Suikertaks: een goed idee?

suiktertaksIn Engeland gaat de regering een belasting op frisdranken invoeren in 2018. Een soort suikertaks.

Een suikertaks betekent dat de prijs van bijvoorbeeld frisdrank omhoog gaat.

In België werd al een suikertaks ingevoerd op 1 januari 2016, en in Mexico in 2015.

De reden?

Teveel mensen met overgewicht.

Waarom een suikertaks op frisdrank?

De reden dat de focus zo op frisdrank ligt, is dat je daardoor vaak ongemerkt enorm veel suiker binnenkrijgt. Er zitten al gauw 8 suikerklontjes of meer in een blikje frisdrank. En tegelijkertijd ‘vult’ frisdrank niet, waardoor veel mensen denken:

‘En we nemen er nog één. En we nemen er nog twee enz.’

De 3 grootste boosdoeners onder frisdranken zijn:

  1. Coca Cola (10,6 gram per 100 mililiter)
  2. Fanta (11,7 gram per 100 mililiter)
  3. Lipton Ice Tea (8 gram per 100 mililiter)

Wat betekent zo’n suikertaks voor jou?

Eigenlijk stelt de suikertaks in de praktijk niet zo heel veel voor. In België betaal je bijvoorbeeld maar 3 cent meer voor frisdrank. In Engeland wordt frisdrank zo’n 30 cent duurder. Dat zet iets meer zoden aan de dijk vind ik.

Maar experts zeggen dat een suikertaks pas echt effect heeft, als de frisdrank minstens 20% hoger wordt.

Suikertaks in Nederland?

In Nederland bestaat de suikertaks nog niet. Sterker nog, de btw op frisdrank is maar 6 procent. Frisdrank valt wonderlijk genoeg in de categorie ‘noodzakelijke levensbehoeften’.

Suikertaks: prima wat mij betreft

Wat mij betreft komt er een suikertaks op frisdranken in Nederland. Ik heb er geen problemen mee als je voor ongezonde keuzes meer moet betalen. Ik waarschuw de kinderen altijd al voor alle loze suikers in frisdranken. Zelf drink ik nooit frisdranken: ik vind ze echt zonde van de calorieën. Als ik dan toch iets ongezonds neem, dan verorber ik liever een Big Mac. Daar heb ik de calorieën dan wél voor over.

Keuzes maken

Ik ben helemaal niet zo’n fan van Daphne Deckers, maar haar theorie dat je gewoon keuzes moet maken vind ik heel zinnig. In een interview in Beau Monde vertelt ze dat ze op de tennisclub graag een kroket weghapt. En dat de andere vrouwen dan roepen:

‘Oh wat oneerlijk, jij kunt gewoon die rotzooi eten!’

Maar die andere vrouwen drinken een glas witte wijn. Daarin zitten ook veel calorieën. En die laat Daphne Deckers dan weer staan.

Ze kiest waar ze haar calorieën aan ‘besteedt’. Met andere woorden: als je ‘s ochtends kiest voor een lekkere slagroompunt bij de Hema, moet je ‘s avond niet ook nog eens chocola gaan snoepen. Vandaar dat ik die lekkere slagroompunten van de Hema nu met pijn in mijn hart negeer. Want dan ga ik toch liever voor de chocola.

Lees ook: Suiker.

Wat vind jij van een suikertaks op frisdranken? Welke frisdranken heb je in huis?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: