Pop-ups: een nieuwe trend in Blogland

pop-upsOoit kende ik pop-ups vooral als irritante reclame.

Maar de laatste tijd zie ik ze steeds vaker in de vorm van verzoeken om een abonnement op een blog te nemen of me op een andere manier te binden aan een blog. Soms kan ik de posts niet eens zien, vanwege de pop-up. Of de pop-up verschijnt als ik een comment wil intypen.

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar zo’n pop-up zorgt er juist voor dat ik dat zeker niet ga doen. Sterker nog, als ik niet snel genoeg het kruisje kan vinden om die vervelende pop-up weg te klikken, klik ik het hele blog weg. En lees dus niet eens de post. De enige acceptabele plek voor een verzoek om een abonnement te nemen of iets dergelijks is rechtsonder in de hoek van een blog. Zodat ik het makkelijk kan negeren.

Waarom zou je een pop-up op je blog zetten?

De reden waarom mensen een pop-up op hun blog zetten is heel simpel:

Om ergens aandacht voor te vragen.

Dat kan reclame zijn, maar steeds vaker komt zo’n pop-up van de blogger zelf en is het een verzoek om een blog te volgen/liken/in te schrijven voor een nieuwsbrief etc.

Waarom pop-ups stom zijn

 1. Lezers hebben niet gevraagd om een pop-up. Ze komen op een blog om te lezen of te kijken. En ineens houdt iemand een formulier voor hun neus en wil dat ze dat invullen.
 2. Een pop-up vereist een actie van je lezer. Door een pop-up moet je bezoeker noodgedwongen eerst gaan zoeken naar het kruisje om hem weg te klikken om verder te kunnen.
 3. Een pop-up hindert bij het lezen van een blog.
 4. Pop-ups kunnen lezers zo irriteren dat ze meteen weer wegklikken en misschien wel nooit meer terug komen! En dat is slecht voor je bounce rate.

Conclusie over pop-ups

Pop-ups zijn irritant en hebben bovendien iets wanhopigs. Als ik een blog echt leuk vind, dan schrijf ik me uit mezelf wel in voor een emailabonnement. Of ik volg het via Bloglovin’. Om die reden vind ik een knop voor een emailabonnement of Bloglovin’ in de sidebar erg handig. Maar geloof me: als ik een abonnement wil, dan doe ik dat wel uit mezelf.

Met een pop-up bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt.

Hoe denk jij over pop-ups?

38 Responses to Pop-ups: een nieuwe trend in Blogland

 1. Wat ik helemaal irritant vind zijn de pop-ups waarop staat dat je cookies accepteert. Die staan nu ook op allerlei blogs en websites. Die rotdingen kan ik lang niet altijd weg klikken op de Ipad. Of ze komen elke keer weer terug als ik op opnieuw op die blog of website kom.

 2. Pop ups zijn irritant… zowel reclame als van de site zelf! Al moet ik zeggen bij sommige komt er een kleine pop up rechts onderin, daar heb ik dan minder last van.

  Maar wat ik echt irritant vind zijn van die reclames die de hele achtergrond van de pagina bezetten. Ik snap dat er bloggers zijn die er het geld mee verdienen, maar met dat ten koste gaan van je (mooi uitziende) blog?

  Nou ja… dat dus 😉

 3. Add block erop zetten. Dan blijven heel veel irritante reclames/pop ups weg. En inderdaad al die rand zaken zijn om het zacht uit te drukken vervelend. Ik heb niets van ‘die kroam’ op mijn site, lekker rustig.

 4. Het werkt, het blijkt zelfs goed te werken volgens marketing onderzoek, daarom doen ze het zo. Geld verdienen is business natuurlijk.
  Zelf heb ik er ook een hekel aan en klik er ook niet op.

 5. Mateloos irritant. Het ergste zijn pop-ups van die whats-app verlenging die je niet weg kan krijgen. Op mijn telefoon krijg ik ze bij een aantal blogs. Ik vraag mij overigens af hoe die erop komen, want tot zover was niet 1 blogger zich ervan bewust. Weet jij misschien hoe het daar mee zit? Ik heb haast het idee dat het een virus is.
  karin recently posted…Griep: de rekening!My Profile

 6. Popups komen niet meer zo vaak voor: dat zijn echt die deelvenstertjes die naast je browser venster openen, of in een nieuwe tab(hoewel die technologie niet echt benut wordt).
  Mijn betwetermutsje op: het gaat hier om pop-overs, die óp de pagina komen, in een div-layer. Zoals bijvoorbeeld wegklikbare cookie notices.
  Cookie notices zijn al irrittant, maar ‘verplicht’. Pupovers die mij zeggen dat ik iets moet delen, of volgen, of wat dan ook: dat zijn redenen voor mij om een blog minder te bezoeken.
  Call to actions heetten die dingen, en ik ben daar veel te dwars voor. Dat bepaal ik allemaal zelf wel.
  Daenelia recently posted…Hoe leer je een pup alleen te zijn?My Profile

 7. Ik hou ook niet van pop-ups! Laatst kreeg ik er zelfs een op het moment dat ik de desbetreffende website weg wilde klikken “of ik het wel zeker wist en niet nog even m’n gegevens wilde achterlaten, etc” schrok me rot :p en klikte daarna meteen die site weg, niet van plan om die ooit nog te bezoeken.
  Blogs die altijd een grote pop-up hebben bezoek ik ook minder vaak
  Hilde recently posted…Blog Update #2My Profile

 8. Ik lees best wat Amerikaanse sites en daar komt het veel vaker voor heb ik het idee. Ik ben er wel een beetje aan gewend. Ik vind het vooral irritant als het bij elke pagina terugkomt. Volgens mij kun je ook gewoon instellen: weg is weg en één keer wegklikken is voldoende, en dan vind ik wel prima. Maar ik merk wel dat ik het automatisch wegklik, soms denk ik, dat had wel interessant kunnen zijn, maar uit automatisme klikte ik al weg. Ik zou het niet zo snel op mijn eigen site plaatsen maar dat het gebruikt wordt, komt inderdaad omdat het toch werkt. Je kunt er nu eenmaal niet omheen…
  Linda recently posted…Blog workflow: wat is het en waarom kan het jou helpen?My Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.