The Miracle Morning: 13 beloftes voor een fijner leven!

the miracle morning

Wel eens gehoord van The Miracle Morning?

Dat gaat over de voordelen van vroeg opstaan.

Mijn man staat om 5 uur 's ochtends op. En ook Teunie Luijk van het blog Eenvoudig Leven stapt rond die tijd uit bed met het motto:

'Vroeg begonnen, veel gewonnen!'

Zelf sta ik om 6.30 op. Ik ontbijt en ga aan het werk. En om 7.30 ga ik hardlopen.

Vroeg opstaan in een nieuw jasje: Miracle Morning

Nu is er een Amerikaan, Hal Elrod, die een boek heeft geschreven over de voordelen van vroeg opstaan. Miracle Morning heet het. Zijn boodschap is simpel:

Als je één uurtje eerder opstaat word je lichamelijk en geestelijk sterker!

De truc is om de dag rustig te beginnen. Bijvoorbeeld met een ademhalings- of meditatieoefening, een visualisatie, een rustig kopje koffie of hardlopen. Net wat je zelf prettig vindt. Maar je mag niet op je smartphone of computer kijken!

Op de website van Hal Elrod kun je gratis de eerste twee hoofdstukken van zijn boek krijgen. Heb je weinig tijd? Dan is Hal de beroerdste niet. Hij heeft ook een Miracle Morning versie die je kunt doen in 6 minuten. Behalve zijn boeken kun je op Hal Elrods website ook mokken, t-shirts en crash cursussen kopen. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje gestresst van.

The miracle morning: Wat vroeg opstaan je oplevert

Ik heb de eerste twee hoofdstukken gelezen. Persoonlijk vind ik de schrijfstijl nogal hijgerig en overdreven. Hal maakte grote beloftes. En hij is zo slim om de kritische lezer vóór te zijn door dit zelf alvast te zeggen:

'Ik maak wel grote beloftes hè?!'

Om vervolgens te beloven dat ze ook echt uitkomen.

the miracle morning

De beloftes van The Miracle Morning

Hieronder een overzicht van Hal's 13 beloftes:

  1. Je wordt elke ochtend wakker met meer energie.
  2. Minder stress.
  3. Je krijgt inzicht in problemen en uitdagingen, en kunt daar beter mee omgaan.
  4. Je algemene gezondheid wordt beter.
  5. Je krijgt een eenvoudiger leven.
  6. Je verliest gewicht als je dat wilt.
  7. Je wordt productiever.
  8. Je kunt je aandacht beter focussen.
  9. Je voelt je dankbaarder.
  10. Je hebt minder zorgen.
  11. Je gaat meer geld verdienen.
  12. Je ontdekt je levensdoel.
  13. Je gaat leven zoals je eigenlijk echt wilt.

Kortom: van vroeg opstaan wordt je een gelukkiger mens!

Is het niet heerlijk als de weg naar een gelukkig leven zo simpel is ; )

miracle morning

Vroeg opstaan quotes

The Miracle Morning, oftewel vroeg opstaan is niet nieuw. Kijk maar eens naar deze vroeg opstaan quotes

Morgenstond heeft goud in de mond.
Die geleerd wil worden moet vroeg opstaan.
Dan had je vroeger moeten opstaan!
Vroeg uit de veren zijn.

Mijn Miracle Morning

Persoonlijk houd ik wel van vroeg opstaan. Als 6.30 tenminste onder 'vroeg opstaan' valt. Je zult mij dan ook nooit betrappen op een pyjamadag. Ik word daar lamlendig van. Als ik vroeg opsta, dan voelt mijn hele dag prettiger. Een goed begin is het halve werk, en zo. Na het ontbijt en een uurtje werken, ga ik graag hardlopen. Daar heb ik de rest van de dag profijt van.

Als ik al eens uitslaap tot bijvoorbeeld 8.30 dan heb ik de rest van de dag vaak het gevoel dat ik achter de feiten aanloop.

Ik vind dat dan ook niet zo prettig.

