Zie jij er uit als je leeftijd?

leeftijdHoewel ik er geen voorstander van ben om jeugd en ‘er jong uitzien’ heilig te verklaren, vind ik het wel leuk om er goed uit te zien ‘voor mijn leeftijd’.

Stel je bent bijvoorbeeld dertig. Grote kans dat je het dan niet leuk vindt als mensen je 40 geven. En ik kan het best waarderen als mensen mij jonger inschatten dan mijn 46 jaren.

10 jaar jonger in 10 dagen

In het programma 10 years younger in 10 days, gaat een presentatrice met een gast de straat op. En dan vragen ze aan voorbijgangers om de leeftijd van die persoon te schatten. Zo iemand hebben ze natuurlijk niet voor niets uitgenodigd voor het programma, en meestal wordt zo’n persoon vele jaren ouder ingeschat. Hierna volgt dan ook een make-over, waarna opnieuw voorbijgangers wordt gevraagd de leeftijd te schatten. Meestal is die nu ineens een stuk accurater, vaak zelfs jonger.

Ik vond het altijd wel een leuk programma om te kijken moet ik zeggen. Maar ik houd dan ook van make-over programma’s : )

Wat kun je zelf doen om er goed uit te zien?

Hoe kun je er optimaal uitzien voor je leeftijd?

1. Zorg dat je genoeg slaap krijgt!

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, als je een moeilijke slaper bent. Maar een goede nachtrust doet wonderen voor je uiterlijk. Iemand die vermoeid is, heeft vaak wallen en meer vouwen en rimpels in het gezicht. Een uitgeslapen gezicht oogt gladder en strakker.

2. Kleed je naar je leeftijd

In het Engels hebben ze een uitdrukking voor oudere vrouwen die zich ‘te jeugdig’ kleden:

‘Mutton dressed as lamb.’

In de regel zie je er beter uit als je je kleedt naar je leeftijd, in plaats van als veertigjarige kleding dezelfde kleding te dragen als je 15-jarige dochter. Bovendien loop je dan het risico dat je gevraagd wordt voor dat programma met Gordon ‘Hotter than my daughter’.

 

Uiteraard kun je in discussie gaan over wat ‘je kleden naar je leeftijd’ dan wel inhoudt. En dat dit allerlei culturele stereotypes en vooroordelen veronderstelt.

3. Zorg voor voldoende beweging

Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten of zorg dat je minstens 10.000 stappen per dag zet. Een soepel en gezond lichaam oogt aantrekkelijker en jeugdig.

4. Wees subtiel met de make-up

Zelf ben ik wel erg subtiel als het om make-up gaat: ik draag helemaal niets. Maar met make-up kun je sterkte punten in je gezicht benadrukken en andere dingen juist een beetje verdoezelen. Maar mijd hele dikke lagen, want die maken juist weer ouder.

5. Weg met de slechte gewoontes!

Alchohol en sigaretten zijn slecht voor de huid, en voegen daardoor al snel een paar jaren toe aan je gezicht en uitstraling. En sigaretten zorgen voor rimpels om de mond.

6. Kies een goed kapsel

Een goed kapsel benadrukt je sterke punten. Veel vrouwen knippen hun haren af ergens rond hun veertigste/vijftigste. Zelf heb ik me heilig voorgenomen om mijn haar lang te blijven dragen. Ik vrees voor de kapselval! Maar ook weer niet te meisjesachtig lang. Hier in de Achterhoek dragen bijna alle 40+ vrouwen hun haar in makkelijke, korte kapsels. Maar er is één oudere dame die heur haar nog lang draagt. Ze zat laatst voor me in de kerk. Ze had een vlecht gemaakt en die om haar hoofd gelegd. Het stond werkelijk prachtig!

7. Gebruik een goede zonnebrandcreme

Wees vriendelijk voor je huid! Gebruik daarom een goede zonnebrandcreme als je buiten in de zon gaat zitten. En vergeet ook niet je decolleté in te smeren.

