Reacties

5 x Gesprek opnemen met je huisarts? — 40 reacties

    • Iemand meenemen is denk ik zeker ook een goed alternatief. Twee horen meer dan een. En dan kun je ook nog eens navragen bij die persoon of jullie hetzelfde gehoord hebben.

  1. Mijn zus en ik, nemen de gesprekken die we met de oncoloog voeren voor mijn moeder ook altijd op, met toestemming van de oncoloog trouwens. Zij vond het ook een goed idee, juist omdat je soms te emotioneel bent om alles goed te "horen" en te onthouden.

    • Gistermiddag heb ik aan de neuroloog gevraagd of we het gesprek mochten opnemen. Ook zij gaf toestemming gegeven als we het maar niet zouden verspreiden. Het was het gesprek waarbij wij hoorde dat in moeder behalve een hersenbloeding ook uitzaaiingen van de borstkanker in haar hersenen, schedel en ruggewervels heeft.

  2. Ik kwam het stuk ook net al tegen bij Margriet en het is misschien inderdaad wel iets om over na te denken. Alleen kom ik niet zo vaak bij de dokter dus geheid dat ik het weer vergeet als ik wel een keer ga.

    • Het ligt er natuurlijk ook erg aan waarvoor je de naar de dokter gaat. Als het gaat om een simpele blaasontsteking is opnemen minder relevant denk ik.

  3. Ik ben mee voorstander om een tweede persoon mee te nemen naar een gesprek met de dokter, want twee horen meer dan een.
    Daarnaast ben ik bang dat mensen in zo'n situatie op de verkeerde knop drukken en door de zenuwen helemaal niets opnemen. Zowel letterlijk als figuurlijk.

  4. Mijn eerste reactie was, wat nu weer! Het had voor mij iets te maken met wantrouwen.
    Maar nu begrijp ik het beter, je kunt er bij gebaat zijn als je het advies niet helemaal begrepen hebt of zaken vergeten. Blijft het gegeven, dat alles wat op band staat, ook tegen je gebruikt kan worden. Ik hoop dat er inderdaad voorzichtig mee omgesprongen wordt.
    Ben ik nou zo wantrouwend geworden?

    • Het is beslist niet vanuit wantrouwen. Maar puur om zeker te weten dat je de juiste informatie krijgt. En jij als patiënt bent de enige met de opname, dus het is aan jezelf om er voorzichtig mee om te springen.

  5. Ik vind het ansich wel een goed idee. Alleen ben ik toch bang dat je de relatie met je arts schaad. Hij deelt toch vertrouwelijke info met jou en zal zich toch gaan afvragen waarom je het gesprek opneemt, ook al hoef je hem niet voor toestemming te vragen. Liefs Marjon

    • Ik zou zelf uitleggen waarom ik het graag wilde opnemen. Een beetje goede huisarts zal dit begrijpen: emoties maken informatie tot je nemen echt moeilijker. Dus het is helemaal niet raar als je het wilt opnemen.

  6. Bij ernstige dingen zou ik het gesprek graag opnemen en wat ik nog belangrijker vind, iemand meenemen naar het gesprek. Of een vragenlijstje mee.
    Tot nu toe is het niet nodig geweest, al gaat mijn man altijd mee naar een specialist.
    Ik heb een medische opleiding gedaan en dat scheelt met het onthouden.

  7. Bij de huisarts zou voor mij niet nodig zijn (kom er toevallig net vandaan), maar destijds bij de gesprekken van de oncoloog zou het ideaal geweest zijn. Het viel me op dat mijn ouders, die allebei bij hetzelfde gesprek zaten, met compleet verschillende verhalen thuis kwamen. Dus in zo'n geval lijkt het me heel erg goed.

  8. Opnemen heeft voordeel m.b.t gespreksweergave,kernen een goed idee.

    Maar de arts zal ook voorzichtiger zijn m.b.t info .

    En zich w,s meer op de vlakte houden.

    • LOL. Ik moet glimlachen om het idee van opnames van 10 minuten gesprekken. Ik zie er zeker de waarde van in, maar ik denk dat het een wespennest is.

  9. Ik vind het een goed idee. Net als je vragen thuis al op papier zetten want geheid dat je iets vergeet als je daar zit en er komt veel info op je af.
    Opnemen zou ik zelf alleen doen al het om iets ernstigs gaat, voor eenvoudige dingen zou ik het zelf niet doen omdat dan inderdaad je niet veel emoties erbij hebt.

    • Precies. Maar als het niet om iets ernstigs gaat spelen emoties ook niet die saboterende rol bij het verwerken van de informatie, dus dan is het ook niet nodig.

  10. Voor een gesprek met een huisarts is het nog nooit voorgekomen dat ik het niet kon volgen/onthouden of te emotioneel was. Daarvoor kan ik me niet voorstellen dat ik dit zou gebruiken. Maar ik vind het wel een goede tip voor een kwestie in een ziekenhuis als er sprake is van een belangrijke situatie waarop keuzes gemaakt moeten worden. Ik had er niet aan gedacht, maar ik ga dit zeker onthouden. Want zoals je zegt, als je dan vol zit met emoties.. is het moeilijk om je hoofd erbij te houden. Ik neem in zo'n geval sowieso altijd iemand mee. Juist ook om mee te luisteren. Maar dit is absoluut een waardevolle aanvulling.

  11. Ik dacht er ook aan om erover te bloggen :P
    Maar ik ben zeker een voorstander, mijn moeder had een best zware tijd achter de rug. Dan had ze een gesprek met een arts voor wel een half uur lang nou dat onthoud je na een paar dagen allemaal niet hoor. Ze vindt het nu nog steeds fijn om naar dat gesprek te luisteren.

    • Fijn dat je moeder destijds die gesprekken heeft opgenomen, zodat ze er nu naar kan luisteren als ze daar behoefte aan heeft. Zo beschouwd scheelt het de dokter ook tijd: want anders zou je moeder misschien telkens even moeten bellen of de boodschap nog eens opnieuw te horen.

  12. Gesprekken heb ik nooit opgenomen, maar het helpt mij wel om een lijstje te maken met mijn vragen voor ik ga. Als ik dan thuis ben na afloop, weet ik aan de hand van die vragen nog wel wat er besproken is. Maar ik kan me zeker voorstellen dat zo'n geluidsopname bij spannende gesprekken heel handig kan zijn.

  13. Bij de huisarts ga ik voor de gewone dagdagelijkse dingen. Geen behoefte om die gesprekjes op te nemen.
    Toen ik de eerste keer op gesprek moest na mijn kankerdiagnose heb ik het gesprek wel opgenomen.

  14. Ja, dat zou een goed idee zijn. Of zoals iemand in de reacties al opperde, een tweede persoon meenemen.
    Ik was laatst weer bij de POH voor een longfunctietest en dan merk je toch dat je een dag later toch wel met vragen zit en je afvraagt of je dingen wel goed begrepen hebt. Dan is naluisteren van het gesprek wel een goed idee, denk ik.

  15. Ik vind dat huisartsen gewoon niet met pensioen mogen gaan. Daar heb je als je een goede band met hem/haar hebt zoveel behoefte aan.

    Love As Always
    Dimario

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder