Man in pak: waar is hij gebleven?

mannenpakMijn vader was register-accountant toen ik opgroeide. Voor zijn werk zat hij altijd strak in het pak. Maar zo gauw hij thuis kwam ging het pak uit en trok hij wat makkelijkers aan. Nu hij gepensioneerd is zie ik hem alleen nog in een pak op begrafenissen. En mijn jongste zus wil dat hij op haar trouwdag een ‘billentikker’ draagt.

Man in Birkenstocks…

Mijn man heeft maar liefst één pak. Gekocht bij de C&A voor een slordige 60,-. We kochten het speciaal voor zijn werk. Want soms komt er een belangrijke klant en dan moet hij er netjes uitzien. Dat komt ongeveer 1 keer in de 5 jaar voor, daarom wilden we er ook niet teveel geld aan uitgegeven. Normaliter draagt mijn man Birkenstocks naar zijn werk… Hij heeft een hekel aan pakken, en vindt ze niet lekker zitten.

Maar ik houd wel van een man in pak! Ik vind het mooi.

Helaas zie ik steeds minder mannen in pak. En in de Elsevier las ik:

‘Behalve op plekken waar het pak het gewenste uniform is, overheerste de nieuwe casual look. Het decorum van het keurige pak is verdwenen.’

En dan noemen ze begrafenissen als voorbeeld omdat veel mannen daar tegenwoordig ook gewoon Allstars en een spijkerbroek naar toe dragen.

Vroeger droegen alle mannen een pak!

Vroeger was het heel normaal dat mannen een pak droegen. Op zondag, voor kerkdiensten en voor familiebezoek. En natuurlijk voor op het werk. Tenzij ze daar een overall droegen. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw veranderde het mannenpak nauwelijks. Als mannen in pak thuiskwamen van hun werk verwisselden ze hoogstens hun colbert voor een vest of trui.

In de serie Mad Men die zich afspeelt in de jaren zestig lopen de mannen keurig in pak. Kijk maar:

mannenpak

Maar toen in 1960 de vrije zaterdag werd ingevoerd kwam er meer vrije tijd. En daardoor ook behoefte aan vrijetijdskleding. Toch bleef het pak nog belangrijk. In de jaren tachtig werd het pak zelfs een heuse powersuit met extra grote schouders. Ook vrouwen droegen een pak.

jaren tachtig pak

Pakken in de jaren 80 in de serie Miami Vice

Kredietcrisis was genadeslag voor het klassieke mannenpak!

Volgens het artikel in de Elsevier kreeg het mannenpak een definitief doodsklap door de kredietcrisis van 2007. Mannen in pak bleken toen immers behoorlijk te falen… Sindsdien is het mannenpak uit. Je ziet steeds minder mannen in pak op straat. De look is ‘casual’.

Toch is er een kleine groep mannen die juist een pak draagt. Zoals Humberto Tan.

100 jaar herenmode

In onderstaand filmpje zie je een leuk overzicht van 100 jaar herenmode.

Hoe vaak draagt jouw partner een echt pak? En is dat uit plezier en persoonlijke voorkeur, of omdat het moet voor het werk? En wat vind jij van een pak?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: