Nanotechnologie en kleding: iets om je zorgen over te maken?

nanotechnologieEen tijdje geleden publiceerde ik een post over een shirt dat vlekkenproof is. Je kunt het volspuiten met ketchup, er koffie over heen gooien, maar alles glijdt er gewoon van af!

In de reacties vroegen sommige mensen zich af of dit shirt dan soms met behulp van nanotechnologie is gemaakt. En zo ja, dan zouden zij het om die reden niet willen dragen. Want kleding met nanotechnologie zou wel eens schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Dat klinkt niet prettig inderdaad!

Mijn vraag aan het bedrijf van de vlekkenproof shirts!

Dus mailde ik het bedrijf, Elizabeth & Clarke dat de shirts verkoopt en vroeg:

I love your product and wrote about it on my Dutch blog https://www.huisvlijt.com

But some peope were wondering if the shirt is made of 'nano technology' and said this might be bad for your health.

Could you maybe tell me something about the fabric?

kind regards,
Nicole Orriëns

Het antwoord van Elizabeth & Clarke

Hi Nicole,

Thanks for your email, and for posting about us! We use nano technology to create the Unstainable and Sweat-Proof features. Our Unstainable and Sweat-Proof treatment has been tested using AATCC standards and includes raw materials that can be derived from renewable, farm-grown sources. The finish is applied at the molecular level allowing complete breathability of the fabric; the Unstainable® fibers are smaller than a human cell, so they don’t clog the fabric weave. This means that the fabric is completely environmentally safe, sustainable, and vegan -- not at all harmful!

Best,
Jaime

Wel nanotechnologie, maar toch veilig?

In hun antwoord geeft Elizabeth & Clarke dus aan dat het vlekkenproof shirt inderdaad is gemaakt met behulp van nanotechnologie. Maar ze zeggen erbij de stof absoluut veilig is voor mens en milieu.

Nou denk ik niet dat een bedrijf zal zeggen: 'Inderdaad, het is gemaakt met nanotechnologie, en kankerverwekkend. Maar koop het toch maar!'

Dus hoe zit dat nou met nanodeeltjes en nanotechnologie?

Nanotechnologie: wat is het nou eigenlijk?

Nanotechnologie = Nanotechnologie is de techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes in de grootte-orde van nanometers oftewel een miljardste van een meter. (Bron: Wikipedia) Mensen kunnen tegenwoordig zélf nanodeeltjes maken en bouwen. Om een idee te krijgen van een nanodeeltje trek je een haar uit je hoofd. En die deel je door 80.000. En dan heb je iets wat net zo klein is als een nanodeeltje...

Het is superklein dus.

Positieve kanten van nanotechnologie

  • Met nanotechnologie kan chemotherapie effectiever gebruikt worden. De nanodeeltjes gaan gericht op zoek naar de kankercellen en doen daar hun werk. En ze laten de rest van het lichaam netjes met rust.
  • Met nanotechnologie kan kleding waterproof gemaakt worden.
  • Nanocamera's worden gebruikt door chirurgen: ze kunnen beter zien wat ze doen tijdens een operatie.
  • Met nanotechnologie wordt een kras in je mooie nieuwe auto van zelf gerepareerd door de lak.
  • Nanotechnologie kan onze energie schoner maken.
  • Nanodeeltjes kunnen verwerkt worden in sportkleding en kunnen je lichaamsreacties meten.

Negatieve kanten van nanotechnologie

Omdat nanotechnologie nog zo nieuw is, zijn de effecten van nanodeeltjes op de lange termijn onbekend.

  • Sommige nanodeeltjes, vooral koolstofnanobuisjes, kunnen misschien je DNA beschadigen. En dat veroorzaakt weer kans op kanker.
  • Nanodeeltjes zouden zich kunnen ophopen in de cellen van planten, dieren en mensen.
  • Het is niet altijd duidelijk of ons lichaam nanodeeltjes kan afbreken.

Conclusie over nanotechnologie

Het idee dat er kunstmatige nanodeeltjes in mijn lichaam zouden kunnen binnendringen vind ik weinig aantrekkelijk! Tegelijkertijd draag ik wel altijd hardloopkleding van speciaal materiaal dat zweet van mijn lichaam wegtransporteert. Ik sluit niet uit dat daar van die nanodeeltjes in zitten.

Al met al koop ik dus liever geen kleding met nanodeeltjes. Maar het is ook weer niet zo dat ik het nooit zou dragen.

Hoe denk jij over nanotechnologie? En zou je kleding die gemaakt is met nanotechnologie dragen?

Vergelijkbare berichten

22 reacties

  1. Heel slecht misschien, maar ik let nooit op waar mijn kleding van gemaakt is en waar het gemaakt is. Nanotechnologie ken ik van de nanocoating die op de gevels van ons bedrijfspand zit. Vuil heeft absoluut geen aanhechting, dus in die zin heeft het een superwerking. Alleen in kleding is het toch een ander verhaal. Maar wat ik al zei, ik weet niet waar mijn kleding van gemaakt is dus wie weet hangt mijn kast wel vol met kankerverwekkende kledingstukken. Wie zal het zeggen? Ik denk dat ook veel in de doofpot wordt gestopt door fabrikanten.

    1. Ik lette ook nooit op nanotechnologie voor mijn kleding. Wel kijk ik altijd of het materiaal natuurlijk is. En bij sportkleding check ik altijd over het van dat speciale technische materiaal is dat vocht wegtransporteert van de huid.

  2. Het zal wel in meer kleding zitten dan ik denk? Ik heb over het algemeen liever katoen, maar ja, wie weet is dat ook wel kankerverwekkend met al die chemicaliën die ze er door heen gooien?

  3. Ik kijk regelmatig naar kledinglabels en merk vaak al dat synthetische materialen niet mijn ding zijn. Mijn kast bestaat voornamelijk uit natuurlijke stoffen. Kleding die potentieel kankerverwekkende materialen bevatten loop ik niet erg warm voor. Laat her eerst maar doorontwikkelen. Waar rook is, is vuur.

  4. Interessant! Ik ben iemand die liever het zekere voor het onzekere neemt. Vlekken in mijn kleding vind ik zo erg nog niet. Je moet je maar bedenken dat van welke stof je kleding ook is gemaakt, het toch niet meer hygiënisch is als je het een poosje draagt. Al zou het van metaal zijn. Het moet dus hoe dan ook gewassen worden en dan zie ik het voordeel niet meer in van een nanotech-kledingstuk dat ook nog eens schadelijker kan zijn dan wij denken. Houdbaarheid? Alsof we iets jaren en jaren willen dragen? Ook liever niet toch ;)

    1. Dus je rijdt geen auto, hebt volledige bescherming aan op de fiets. Loopt geen trappen, doet geen boodschappen, gaat niet op vakantie,.

      Die risico's zijn een stuk groter dan de hier beschreven risico's en net zo vemeidbaar.

    2. Dat is iets wat ik vooral rokers ook vaak hoor zeggen: "Ja, maar overal zit toch risico aan?" Klopt. Moet ik het dan toch maar doen? Je weegt voor jezelf de voordelen en de nadelen af. Ik heb het in deze discussie over de combinatie van het schadelijke effect in ruil voor een in mijn ogen wel heel klein voordeel, namelijk het niet hoeven wassen van kleding die na een tijdje toch niet meer hygiënisch is. Vind ik het niet waard, dus neem ik liever het zekere voor het onzekere. De voordelen van al de punten die jij noemt lijken me een stuk groter en noodzakelijker.

  5. ook eens over nadenken... wat gebeurt er met je shirt als het is versleten.. en met het water als je het wast... en de stof komt op meters in het naaiatelier... wordt daar geknipt en genaaid.. denk je dat die naaister beschermende kleding dragen? zo maar een opzetje.. het gaat om meer dan jouw huid alleen Bieke

  6. Een jaar of wat geleden heb ik veel gelezen over nanodeeltjes, ik ben het eea weer vergeten. Wat ik nog wel weet is dat je gekapselde en niet ingekapselde nanodeeltjes hebt. En vooral die laatste waren de meeste zorgen over.
    Nanodeeltjes zitten ook vaak in zonnebrandcreme. Niet in die van Lavera. Zolang er nog teveel onduidelijk is, neem ik geen risico.
    Fijn dat je zoveel moeite gedaan hebt om meer info te krijgen. Super!

    1. Ja, ik vond jullie comments erg zinnig en wilde graag meer weten. Dat is zo fijn aan Blogland: je hoort nog eens wat en je wordt je bewust van dingen waar je anders misschien niet aan had gedacht.

  7. Interessant artikel!
    Ik denk dat vooral het onbekende afschrikt. Voorlopig haalt de wasmachine bij ons thuis de vlekken er nog prima uit ;) maar wie weet zit het over een aantal jaar standaard in alle kleding.

  8. Ik gedij het beste op katoen,zijde ,linnen.
    En kan niet tegen synthetische producten.
    Ga er van transpireren en voel me opgesloten dan.

    Tevens belemmerd het me in mijn bezigheden.
    Want ik kan slecht stil zitten.

    Maar ik denk wel mede door vermindereren van natuurlijke grondstoffen er meer en meer stoffen via de industrie gefabriceerd worden.
    En eerlijke grondstoffen duurder worden.

    M.b.t je sporttopje,
    kun je hem terug brengen?
    Anders mogelijk randje elastiek tussen maken(ruimte maken)????

    1. Ik draag ook bij voorkeur natuurlijke materialen zoals katoen, viscose. Alles wat ademt eigenlijk. Anders voel ik me net als jij opgesloten.

      Maar voor sportkleding maak ik dus een uitzondering.

      Ik ben helaas helemaal niet handig met naald en draad; of ik moet er gewoon een inkeping inknippen of zo om ruimte te maken.

  9. Ik vind het verontrustend allemaal. Het liefst draag ik katoen, maar dat lukt meestal niet volledig.
    Laatst las ik ook dat er bij elke wasbeurt van fleece kledingstukken, superkleine deeltjes in het water verdwijnen die weer negatief bijdragen aan de plastic soep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.