Wat is goedkoper: paspoort of id-kaart?

id-kaart of paspoortVijf jaar geleden vroegen we id-kaarten aan voor onze drie jongste kinderen. We kozen voor id-kaarten omdat die goedkoper waren dan een paspoort. En omdat we toch geen plannen hadden voor een reis buiten de EU.

Id-kaarten na vijf jaar vervangen < 18

Maar na vijf jaar moeten die id-kaarten worden vervangen. En dat snap ik wel. Want als ik naar de pasfoto’s kijk, dan kloppen die totaal niet meer met hoe de kinderen er nu uitzien.

Nu dient zich de volgende vraag aan:

Wat is goedkoper: paspoort of id-kaart?

Een id-kaart is goedkoper

In onze gemeente kost een id-kaart tot je achttiende € 28,45. Een nieuw paspoort kost € 51,20. Tot je achttiende is een id-kaart 5 jaar geldig. Daarna 10 jaar. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de grote lichamelijke ontwikkelingen die je doormaakt in de puberteit. Hetzelfde geldt voor paspoorten.

Even dacht ik dat een paspoort langer geldig bleef dan een id-kaart maar dat is niet zo.

Ik ga toch maar weer voor de id-kaart

Op basis van deze informatie ga ik voor de jongste twee zonen toch maar weer voor een id-kaart. Met mijn zeventienjarige dochter ga ik eerst even overleggen. Want voor haar is een paspoort misschien interessanter. Je weet tenslotte maar nooit of ze de komende tien jaar een verre reis gaat maken.

Een paspoort, rijbewijs of id-kaart mag niet meer kosten dan…

Sinds 1 januari 2014 geldt er een maximumtarief voor paspoorten, rijbewijzen en id-kaarten. Hier onder de maximale prijzen per document voor je op een rijtje:

  • Rijbewijs: maximaal 38,83
  • Paspoort: maximaal 67,11
  • Id-kaart: maximaal 53,07

Dat valt me dan weer mee van mijn gemeente : ) Ze vragen dus niet de hoofdprijs voor een reisdocument of een rijbewijs. In de gemeentes Tubbergen en Dinkelland ben je het goedkoopst uit.

Hoe kom je er achter wat een paspoort, id-kaart of rijbewijs in jouw gemeente kost?

Deze informatie vind je in principe op de website van de gemeente waar je woont. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon even bellen.

Wat hebben jullie? Een paspoort of een id-kaart? En wat kost het bij jullie gemeente?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: