Natuurlijke manieren om het weer te voorspellen

weer voorspellenBehalve het vertrouwde weerbericht heb je tegenwoordig allerlei sites en handige apps waarmee je kunt zien wat het weer gaat worden. Buienradar is bijvoorbeeld een fijne site als je je was wilt ophangen, maar twijfelt of het wel droog zal blijven.

‘Hoe deden ze dat vroeger in vredesnaam zonder weerbericht?!’ vraag ik me wel eens af.

Nou, toen hadden ze zo hun eigen trucjes om het weer te voorspellen!

Natuurlijke manieren om het weer te voorspellen

  1. Spreekwoorden verkondigen oude wijsheden over het weer. Zoals: ‘Ochtendrood is water in de sloot!’
  2. Kijk naar de wolken. De vorm van wolken geeft informatie over het weer. Even heel simpel gezegd: grote, zwarte wolken kondigen regen aan! Van die mooie wollige wolken die er uit zien als zachte watten voorspellen juist mooi weer. Meer informatie en handige foto’s van wolken + het bijbehorende weer vind je op de site van ene Frank V.
  3. Dieren vertellen ook wat over het weer. Als spinnen uit hun web komen en naar beneden klimmen, komt er regen. En als een kudde koeien in een hoek van de wei gaat liggen, is er storm op komst. Vliegen er ‘s avonds vleermuizen rond? Dan kun je een mooie dag verwachten!
  4. Weerhaantje. Sommige mensen hebben zo’n weerhaantje op hun dak staan. Aan dat weerhaantje kunnen ze zien van welke kant de wind komt. Ik vind dat altijd fijne informatie! Want ik weet: ‘Als er oostenwind is, heb ik de hele weg naar huis de wind tegen!’
  5. Een barometer in huis hangen. Een barometer meet de luchtdruk. Als de stand van je barometer snel oploopt of juist daalt betekent dit meestal een omslag in het weer. Een hoge luchtdruk betekent mooi weer. Terwijl je bij een lage luchtdruk beter niet de was kunt buitenhangen! Hier onder een voorbeeld van een (hele mooie) barometer:barometer
  6. Je botten! Sommige mensen krijgen signalen van hun lichaam als er verandering in het weer op komst is. Zo heb je bijvoorbeeld oma’s die zeggen: ‘Het steekt me in de knieën, dus er is storm op komst!’
  7. Kijk naar de kleur van de lucht. Een donkere lucht belooft regen. Maar wist je dat een regenboog in het oosten betekent dat de regen weg is? En een regenboog in het westen betekent juist dat er regent aan komt.

Samenvatting

Er zijn allerlei handige weer apps die je het weerbericht vertellen. Maar stel dat je smartphone het niet doet, of je hebt geen bereik? Of je vindt het gewoon leuk om zélf te kijken wat het weer is? Dan vind je in deze post 7 manieren om zelf het weer te voorspellen!

Kijk jij vaak naar het weerbericht? En hoe doe je dat?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: