is begin dit jaar de super gave speeltuin afgebroken en er een stomme nieuwe voor terug gekomen.

  Gelukkig vermaken de jongs zich graag met voetballen, kikkersvangen en knikkeren.

  Milan fiets graag met zijn vriendjes.

  En heel eerlijk heb ik hun niet horen klagen over deze veel minder mooie speeltuin… Wel heel veel ouders 😉

  • Dat hadden wij destijds ook met de speeltuin in onze straat. Die was prima, en toen gingen ze de toestellen veranderen. Het had wel een modernere look, maar mijn kinderen vond het minder leuk.

   Fijn dat het jouw kinderen verder niet veel uitmaakt : )
   Vlijtig Liesje recently posted…Zelf zaden telenMy Profile

 3. Op dit moment staat er geen speelgoed in de tuin, want geen kinderen 😉 Maar vroeger hadden we een glijbaan, een zandbak en twee schommelrekken, een ijzeren met een schommel en een tweezitter en een houten waar je aan kon hangen wat je maar wilde. We woonden buitenaf, dus naar zo’n buurtspeeltuintje konden we eigenlijk alleen als we op bezoek waren bij anderen.
  Jenn recently posted…Gelezen: Lieveling van Kim van KootenMy Profile

 4. Wij hadden dat de kinderen klein waren een schommel, die hing aan zo soort pergola, en een zandbak en een glijbaan(tje)
  En genoeg skelters, autootjes, steppen, fietsen weet ik veel wat we allemaal hadden, behalve een trampoline, tot groot verdriet van dochter, maar onze tuin was echt te klein toen.
  Nu zijn de kinderen pubers, en onze tuin is nu een stuk groter en wat zou ik graag een zwembad willen!echt 1 die ingebouwd is, qua ruimte kan het wel, maarja voor die hooguit een maand bij elkaar dat het hier echt mooi weer is in dit land;)Ik ga verder met dromen;)

 5. Kom op zeg. Een schommel, een zandbak, een klimrek….meer heeft een kind niet nodig in een speeltuin. Ik vraag me af of die er wel zouden staan als de buurt de speeltuin zelf moest betalen.
  Het gaat er toch om dat het kind leert spélen, niet dat het een uurtje bezig is zodat de ouder op het bankje kan babbelen met een buurvrouw.
  Spelen is je fantasie gebruiken, zandkoekjes bakken,een zandkasteel bouwen, die fantasie lijkt ver weg bij veel kinderen. Daar draagt een semi-professionele speeltuin niks aan bij.

 6. Hm wij hebben een te kleine tuin 🙂
  Staat een trampoline in, fantastisch speelgoed echte aanrader elke dag goed voor behoorlijk wat speelplezier, verveelt ze nooit.
  Verder spelen ze gewoon vaak buiten met de vriendjes en vriendinnetjes en is mijn ervaring dat ze niet veel nodig hebben om zich goed te vermaken.
  Als het mooi weer is ( droog=mooi) gaan er binnen sowiezo geen beeldschermen aan :-). Ze mogen wel binnen met speelgoed spelen, tekenen, knutselen, spelletjes etc etc.

 7. Hier een houten huisje met glijbaan en twee schommels. En natuurlijk steps, fietsen, stoepkrijt, springtouw, kloslopers. Hoewel ik met zoon geregeld naar een speeltuin in de buurt ging, want die vermaakte zich thuis niet, kom ik daar met dochter nooit. Zij vermaakt zich prima in onze tuin. Zoon gaat nu zelf met de fiets door het dorp. En over een paar jaar mag dochter dat ook. Maar nu met zijn tweeën kan zoonlief zich ook nog wel even vermaken in de tuin, het is alleen dan altijd zo’n gegil en op een gegeven moment ruzie:-( En geen zandbak, vind dat zo’n gedoe, het ligt altijd overal en nergens behalve waar het moet en de zoon vond het ook niet leuk, want dan kreeg hij vieze handen. Ondertussen is dat bijgetrokken en speelt hij buitenshuis wel eens in de zandbak. Dus toen hebben we gezegd, we doen dat plastic ding weg en jammer voor dochter maar we hebben genoeg ander leuks.

  Vroeger hadden wij een schommel en een zandbak, later gingen we verhuizen en hadden we niks meer. Er was achter het parkeerterrein een zandbak en schommel dus daar konden we ons prima vermaken. En toen was de tuin ook niet zo groot meer als in ons oude huis. Dus het was ook een stukje ruimtegebrek. Maar uiteindelijk is het ook alleen maar de eerste paar jaren, op een gegeven moment kun je ze niet meer binnen de tuindeuren houden.

