Boeken opruimen: hoe doe je dat in vredesnaam?! 4 tips!

boeken opruimen

Opruimen en weggooien snap ik. En ik kan het ook wel.

Maar boeken opruimen en wegdoen?

Dat vind ik bijzonder lastig. Want sommige boeken voelen als dierbare vrienden. En die doe je toch niet weg?

Opruimgoeroe Marie Kondo geeft een speciaal plan van aanpak als het om boeken gaat. In haar boek Spark Joy biedt ze advies aan mensen die denken dat ze geen afstand kunnen doen van boeken!

Marie Kondo boeken opruimen

Hier volgt Marie Kondo's advies voor mensen die denken dat ze geen afstand kunnen doen van boeken. Net als bij alle andere spullen die je opruimt draait het volgens Marie Kondo bij boeken opruimen allemaal om de vraag:

'Word ik hier blij van?' of in dit geval:'Word ik blij van dit boek?'

Hieronder Marie Kondo's stappenplan voor boeken opruimen!

Stap 1: Haal alle boeken uit de kast

Verzamel alle boeken die je in huis hebt en leg ze in stapels op de grond.

Stap 2: Doe de 'blij-test'

Vervolgens pak je telkens een boek en doe je de 'blij-test'. Maar pas op: je mag het boek niet openslaan! Want dan is er kans dat je gaat lezen. Je mag het boek alleen bekijken van de buitenkant.

Word je blij van het boek? Dan mag je het houden. Zo niet: weg er mee.

Aandachtspunten bij boeken opruimen van Marie Kondo

Er zijn een aantal valkuilen waarvoor je moet oppassen als je boeken gaat opruimen:

  1. Pas op voor de valkuil dat je het boek openslaat en gaat zitten lezen. Daardoor stokt het opruimproces! Bekijk het boek alleen van de buitenkant.
  2. Waak voor de gedachte: 'Ja maar, ik wil dit boek ooit nog eens gaan lezen.' Volgens Marie Kondo is het een feit dat als je er nu niet blij van wordt, je het boek toch niet meer gaat lezen.
  3. Eenmaal gelezen is het boek 'ervaren,' aldus Marie Kondo. Zelfs al herinner je je de inhoud niet meer helemaal, dan nog heb je het boek in je opgenomen. Het kan dus weg.
  4. Door boeken weg te doen maak je ruimte voor nieuwe informatie. Bovendien kun je nieuwe informatie nu beter en sneller in je opnemen.

Weerspiegelen jouw boektitels je persoonlijkheid?

Volgens Marie Kondo is de energie van boektitels en de woorden die ze bevatten heel sterk. De woorden die je ziet hebben de neiging om vergelijkbare gebeurtenissen op te roepen.

Dus als je allemaal boeken over depressie in je kast hebt staan, is volgens Marie Kondo de kans groot dat je somber wordt. En als je graag wilt trouwen is het niet handig om veel boeken te hebben met in de titel 'happy single' e.d.

Je wordt de persoon die past bij de boeken die je bezit.

Zo beschouwd moet je best uitkijken wat je in je boekenkast zet!

Marie Kondo boeken

Marie Kondo schreef een heleboel boeken over opruimen. Maar hoe zit het met haar eigen Marie Kondo boeken? Ik ga ervan uit dat ook daar geldt: 'Word je er blij van?' en dat je ze anders beter kunt opruimen.

Marie Kondo boeken op een rijtje!

Hieronder de bekendste Marie Kondo boeken op een rijtje:

Screenshot 2022 05 05 at 13.46.39

De belangrijkste vraag: Does it spark joy?

Screenshot 2022 05 05 at 13.46.45

Er is zelfs een Mango versie!

Screenshot 2022 05 05 at 13.46.55

En een kinderboek variant! Screenshot 2022 05 05 at 13.47.03

Speciaal voor op je werk:

Screenshot 2022 05 05 at 13.47.12

Leestips voor boeken opruimen

Kun jij goed boeken opruimen? En weerspiegelen jouw boeken je persoonlijkheid?

Vergelijkbare berichten

53 reacties

  1. Vorige zomer heb ik hele stapels boeken weggedaan met behulp van de Marie Kondo methode. Nu zijn alleen de boeken achtergebleven die echt "mij" zijn: waar ik blij van word ☺ Ik houd wel van spannende boeken, maar ik hoop niet dat deze boeken mijn persoonlijkheid weerspiegelen. In dat geval zou ik of een moordenaar of een slachtoffer zijn ☺ Fijn weekend Vlijtig Liesje!

  2. Ja ik ken het. Ik kan geen afstand doen van mijn boeken. Ik weet zelf dat ik ze niet gauw een tweede keer zal lezen, maar gewoon het idee... ik ga gebruik maken van deze tip en hopelijk heb ik dan wat minder boeken, want ze nemen wel erg veel ruimte in beslag!

  3. Mijn lakmoestest: ga ik dit boek in de komende tien jaar (her)lezen? Anders kan het weg, tenminste als er geen veto van de rest van de familie komt. Wat nogal eens het geval is.
    Maar tegenwoordig kan ik zelfs afscheid nemen van boeken, dat had ik nooit gedacht.

    Tip: denk in individuele boeken, niet in series. Vanuit het seriedenken heeft mijn man al heel wat boeken, strips, CDs en DVD banden aangeschaft, ook exemplaren waar hij minder blij mee is maar die "de serie compleet maken". Waarna ze ongebruikt op de plank blijven staan

    1. Dat is een goede tip Anoniem! Maar wat als je het vervelend vindt als een serie dan niet meer compleet is? Dat zou denk ik mijn valkuil zijn.

    1. Knutselspullen zijn ook best lastig inderdaad, want daarbij heb ik in ieder geval altijd het idee: 'Dat komt nog een keer van past!'

      Maar verder kan ik die wel weg doen. Ze zijn geen vrienden, zoals boeken.

  4. Nee ik kan het niet. Denk altijd dat ik het boek nog eens ga lezen. Wat ik vervolgens niet doe. Ik weet ook niet waar ik mijn boeken naartoe moet brengen. Hoewel ik laatst ergens een boekenkraampje zag staan, voor degene die het wil lezen. Leuk idee vind ik dat.

    1. Je zou inderdaad zo'n mini bibliotheek kunnen beginnen. Dat heb ik ook wel eens overwogen. Dan komen de boeken goed terecht, en ze zijn het huis tenminste uit.

  5. Boeken die tegenvielen kan ik makkelijk wegdoen. Een tijd terug heb ik aardig wat boeken weggedaan die vielen onder de categorie kastvullers. Waaronder veel kookboeken. Ik heb sommige van mijn eigen kinderboeken bewaard, die blijven. Ook boeken die ik gekregen heb en waarin een opdracht staat geschreven blijven natuurlijk in de kast staan. En boeken van favoriete schrijvers blijven ook.

  6. Om op je laatste zin in te gaan... Ik vind dat je sowieso best wel moet oppassen met de titels die in je boekenkast staan. Mensen die voor het eerst bij je over de vloer komen, stevenen vaak regelrecht op je boekenkast af om de titels te gaan lezen. En soms ervaar ik dat als een inbreuk op mijn privacy.

    Maar euh... Ik denk dat mijn dochter héél blij zal zijn met deze tips van Marie Kondo. Niet voor zichzelf, maar voor mij. Want ik kan boeken inderdaad altijd heel moeilijk wegdoen en inmiddels puilt onze boekenkast helemaal uit!

    1. Ik moet bekennen dat ik ook graag kijk wat er in iemands boekenkast staat. Het zegt namelijk vaak veel over die persoon. Maar het kan inderdaad een inbreuk op de privacy zijn. Ik zal er voortaan op letten!

  7. Ik vind het ook zo lastig om boeken weg te doen. En ik moet bekennen dat ze niet eens allemaal in de kast staan, er liggen er ook nog een hoop op zolder. Maar ook die vind ik lastig om weg te doen. Toch zal ik er eens aan moeten geloven, vooral die op zolder. Nog even dat drempeltje over.

    1. Als je nou niet eens meer weet welke op zolder liggen, kun je ze misschien geblinddoek in een doos doen, en dan de doos ongezien gewoon snel wegbrengen!

  8. Ik kan ook moeilijk boeken wegdoen. Toch ruim ik die boeken op, waarvan ik weet dat ik ze toch nooit meer zal lezen. Ik heb hier ook wel te maken met gezinsleden die bepaalde boeken toch niet weg willen doen...
    Ik denk dat boeken inderdaad iets over je persoonlijkheid zegt, maar dat je wordt wat in je boekenkast staat... Ik zou het willen omdraaien, dat je die boeken om een bepaalde reden hebt aangeschaft en gelezen, heeft je wellicht juist sterker gemaakt in je persoonlijkheid.

  9. mmmmmm. ik ben de afgelopen 3 weekends bezig geweest met mijn boekenkast..
    niet dat hij zo extreem is dat ik daar zo lang voor nodig heb, meer om het eens goed te doen..
    maar boeken weg doen vind ik gewoon zo lastig...
    Heb nu 1 plank met boeken waarvan ik denk dat ze weg kunnen, en die wil ik nog proberen te vullen...
    Boeken waar mijn neefjes en nichtjes wat mee konden heb ik aan hun gegeven

  10. Dit is geen opruimen, Dit is puinruimen en wegdoen. Opruimen is je boekenkast netjes spiegelend, je boeken sorteren op kleur of auteur. Een mooie boekenkast laten bouwen zodat je hele collectie er mooi in past.
    Boeken wegdoen doe ik dus niet. Ik heb wel wat boeken aan mensen weggegeven, maar in mijn hele leven heb ik nog maar één keer een boek in de vuilnisbak gegooid. Omdat het nooit gepubliceerd had mogen worden, zo slecht.
    Ik begin die Kondo steeds irritanter te vinden en ik heb haar boek nog niet eens gelezen. Dat zou waarschijnlijk het tweede boek zijn wat de vuilnis in gaat :) Of op de barbecue.
    Maar goed. Ik woon niet in Japan en heb een ruim huis. En ik schat mijn collectie boeken op de juiste waarde. Want er staan boeken bij die ik niet één keer, maar twee of drie keer gelezen heb. Ik herlees vaak. Soms gedeeltelijk, maar er zijn heel wat boeken die inderdaad exact weergeven wie ik ben. En potjandosie, ik ga geen delen van mezelf amputeren.

    1. Ik vind het wel grappig dat Kondo zo irriteert zonder dat je het boek gelezen hebt. Ze roept in ieder geval wel wat op dus ; )

      Ik ben benieuwd naar het boek dat zo slecht was dat je hebt weggegooid: hoe heette dat Daenelia?

  11. Ik ben heel slecht in het wegdoen van boeken. Maar met punt 2 ben ik het niet helemaal eens hoor. Ik ben druk bezig met het lezen van mijn ongelezen boeken en daar word ik wel degelijk blij van! En veel boeken herlees ik ook.

  12. De blij-test, wat een goeie! Mijn boekenkast weerspiegelt zeker mijn persoonlijkheid, voor een deel. Het andere deel heb ik van mijn schoonvader gekregen die van zijn oude boeken af wilde. Als je de titels zou lezen, had je gedacht dat ik een halve eeuw ouder was.

    1. Zeg maar Shannon hoor! Een deel van de boeken doet nu dienst als bureautafel-verhoger en het andere deel ga ik naar een klein seniorenbibliotheekje hier in de buurt brengen. Zodra ik daar tijd voor vind, tenminste. Ik ga ze toch niet meer lezen.

  13. Boeken wegdoen, hier ook altijd een heikel punt. Ik kan er moeilijk afstand van nemen. Ik zeg ook altijd: 'Als er ooit brand is, is het eerste dat ik eruit sleep mijn gezin en daarna probeer ik toch nog mijn boeken te redden...' :D
    Maar af en toe moet ik er ook eens 'kuising' in houden, anders heb ik een huis vol.

    1. Boeken zijn echt één van de moeilijkste dingen om weg te doen inderdaad! Daarom haal ik ze nu meestal in de bieb! Dan worden het er ook niet steeds meer!

  14. Loslaten is een kunst.
    Dat is niet mijn sterkste punt.
    Alhoewel ik veel weg geef onderweg.

    Ik denk dat ik een boeken opkoper laat komen.
    Ben benieuwd

  15. Eigenlijk heb ik nog niet zoveel boeken dat ze weg moeten. Ze zouden nog wel in 1 boekenkast passen. Of mijn boeken mijn persoonlijkheid weerspiegelen?? Moeilijke vraag..

    1. Ha ha nou ben ik benieuwd! De boeken die ik heb zijn: Heel veel chicklits, kookboeken en info boeken over honden.

    2. Hmm, het is moeilijker dan ik dacht Yvonne! Maar ik doe er een een wilde gooi naar : )

      Je houdt van koken
      Je bent creatief
      Je hebt een hond
      Je houdt van verhalen
      Je bent optimistisch van aard
      Je bent romantisch
      Je hebt interesse in persoonlijke ontwikkeling en groei
      Je houdt er van om soms even weg te dromen

  16. Dat laatste punt over dat je gaat lijken op de boeken die je in de kast hebt, vind ik heel interssant.
    Ik heb bijvoorbeeld al een tijdlang spijt van dat ik mijn boeken van Maeve Binchy heb weggedaan. Dat waren echt 'mijn' boeken, maar onder het mom 'die ga ik toch niet meer lezen' heb ik ze weggedaan. Daar heb ik nu echt spijt van. Alsof ik iets van mijn identiteit heb weggegooid.

    1. Maeve Binchy heeft inderdaad een heel specifieke stijl en sfeer in haar boeken. Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat die een persoonlijkheid weerspiegelen.

  17. Doelen stellen helpt bij alles wat je wilt doen. Studeren, sparen, opruimen en geld verdienen.
    Ten tweede doe je wat bij jou past. Soms moet je een eigen grens over om je doel te behalen. Net zoals die extra kilometer als je hard loopt.

    Bij alles gaat het om doelen stellen, nadenken over hoe je je doel bereikt en dan stapje voor stapje. enz.

    Zo tik ik alle gegevens weer in voor de NAW en url gegevens.

  18. Ppfffff, boeken opruimen. Ik kan het niet hoor, ik vind het zonde om ze weg te doen of weg te geven. Gelukkig heb ik ook niet zoveel boeken, dus ik kan ze gewoon houden ;-).

  19. Wij hebben een minibieb bij ons huis, de boeken die ik weg doe, gaan daar in. Ik zie er regelmatig hele blije mensen een boek uithalen en daar word ik ook weer blij van!

    1. Wat leuk dat je ook echt blije mensen een boek ziet pakken. Ik wil ook echt wel graag een minibieb. Ik ben alleen niet handig genoeg om er eentje te maken waar de boeken veilig en droog in blijven.

  20. Dit artikel kan ik best gebruiken. Ik bewaar alle boeken dat ik gekocht heb. Al weet ik dat sommige boeken best weg kunnen. Wel grappig dat je moet uitkijken wat je in je boekenkast zet. Ik ga zo kijken wat ik in mijn boekenkast heb staan. :-)

  21. Helaas kan ik dit bij ons niet uitvoeren. Mijn man is zeer gehecht aan zijn boeken en we hebben een hele grote kast, dus ook heel veel boeken ;) Ik heb ze een paar jaar geleden op kleur gezet (net zoals de shampoo reclame) en toen moest mijn man toch echt wel even slikken. Hij kon niks meer terugvinden, vrienden hebben ons uitgelachen en toch hebben we het inmiddels al drie jaar zo staan. Geeft veel meer rust op kleur hahaha

    1. Het is lastig als je een partner hebt die niks wil wegdoen. Ik heb er ook zo eentje. Zelfs als je dan zelf de geest krijgt, lukt het dan nog niet.

      Op kleur sorteren geeft zeker een rustiger beeld. Maar ik zou dan ook niets meer kunnen vinden.

  22. Interessant dat dit bij veel mensen zo leeft!
    Ik vind het helemaal niet moeilijk om boeken weg te doen. Intussen hebben we alleen nog boeken die écht belangrijk voor ons zijn, ik denk nog geen 2 planken. Waarvan de meeste van Echtgenoot zijn.
    Cd's zijn zelfs allemaal gedigitaliseerd en weg.

    Mijn uitdaging ligt bij kopjes/bekers/serviesgoed, blikjes en bij wol ;-)

    1. Ik overweeg ook wel om mijn cd's weg te doen. Ik weet eigenlijk niet waarom ik er nog aan vasthoud, want ik kan ze niet eens meer afspelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.