Oog jij als je leeftijd? En houd je rekening met je leeftijd als je kleding kiest?

42 Responses to Zie jij er uit als je leeftijd?

 1. Vroeger werd ik meestal jonger geschat en dat vond ik toen erg vervelend. Zeker als je een disco in wilt komen is dat niet handig. Nu vind ik het juist fijn als ik jonger word geschat. Toen ik mijn collega laatst vertelde dat ik 37 was, was hij verbaasd. Terwijl ik toch echt wel rimpels heb helaas. Heel erg goed zorgen voor mezelf doe ik niet, althans die 8 uur slaap red ik nooit. Daarentegen rook en drink ik niet.
  Mama Lifestyle Blog recently posted…Vlog mijn leven als mama #2 – zaterdag routine & modeshowMy Profile

 2. Wat ik er nog aan zou toevoegen: een positieve levenshouding. Ik merk vaak dat positieve mensen er jonger uitzien.

  Zelf werd ik als tiener véél ouder geschat (18 toen ik 13 was) en dat was heel leuk.

  Nu ben ik 35 en schatten ze me doorgaans in de twintig en dat vind ik helemaal leuk! Laatst werd me zelfs gezegd door een caissiere dat ik mijn id moest laten zien om alcohol te kopen. 😂 Hilarisch!
  Anke recently posted…Zelf maken: zakdoekenMy Profile

 3. Ik kocht net met een potje met grote letters “vitamine voor 50+” op het etiket en de cassiere viel bijna van haar stoel: jij bent toch geen 50? Zo zie je er niet uit.

  Ik ben inderdaad geen 50 (wel 48), maar bedankt voor het compliment.

 4. Goede tips!

  Ik heb nog niet zo héél lang een kapsel dat veel beter bij mijn gezicht past.
  Ik ben sinds januari meer stappen aan het zetten en aan het hardlopen.
  Ik voel me ook echt beter nu.
  Ook al willen de kilo’s nog niet helemaal volgen, ik weet dat ik op de goede weg ben.

  Vorige week ben ik eens een foundation gaan laten aanbrengen bij een schoonheidssalon, want ik kocht altijd gewoon van de hema.
  Mijn man zei: “Je hebt de foute foundation gekocht!” – Echt mijn man, dus ik ben maar eens professionele hulp gaan inroepen.

  En wat een verschil is dat! Ik kreeg meteen complimenten 😉

 5. Ik houd zeker rekening met mijn leeftijd bij het uitzoeken van kleding, maar ook met mijn figuur. Want ondanks dat ik probeer genoeg te bewegen zijn er bepaalde gebieden die niet teveel aandacht hoeven 😉 En mijn haar gaat er ook niet af. Ik heb het jaren geleden eens geprobeerd, maar dat is zo slecht bevallen dat mensen mij niet eens meer herkenden. Ik bén lang haar, ondanks mijn 47 jaar.

 6. Ik werd altijd jonger geschat en dat vond ik nooit leuk.. Laatst waren bij ons thuis 2 mannen aan t werk ( ik dacht ook zo van mijn leeftijd ). Toen ze klaar waren met werken vroegen ze hoe oud ik ben. “33”.Dat hadden zij mij ook gegeven! Gelukkig hadden ze mij niet ouder geschat, maar stiekem wel gehoopt dat ze mij wat jonger schatten 😉.

 7. Ik ben 43, en dat vind ik al best oud haha,vreselijk,maar mensen schatten mij ook wel jonger, ik draag ook geen make up, kleed me gewoon modern, veel van Esprit, slaap veel;) rook en drink niet en ja er mogen wat kilootjes af, maarja;)Ik ben best tevreden hoor;)

 8. Toen ik jong was werd ik altijd ouder geschat 19 in plaats van 14j en dat vond ik erg ,nu word ik ondanks mijn rimpels(niet veel) jonger geschat 60 in plaats van 66j en dat is dan weer leuk,en wat betreft kleding ik doe wel mee met de mode maar dan aangepast aan mijn leeftijd ,en als mijn dochter mee gaat heb ik altijd iets bij dat ik nog niet uit het rek genomen zou hebben maar dat wel bij mij past.

 9. Ik probeer me ook naar mijn leeftijd te kleden maar dat is een rekbaar begrip. Ik ben een broekendrager en slank, dus slimfit gaat nog goed, skinny vind ik niet meer kunnen (ik ben bijna 59). Een jurk voor een gelegenheid moet bij mij knielengte zijn.
  De reden dat veel vrouwen hun haar kort knippen op latere leeftijd is dat in/na de overgang je haar erg dun kan worden onder invloed van hormonen. Dan is lang haar echt niet mooi meer.
  Haar verven is ook zo’n ding. Veel van mijn leeftijdgenoten laten het tegenwoordig vergrijzen. Ik twijfel nog, zie erg op tegen het uitgroeiproces (ben nu moccabruin)
  Verder word ik gelukkkg altijd jonger geschat dan ik ben.
  Het fenomeen “van achter lyceum, van voren museum” zal ik ten alle tijden zien te voorkomen 😉

 10. Ik oog veel jonger. Ben begin dertig maar wordt geregeld eind 20 geschat. Ik ben ook niet lang en qua gewicht in orde. Hierdoor kom ik al jonger over.
  Qua kleding koop ik wat ik leuk vind, denk wel passend bij mijn leeftijd.

 11. Meestal wordt ik jonger geschat 🙂 Daar ben ik blij om natuurlijk. Qua kleding ben ik de laatste 10 jaar wel een beetje veranderd, maar niet enorm veel. Ik draag nu geen naveltruitjes meer, ook al zou ik een strakke buik hebben, het is echt meer iets voor 16-jarigen. Rokken zijn qua lengte ook iets langer tegenwoordig. Gewoon iets stijlvoller, denk ik. Dat past beter bij je leeftijd.
  Vrouwen van, ik noem maar iets, 50 of jaar nog met een extreem korte rok zien lopen: dat is geen gezicht.

 12. Toen ik begin dertig was schatte men mij ‘tien jaar jonger’, halverwege de twintig. Dat nam ik met een fikse korrel zout. Een hoop. Want het gaat zo: je schat iemands leeftijd en daar haal je 3 jaar vanaf, en dat nummer geef je door. Toch?
  Mijn gozer is ruim tien jaar jonger dan ik, en ik denk, vermoed, dat we op dezelfde leeftijd geschat worden. Hij iets ouder, ik ietsjes jonger.
  Leuk dat van die kleding. Ik draag toevallig een afdankertje van mijn stylish senior citizen mom. Mijn moeder kleedt zich leuk en vlot en jong. En dat staat haar prima. Voordeel voor mij: ik kan haar kleding aan.
  Daenelia recently posted…Spaartips: uitgestelde beloningMy Profile

 13. Ik zie er jonger uit dan dat ik ben. Het is wel minder dan vroeger – ik word nu ongeveer 5 jaar jonger geschat – vroeger meer richting de 10 jaar. Heeft in mijn geval te maken met er vermoeid uitzien volgens mij. En dat ik nu toch wat grijze haren heb, die verraden mijn leeftijd 🙂 Moest wel lachen om de uitdrukking ‘Mutton dressed as lamb’.
  Frederique recently posted…Top 10 boomhut hotelsMy Profile

 14. Leuk artikel om ook over na te denken!
  De ene keer wordt ik ouder geschat en de andere keer wat jonger, maar het scheelt niet heel veel, gelukkig!

  Ik kleed me vooral erg basis, broek, shirt met vestje… de ene keer wat leuker, vrolijker en net een ander modelletje als de andere keer.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.