  Als alles hier er uit gaat, willen wij graag een tafeltennistafel in de tuin. Maar dat duurt nog wel even dus tegen die tijd kunnen de plannen ook wel weer gewijzigd zijn.

  • Tafeltennis is altijd leuk! Dat hadden wij vroeger ook.

   Interessant hoe verschillend kinderen kunnen zijn. Je dochter vermaakt zich prima in jullie tuin, terwijl je zoon er op uit wil. Het is ook maar net wat voor type kind je hebt.
   Vlijtig Liesje recently posted…Zelf zaden telenMy Profile

 8. Ik had een balkon maar woonde tegenover een hele grote speeltuin/buurthuis/vrij spelen veld waarvan je lid moest zijn.
  Daar heb ik dus heel wat uurtjes doorgebracht,

 9. Wij hebben een trampoline in de tuin staan en op dit moment een zwembad. Ook staat de garage vol me buitenspeelgoed, stoepkrijt, krijtbord, fietsen, steps, etc. Wij hebben in het dorp 3 speeltuinverenigingen dus we hebben altijd een speeltuin in de buurt, dat is wat meer dan de ‘normale’ speeltuinen, want hier heb je grotere en stoerdere speeltoestellen, skelters, fietsen, en nog veel meer.
  Birgit recently posted…Tijd indelen met een babyMy Profile

 10. In ons kleine dorp zijn er 3 speeltuintjes. 3 verschillende maar allemaal leuk. Ja, ook de wipkip. maar ook voorzie van glijbanen, zandbakken, schommels, klimtoestellen en een kabelbaan.
  Onze kinderen vermaken zich er prima. Ik vind ze niet saai.

  Thuis staat een toestel met glijbaan (bovenin huisje) en 2 schommels eraan.

 11. Ik vind de speeltuintjes helemaal niet saai en onze kinderen gelukkig ook niet 😉 we hebben zelf een babyschommel en een glijbaantje in de tuin.. Oww en een zandbak, dat staat hier garant voor uren speelplezier! Maar we hebben heel veel speeltuintjes op loopafstand en daar vermaken ze zich heel erg goed!

 12. Wij hadden vroeger ook een schommel. Ik zag van de week bij een vriendinnetje van de kleuter dat ze er een trapeze in hingen en een klimtoren i.p.v. schommels. De meisjes hingen direct ondersteboven.

  Op ons dakterras hebben we het plastic huisje dit jaar weer opgebouwd en af en toe een kleiner zwembadje. Ze stoepkrijten regelmatig.

  Wij gaan graag naar de grote speeltuin, daar hebben ze van alles en worden drie dochters op hun eigen niveau geprikkeld. Een klein speeltuintje komen wij niet, dat is te krap.
  Linda Meester recently posted…Review: Taart-zonder-bakken van AldiMy Profile

 13. Ik moet zeggen dat ik in het buitenland veel leukere speeltuinen zie dan hier in Nederland.

  Hier in de tuin staat een grote trampoline een speelhuisje en heel wat speelgoed voor in de tuin. Denk aan een tractor, een kruiwagen en ga zo maar door. Het is een bende 🙂
  Nesrin recently posted…Keeping up with Nesrin #23My Profile

 14. Als ik tegenwoordig zie wat er allemaal voor gave dingen in speeltuinen staan, dan wou ik willen dat ik nu weer even kind was. En dan hebben wij het nog niet over al die mooie indoor speeltuinen/activiteiten!

  Vroeger was er een zandbak, een klimrek of een wipkip. Meer niet. Je kunt je afvragen of nóg betere speeltuinen kinderen meer buiten laat spelen. Dat zit ook in een stuk opvoeding (wat sta je als ouder toe qua tv-kijken en gamen) en de tijd waarin wij leven, waarin de bezigheden als tv-kijken en gamen nu eenmaal onderdeel uitmaken.

 15. hier hebben we een trampoline. Er zijn hier vlakbij wel wat speeltuinen, waar ze ook wel heengaan. Er is ook een splashpark en dat is nu met het warme weer(32) ook wel aangenaam.maar dan moeten ze een grote weg over en dat vindt ik niet wat.
  Groet, Wilma

  • Een splashpark? Dat is nieuw voor mij, maar dat klinkt geweldig leuk voor kinderen. Lekker kliederen en afkoelen met water. Maar een grote weg oversteken zou ik ook niet fijn vinden. Tenzij de kinderen wat ouder zijn, en er stoplichten voor voetgangers zijn.
   Vlijtig Liesje recently posted…Zelf zaden telenMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.