Hoeveel fietsversnellingen is genoeg?

fiets versnellingenToen ik twaalf werd en naar de middelbare school ging kreeg ik een nieuwe fiets. Een donkergroene Gazelle met drie versnellingen.

Jarenlang karde ik daar op rond. Tot ik viel voor een stoere transportfiets van de Aldi. Ik vond hem zo mooi dat ik door de vingers zag dat hij geen versnellingen had.

‘Bovendien, ‘maakte ik mezelf wijs, ‘wie heeft er eigenlijk versnellingen nodig?!’

Nou daar kwam ik snel achter.

‘Waar is de 3e versnelling als je hem nodig hebt?!’

Elke keer als ik de wind achter had, wilde ik doorschakelen naar de derde versnelling. Maar oh ja, dat kon niet. Want ik hád geen versnellingen. En elke keer dat ik de wind vóór had, feitelijk dus altijd, wilde ik terugschakelen naar de eerste versnelling. Maar oh ja, dat kan kon niet.

Drie maanden heb ik het geloof ik volgehouden. Toen ging ik met mijn stoere transportfiets naar de fietsenmaker en vroeg:

‘Kunnen jullie deze fiets versnellingen geven?’

Van ruilen komt niet altijd huilen

Dat kon de fietsenmaker niet. Maar hij wilde wel mijn transportfiets inruilen voor een omafiets met versnellingen. En dan hoefde ik nauwelijks bij te betalen. Dat heb ik toen gedaan. En ik ben nog elke dag blij met mijn fiets met 3 versnellingen.

Maar soms betrap ik mezelf er op dat ik toch nog een versnelling wil door- of terugschakelen. En dat roept bij mij de vraag op:

‘Wat is het perfecte aantal versnellingen op een fiets?’

Want ik vermoed dat 3 het absolute minimum is. En dat een paar meer misschien wel fijner is.

Versnellingen: wat doen ze eigenlijk?

De versnelling op je fiets bepaalt onder welke omstandigheden met nog met een normaal beentempo kunt blijven fietsen. Oftewel, de versnelling zorgt ervoor dat je trapfrequentie hetzelfde blijft. Als je keihard de wind tegen hebt, zorgt de eerste versnelling er bijvoorbeeld voor dat je nog kunt trappen. En als je de wind lekker in de rug hebt, zorgt een derde, vierde of nog zwaardere versnelling ervoor dat je lekker hard vooruit gaat zonder dat je beentjes als een gek ronddraaien omdat het zo licht fietst.

Technisch geformuleerd regelt een versnelling de verhouding tussen het draaien van de trappers en de afstand die het achterwiel aflegt.

Meer informatie over versnellingen vind je hier.

Wat voor type fiets heb jij? En hoeveel versnellingen zitten er op?

16 Responses to Hoeveel fietsversnellingen is genoeg?

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.