De gekte van het eind van het schooljaar

einde schooljaar

Bron plaatje: Shutterstock

Het is weer die tijd van het jaar.

In de aanloop naar de zomervakantie verandert het schoolleven, toch al niet gekenmerkt door rust en regelmaat, in één grote chaos.

Steeds groter voorschot op de zomervakantie

Want in het schoolleven wordt een steeds groter voorschot genomen op de vakantie.

Dat begint zo ongeveer 6 weken voordat de zomervakantie officieel start. Met sportdagen, schoolreisjes, voorstellingen, barbecues, leslokalen en schoonmaken.

Kortom van alles dat eigenlijk weinig met leren te maken heeft.

Maar dat Leuk is. #genieten.

Eind van het schooljaar: zwaar voor moeders

Vooral moeders worden zo aan het eind van het schooljaar nog even over de clinch gejaagd. Want hoewel het vaders net zo goed aan gaat, zijn het in de praktijk meestal de moeders die zich rot rennen om te voldoen aan alle Leuke dingen van het eind van het schooljaar. Soms denk ik wel eens dat ze op school denken:

‘De vakantie komt er aan. Laten we er voor zorgen dat het ook echt nódig is dat het vakantie wordt.’

En het is niet dat de vaders niet willen helpen! De meeste mannen zijn hartstikke behulpzaam. Maar zij kunnen die einde-van-het-schooljaargekte vaak makkelijker naast zich neerleggen.

Cadeautje voor de juf

Naast alle Leuke activiteiten waarbij ouders nodig zijn om te helpen, moet er dan op de valreep ook nog een cadeau voor de juf komen. Ooit was het salaris voldoende. Maar de laatste tien jaar is er een trend dat er cadeautjes moeten worden gegeven aan het eind van het schooljaar.

En ook die cadeautjes worden steeds ludieker. Je kind kan nu echt niet meer aankomen met alleen maar een tekening. Hele knutselwerken worden er thuis gemaakt. En jouw kind steekt schamel af als hij de juf alleen maar bedankt met een vriendelijke handdruk en een ‘Bedankt juf!’

Nadelen van de einde van het schooljaargekte

  • Het schooljaar wordt er korter van: dat gaat ten koste van de lesstof.
  • Voor veel kinderen is de chaos van het einde van het schooljaar onrustig. Zij kunnen er niet goed tegen.
  • De einde van het schooljaargekte trekt een grote wissel op vooral moeders. Niet omdat de vaders niet willen helpen, maar zij kunnen er beter langs schaatsen.
  • Het is zwaar voor de leerkrachten.

Samenvatting

Ongeveer 6 weken voor de officiële zomervakantie begint, start de einde van het schooljaar gekte. Er wordt van alles georganiseerd, en het lesprogramma wordt chaotisch en ingeruild voor Leuke dingen doen. Feitelijk is dit belastend voor iedereen: kinderen, ouders en leerkrachten.

Lees ook Zero waste en low budget cadeautjes voor de juf.

Hoe ervaar jij de einde van het schooljaar gekte?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: