De huisarts weer bij je thuis met e-zorg

e-consultIk heb nog nooit meegemaakt dat de huisarts op huisbezoek kwam. Ooit moest ik hoogzwanger met 39 graden koorts, in de wachtkamer zeer langdurig op mijn beurt wachten.

Maar dankzij innovaties in de gezondheidszorg zou het zo maar kunnen dat het huisbezoek in ere wordt hersteld. Alleen dan wel via een beeldscherm. Dat heet e-zorg!

Ik vind het wel een prima idee eigenlijk. Het scheelt een gang naar de huisartsenpraktijk. En als er meer aan de hand is, dan maak je gewoon alsnog een afspraak.

Telefonisch consult

Mijn middelste zoon is in oktober geopereerd aan zijn knie in Nijmegen. Ook daar merkte ik de opkomst van het 'consult op afstand'. We moesten uiteraard komen voor het onderzoek. Maar voor de uitslag werd gebruik gemaakt van een telefonisch consult. Dat scheelde ons de rit naar Nijmegen, en het ging prima.

Hoewel ik in dit geval contact via een beeldscherm nog wel wat fijner had gevonden.

Welke klachten zijn geschikt voor een telefonisch en/of e-consult?

  • Vragen over klachten waarvoor je al bent onderzocht
  • Vragen over je medicatie
  • Vragen over je leefstijl
  • Vragen over uitslagen
  • Vragen om een verwijsbrief

Welke klachten zijn niet geschikt voor een telefonisch en/of e-consult?

  • Als er acuut hulp nodig is!
  • Als je weet dat de dokter er naar zal moeten kijken. Denk bijvoorbeeld aan een vaginale schimmelinfectie. Een zwerende vinger zou misschien nog wel via een beeldscherm kunnen...

Skypen met een huisarts

Op de site caretogo.nl kun je een skypeconsult met een arts inplannen. Je kunt Skypen met de arts op maandag, woensdag en vrijdag van 16:30 tot 17:30 uur. Voor 15 minuten skypen betaal je 12,50. Dit wordt niet door je basisverzekering vergoed.

Ik vind dit trouwens sowieso een intrigerend initiatief! Want je kunt op caretogo.nl ook online een afspraak met een arts maken. Voor een live consult betaal je 27,24. Dat is trouwens wel flink aan de prijs. Want als je gewoon naar je eigen huisarts gaat voor een consult kost dat 9,07. Caretogo zit op het Centraal Station in Den Haag. Nadeel van deze vorm van zorg is natuurlijk wel dat zo'n arts je helemaal niet kent, en je dossier ook niet heeft.

Constamed

Wat dat betreft is Constamed denk ik beter. Want daar communiceer je, als je het geluk hebt dat je huisarts zich heeft aangesloten bij Constamed, wel met je huisarts. Constamed is een online en mobiel platform waar je terecht kunt met 'niet dringende medische vragen en klachten'. Je kunt je vraag zowel online als mobiel stellen, en het kan via laptop, desktop, tablet en smartphone. En het is gratis.

Stel nou dat jouw huisarts zich niet heeft aangesloten bij Constamed. Die kans schat ik best groot in, aangezien er niet zo heel veel huisartsen zijn aangesloten als ik het zo bekijk. Dan kun je toch nog je vraag stellen aan een willekeurige andere huisarts.

Deze mail kreeg ik na registratie

Toen Constamed net werd geïntroduceerd moest je inloggen met je DigiD. Maar dat hoeft nu niet meer. Ik heb me simpelweg geregistreerd met mijn emailadres, en heb een wachtwoord aangemaakt. Daarna kreeg ik dit mailtje:

'Bedankt voor uw aanmelding bij Constamed.nl!

Nadat u heeft ingelogd, kunt u de zorgverlener een minder urgente medische vraag stellen. Deze vraag mag uit maximaal 750 tekens bestaan. Ter verduidelijking kunt u eventueel foto’s toevoegen.

U kunt ervoor kiezen om uw minder urgente medische vraag alleen te stellen aan uw eigen zorgverlener. Wanneer u een vraag stelt aan een willekeurige erkend en geregistreerde zorgverlener, wordt deze beschikbaar gesteld aan alle zorgverleners die via Constamed vragen beantwoorden. Daardoor kunt u snel een deskundig en betrouwbaar antwoord verwachten. De zorgverlener kan uw vraag beter beantwoorden wanneer u uw profiel zo volledig mogelijk invult.'

Meer informatie over Constamed vind je hier.

Conclusie over e-zorg

Mij lijkt e-zorg wel wat! Het scheelt de rit naar de huisarts, het wachten in de wachtkamer en het is gewoon makkelijker. Zeker bij kleinere klachten. Maar ik heb er nog geen ervaring mee. Het enige dat ik heb meegemaakt op dit gebied is een telefonisch consult. En ik zou zo'n e-consult dan wel het liefst hebben met mijn eigen huisarts.

Lees ook mijn post over het Landelijk Schakelpunt en het Verschil tussen een praktijkondersteuner en een psycholoog

Leestip: Hoe overleef ik mijn huisarts?

Heb jij ervaring met e-zorg? En hoe beviel dat? 

Vergelijkbare berichten

20 reacties

  1. Ik ken het niet, maar ik merk wel dat de huisarts mij ook vaak doorverwijst naar bijv. Thuisarts.nl voor extra info enzo, dus wat dat betreft wordt er inderdaad steeds meer online gedaan.

  2. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik ga toch liever op bezoek bij de huisarts. 9 van de 10 keer kom er voor mijn kinderen: ontstoken oren, blaasontsteking enz. Dat handel ik liever niet via de computer af, maar laat ik lieverbekijken door de huisarts.

    1. Ontstoken oren en blaasontsteking zijn in de regel ook dingen waar de huisarts naar moet kijken denk ik. Tenzij je een ervaren rot bent als het gaat om blaasontsteking, en alleen een nieuw recept nodig hebt. Dan zou het met een e-consult kunnen denk ik.

  3. Ik doe al jaren bijna niet anders. Ik bel met de assistente en vertel mijn klachten en wat ik nodig heb en dat krijg ik dan. De laatste keer dat ik bij een huisarts zat is al vijf jaar geleden en toen had ik een dubbele longontsteking. Dat kan maar beter niet online...
    Die schimmelinfecties kun je heel goed behandelen met kokosolie. Ik heb door mijn slechte weerstand zo vaak medicatie daarvoor gekregen dat niets van dat spul meer helpt.

  4. Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt mij best handig hoor. het maakt specialisten in ziekenhuizen in andere steden ook bereikbaarder waardoor je sneller de keus zal maken om daarvoor te kiezen. Mijn eigen huisarts weet ik zo net nog niet ;-)

  5. Dat is iets wat wij hier niet kennen ik ga altijd op consultatie en als ik te ziek ben komt de Dokter aan huis,vroeger toen de kinderen klein waren kwam de dokter altijd aan huis want ik had geen auto thuis en ik moest met zieke kindjes niet in de wachtzaal gaan zitten.

  6. Het lijkt mij inderdaad wel handig voor de kleinere zorgen, maar hoe maak je dat onderscheid? Ik vind het lastig. Een arts kan toch veel aan je zien. Ben je bleek, vermoeid, staan je ogen dof, dingetjes waar hij of zij geen aandacht voor kan hebben als je online bent. Het heeft zijn voordelen en nadelen. Uiteindelijk moet je nu ook zelf inschatten of het ernstig genoeg is om te bellen voor een afspraak. De drempel wordt wellicht wel enorm verlaagd. Zoals je hoort, ik twijfel!

    1. Bij twijfel is het denk ik het beste om echt naar de dokter te gaan. Dan weet je het tenminste zeker. Als het om je gezondheid gaat kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen denk ik.

  7. Ik heb er geen ervaring mee. Ik heb wel regelmatig via een speciaal formulier contact met mijn behandelaar bij de ggz.
    Maar via een beeldscherm zul je mij geen contact zien hebben met een huisarts of andere behandelaar. Mijn gehoor is gewoon te slecht om te kunnen verstaan wat ze zeggen ook al is er beeld bij.

    Via de telefoon gaat dan nog net maar ook dan vraag ik soms nog of ze het met andere woorden willen zeggen of dat ze een bepaald woord willen spellen. (bij namen vraag ik sowieso al of ze deze willen spellen en anders via mail willen toesturen zodat ik weet over welke naam het nu gaat)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.