Miracle morning ervaring

In de krant van 4 juli 2023 staat een artikel over de miracle morning van journalist Cathelijne Beijn. Op 3 juni 2022 stopte ze met alcohol drinken. Bij die nieuwe leefstijl paste ook vroeg opstaan, vond Cathelijne. Voortaan zat ze om 6 uur 's ochtends 'fris en fruit aan de koffie.'

Toch benut ze haar ochtenduren nog niet optimaal, vindt ze.

Lienke de Jong en de 15 secondenregel

Ik vermoed dat ze daarom op het platform deargoodmorning.com van Lienke de Jong terecht kwam. Die geeft de volgende tips voor een goede start van de dag:

  • Gebruik de 15 secondenregel: zo gauw de wekker gaat tel je vanaf 15 naar 0 en bij 0 spring je uit bed. Dus niks geen 'gesnooze'!
  • Check NIET je smartphone.
  • Zeg bij het opstaan iets positiefs tegen jezelf, zoals: 'Dit wordt een geweldige dag!'
  • Ga schrijven, buiten wandelen of naar de sportschool.
  • Ga journalen: schrijf op waar je dankbaar voor bent en schrijf van je af wat je bezighoudt.

Miracle morning app

miracle morning app

Als je het moeilijk vindt om te beginnen is er een gratis Miracle morning app die je kunt gebruiken!

Miracle morning film

Er is zelfs een heuse Miracle morning film:

Miracle morning onzin?

Toch zijn er ook mensen die Miracle morning onzin vinden of op z'n minst een beetje twijfelachtig. Op de site van RTLNieuws heeft chronobioloog Bert van der Horst vraagtekens. Volgens hem is het genetisch bepaald of je een avond- of ochtendmens bent en hoeveel slaap je nodig hebt. Je kunt een ochtendmens worden dus niet forceren.

Op het Reddit forum noemen sommige mensen Miracle morning bullshit, en dat er een heleboel woorden en lawaai worden gemaakt rondom het simpele idee: sta vroeger op en ga dingen doen.

Tot slot

Wat bij mij wel een beetje weerstand oproept is dat vroeg opstaan zo overduidelijk een verdienmodel is. Met boeken, podcasts, mokken, t-shirts etc. Dat voelt voor mij dan juist weer een beetje onrustig.

Leestip

Mentale hygiëne.

Het boek Miracle Morning is voor 16,99 te koop bij bol.com. 

Hoe vroeg sta jij altijd op? En wat vind je van het fenomeen Miracle Morning?

Vergelijkbare berichten

58 reacties

  1. Leuk artikel! Kan hier wel wat van leren als avond/nachtmens en een beroep als verpleegkundige voor de toekomst, kijk met vrees naar de ochtenddiensten..
    Kijk eens op Youtube bij 'Sanny zoekt geluk'! Zij deed ook aan miracle morning en nog meer challenges zoals de helweek (ken je dat?)
    Fijne dag :)

  2. Oh, toch anders dan een ander review dat ik hierover las.
    Hoef ik deze alvast niet te kopen ;-)
    Want al die voordelen zou ik dus al moeten hebben want ik sta (bijna altijd)rond half 5 al op!

  3. Ik houd ook van vroeg opstaan en dan vooral in de zomermaanden. Ik sta dan het liefst om zes uur op. Nu sta ik meestal om zeven uur op.
    Dat boek vind ik een voorbeeld van 'de ideale wereld'. Kan best zijn als je geluk hebt dat dat voor iemand zo werkt maar vaak genoeg ook niet. Je zult maar een avondmens zijn. Dan kun je wellicht bet een uurtje later op bed en in de avond wat extra werk doen of leuke dingen voor jezelf.

  4. Ik ben niet zo'n ochtendmens. Weekrond om 7 uur wakker vind ik echt pittig.
    Eerder opstaan zou betekenen dat ik minder tijd heb voor mezelf.
    Zoon zou dan namelijk ook eerder wakker worden, maar de avondtijd voor mezelf blijft hetzelfde.

    Ik hou het dus maar bij die 7 uur...

    1. Aargh, nee dat schiet niet op inderdaad als je zoontje dan ook meteen wakker wordt. Het idee achter Miracle Morning is juist dat je rustig in je eentje de dag begint.

  5. Er vroeger uitgaan zou voor mij wel een goede zijn. Maar vroeger wakker worden echt niet. Ik word van mezelf meestal rond half 6/6 uur wakker en dat vind ik echt vroeg genoeg. Wél heb ik vaak (idd vanwege bv smartphone) moeite om er daadwerkelijk uit te klimmen, als ik niet per se ergens heen moet. Daarin zou ik nog heel wat tijd kunnen winnen!

  6. Ik voel me zeker beter als ik vroeg opsta. Maar voor mij is vroeg zo rond 7 uur. (Veel) vroeger dan dat is echt heueueul vroeg, dat zou ik persoonlijk zonde vinden van de fijne relaxte avond-tijd (want genoeg slapen is een must voor me)

    Pre kind stond ik vaak (artiest he!) veeeel later op en ging ook erg laat naar bed. Maar dit vroege bevalt me echt beter.

  7. Ja ik sta ook graag vroeg op. Meestal om 4:45 uur. Wanneer wij beiden niet hoeven werken om 7:00 uur. Voel me hier erg prettig bij. 3 keer per week doe ik aan hardlopen en dan wel om 6:00 in de ochtend nog voor ik naar mijn werk vertrek. Voor mij werkt het gezegde echt; De morgenstond heeft goud in de mond. Heel af en toe hebben we een pyjama dagje, maar ben altijd weer blij als alles weer gewoon is.

  8. Ik vind het in de zomer heerlijk om eerder op te staan dan nodig, en het geeft me inderdaad meer energie en een supergoed gevoel. Maar toch heb ik er in de winter meer moeite mee, gek eigenlijk he, terwijl ik weet wat het voor me doet.

  9. Ik ben een echt ochtendmens. In de zomer sta ik vaak met de vogeltjes op. Heerlijk vind ik dat. In de winter is het vaak een uurtje of twee later, maar veel later dan 6:00 uur wordt het eigenlijk nooit. Wat me dan weer een beetje stoort aan zo'n boek (oke, storen is een iets te groot woord wellicht) is dat iemand gaat bepalen dat je niet op je computer of smartphone mag kijken. Dat geeft mij nou juist rust en ontspanning. Ik geniet van mijn kop koffie en het lezen van een blog en ga juist vaak later op de dag mediteren. Dat meer geld verdienen is mij trouwens ook nog niet gelukt met vroeg opstaan ;-)

  10. Ik sta zelf ook vroeg op heerlijk is dat en je wint zoveel van de tijd. Wel uitzondering is dat ik genoeg geslapen hebt. Anders ben ik geen mens. Teunie die lees ik graag met plezier. Helaas sinds ik een blog heb ben ik meer bezig met mijn blog dan haar blog lezen…haha

  11. Ik sta ook altijd om halfzeven op. Tijd om rustig wakker te worden, is er echter niet bij, want ik start onmiddellijk met het maken van ontbijtjes en vullen van de boterhamdozen. Uitslapen zit er hier niet vaak bij, dat heb je dan met ukkies van net 3. :)

  12. Ik heb sinds kort last van nachtzweten (overgang) en daardoor slaap ik regelmatig slecht, met gebroken nachten. Op de dagen dat ik niet hoef te werken, blijf ik daarom liggen tot een uur of acht. TEgen die tijd voel ik dan de ontspanning in al mijn ledematen tot mijn tenen toe. Ik functioneer het best op acht uur slaap per nacht en slaap inleveren om mee te doen aan het zoveelste programma vind ik onzin. Veel mensen slapen juist te weinig, bijvoorbeeld doordat ze s avonds nog druk in touw zijn.

  13. Dit is gewoon niet voor iedereen gezond. Er zijn echt mensen die de slaap in de ochtend nodig hebben. Je moet gewoon zorgen dat je voldoende slaap krijgt.
    Een kennis stond toen ze werkte ook om 6 uur op. Maar dan had ze maar 3 uurtjes slaap gehad, omdat ze aan slapeloosheid leed. Geloof mij: daar werd ze niet gelukkiger of vrolijker van, want ze lag echt om 10 uur in de avond op bed.
    Zelf heb ik een minimum van 5 en een half uur nodig, en mijn ideaal is 6 en een half uur slaap, net geen 7 uur. Slaap ik meer dan 8 uur, dan ben ik die dag ook niet te genieten en komt er niks uit mijn handen.
    Genoeg slaap. Niet hoe laat je op staat.

  14. Ik ben een avondmens en sta doordeweeks tussen 05.45 en 06.00 uur op... Dit is voor mij wel het matje en ik geloof echt niet dat ik fitter zou worden door om 05.00 uur op te staan... 06.00 uur is voor mij vroeg genoeg!

  15. Het fijnst vind ik het om zo om een uur of drie, halfvier, in de ochtend wakker te worden. Zo ontzettend fijn vind ik die rust, die stilte en die zeeën van tijd die ik daarmee win. Dat geeft mij een gevoel van vrijheid, want in het midden van de nacht is er niemand die iets van je eist of verwacht en zijn er ook geen afleidingen.
    Op dit moment - doordat ik niet zo goed in mijn vel zit en eventjes iets te verwerken heb - word ik veel later wakker. Inderdaad, dan heb ik het gevoel dat ik achter de feiten aanren. Maar dat is dan meer eventjes zo. Dat wordt binnenkort vanzelf wel weer beter.
    Ook al vertelt Elrod niet zo veel nieuws in zijn boek, toch denk ik dat zijn boodschap grotendeels waar is.

  16. Ik vind je boekbesprekingen altijd leuk om te lezen. Het valt me alleen wel op dat je alleen bol.com vermeldt als winkel waar je het boek kunt kopen. Word je soms gesponsord door Bol.com dat je alleen hun vermeldt?
    Als dat niet zo is dan zou ik gewoon erbij schrijven dat het boek te koop is in de boekwinkel en als prijs de adviesprijs vermelden. Want in veel gevallen betaal je bij Bol ook nog verzendkosten dus wordt het boek daardoor ook duurder. En het is ook nog een manier om de kleine winkels in stand te houden.

    1. Ik noem altijd bol.com omdat dat een toonaangevende winkel is. En ik gebruik inderdaad altijd mijn affiliate code bij de link.

      Mensen kunnen uiteraard het boek ergens anders kopen.

  17. Wij staan iedere dag om 6:45 op. 5:00 vind ik toch echt te vroeg.

    We gaan vanaf morgen ook in het weekend om 6:45 opstaan. Omdat we in het weekend vaak zo moe en lamlendig zijn de hele dag, en ik vermoed dat het komt door het late(ere) opstaan.

  18. Mijn wekker staat door de week op half 8, dit vind ik al afschuwelijk vroeg... Op zaterdag lig ik rustig tot kwart over 9. Heerlijk!! Ik heb die slaap ook nodig hoor! En op zaterdag doe ik toch niet zo heel veel. Even naar de bieb met de kinderen en een paar wasjes draaien, stofzuigen en dan is het wel goed...

  19. ik vind 6.45 al vroeg. Dat is later dan mijn oudste en eerder dan de andere 2 dochters. Maar ik moet toegeven dat er dan meer uit mijn handen komt, hoewel dat ook komt omdat je wel moet aankleden ivm school. Als we niet weg hoeven ga ik ook niet direct aan kleden, ik hou juist van dat relaxte van niets hoeven

  20. heb hier het afgelopen half jaar al veel over gelezen...
    Ik ben gewoon geen ochtendmens, en het lukt me niet om eerder op te staan en rustig alles te gaan doen, blijf liever liggen
    de dagen dat ik er wel gelijk uitga, dan is de ochtend zeker een stuk relaxter echt een fijner begin

  21. Een uur eerder opstaan werkt voor mij niet positief. Ik ben een avondmens. 3x in de week op de dagen dat ik buitenshuis werk sta ik om 5.40 op, op de andere dagen zeker niet voor 8 uur. Als ik een uur eerder opsta voel ik me geradbraakt.... Zeker in de winter als het 's ochtends zo koud en donker is.... Ik heb ook altijd een hekel aan de overgang van wintertijd naar zomertijd.
    Dit boek ga ik dus zeker niet lezen, laat staan kopen!

  22. Op meerdere blog hierover gelezen. Ook zelf er eens wat aan gewijd, omdat ik het moment voor jezelf en tot jezelf komen wel goed vind. Geen drukte en stress, maar de dag rustig beginnen. De wekker gaat om 6:30 en dat geeft mij ruim een uur de tijd, geen gehaast dus in de ochtend.

  23. Ik verdenk zo'n schrijver er direct van er op de een of andere manier geld aan te verdienen. Hoe, weet ik niet.

    Ik denk dat ieder mens uniek is, bij de een past vroeg opstaan, bij de ander niet. De een heeft meer slaap nodig, de ander niet. En dan nog, moet dat wat bij je past ook maar in te passen zijn in het praktische leven van alledag...

  24. ik ben een avond mens. Maar toen we nog vee hadden was ik op tijd eruit.Nu heb ik er meer moeite mee. Maar ik vraag me weleens af of het gezond is om erg vroeg eruit te zijn en dan 's avonds laat op bed te liggen. Je loopt vroeg of laat spaak denk ik. Wij hebben ook een groot gezin en dan blijf ik liever smorgens iets langer liggen en dat we een gezellige avond hebben.
    Groet, Wilma

  25. Ik ben wel fan van The Miracle Morning. Het is inderdaad "Amerikaans" geschreven, een beetje overdreven en met grote beloftes. Maar ik heb zelf niet zo'n problemen met die als-je-ervoor-gaat-lukt-het mentaliteit en ik denk zeker dat discipline qua vroeg opstaan (zeker als je dat eerst nooit deed) en tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling je kunnen helpen bij het behalen van wat dan ook. Tuurlijk haal je het niet door alleen maar vroeg op te staan, maar ik denk zeker dat het een factor is die kan helpen zeg maar :-). Inderdaad omdat wat jij zegt, je voelt je dan veel minder snel lamlendig etc.

  26. In de zomer ben ik van het vroege opstaan, want dan word ik uit mezelf ook vroeg wakker. Het liefst ga ik dan gelijk vanuit m'n bed de polder in om een uur te wandelen. Maar in de winter word ik helaas pas rond een uur of acht wakker. Voelt alsof heel de dag dan al om is, maar die slaap heb ik dan echt nodig. Als ik afspraken heb, zet ik m'n wekker op half zeven, maar dan ben ik heel de dag moe. Ik denk dus dat die miracle morning voor mij niet zo opgaat...

  27. In Nederland wijkt de kloktijd in de winter(tijd) zo’n 45 minuten af van de stand van de zon, in de zomer(tijd) zelfs tot een uur èn 45 minuten! Dus als je om 5:00 uur opstaat is dat respectievelijk 4:15 of 3:15 uur! De Engelse tijd is de tijd die het meest natuurlijk past bij Nederland, België, Luxemburg,Frankrijk en Spanje omdat dit slechts een kwartier afwijkt van Greenwich/Londen. Indien Nederland en de overige West-Europese overgaan naar de West-Europese tijdzone in plaats van de Midden-Europese tijd zoals nu, wordt veel slaapleed voorkomen en staan we met z’n allen ‘s morgens fitter op en kunnen de meesten het jaarrond in daglicht naar het werk en school.

  28. Ik moet als ik vroege dienst heb 5.45 opstaan maar vind het verschrikkelijk, vooral in de winter. Verder zet ik nooit de wekker, soms is het 8u maar meermaals 9u dat ik wakker wordt. Wat zou ik er zo vroeg uit moeten doen..de dag is lang genoeg
    Gr Roos

  29. Grinnik. Laat ik dat maar niet doen. Als ik zo vroeg op sta, kan ik net zo goed helemaal niet meer naar bed gaan. Ik houd juist van de avond en de nacht...

  30. Ik leef heel onregelmatig ivm nachtdiensten ik probeer wel rustig te beginnen, wanner ik dan ook maar opsta :) , kopje koffie, rondje met het hondje, voor de rest moet ik eerlijk bekennen dat ik alleen in zomer graag vroeg op sta in deze tijd hou ik gewoon winterslaap hoor :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.