Vrouwelijke solidariteit in paskamers!

solidariteitJe hoort nog wel eens dat vrouwen elkaar het licht in de ogen niet zouden gunnen. Denk aan de zogenoemde Mommy Wars over gevoelige onderwerpen als borstvoeding, flesvoeding, kinderopvang, fulltime moederen, speentje, samen slapen etc.

Persoonlijk heb ik het idee dat het allemaal nog best meevalt. De meeste vrouwen die ik hoor zeggen dingen als:

‘Iedereen moet het voor zichzelf weten.’

En er is één plek waar ik in ieder geval altijd heel veel vrouwelijke solidariteit zie. En dat is in paskamers!

Vrouwelijke solidariteit in de paskamers

Elke zaterdag ga ik met één van de vijf kinderen naar de stad. Met mijn jongste dochter beland ik steevast in kledingwinkels waar ze dan van alles wil passen. Ik ga dan meestal in een makkelijke stoel zitten, en geniet van wat er allemaal besproken wordt in de paskamers. En ik kijk ook graag wat iedereen aantrekt : )

Wat me dan altijd opvalt is hoe betrokken en aardig vrouwen dan zijn naar elkaar toe. Kwesties als:

‘Kan deze jurk nog wel voor mijn leeftijd?’ of ‘Krijg ik een dikke kont in deze broek?’

worden heel serieus en uitgebreid besproken. Vooral de ernst waarmee dit gepaard gaat vind ik zo leuk. Je ziet gewoon dat de adviserende vrouw echt nadenkt en kijkt of de jurk of broek kán. En vervolgens naar beste vermogen advies geeft. Soms is het antwoord geruststellend, soms is het: ‘Ik zou het niet doen.’

En soms geven ook wildvreemde vrouwen hun mening. Toen ik mijn zwarte strokenrok bij de Miss Etam kocht was er een andere mevrouw aan het passen die oprecht verklaarde: ‘Wat een geweldige rok!’ En toen ik me afvroeg of ik hem niet een maatje groter moest nemen zei ze: ‘Nee, deze zit echt keurig.’

Natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld

Tuurlijk zijn er veel ergere dingen op de wereld dan een broek die je kont dik maakt. Of een jurk die niet goed zit.

Maar is het niet heerlijk om je daar soms gewoon even heel erg druk over te maken? En er uitgebreid over te praten en te overleggen met een vriendin?

Er is zoveel ellende op de wereld, waar je niets aan kunt doen. Soms kan het fijn zijn om een concreet vraagstuk, waar je wel controle over, hebt te bespreken met een vriendin alsof er levens van afhangen.

Herken jij deze vrouwelijke solidariteit in paskamers?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: