Rita versus Tessa

rita
De echte Rita

Afgelopen zomer schreef ik over de leuke Deense serie Rita. Die serie gaat over een rebelse lerares, haar drie kinderen, haar dagelijks leven en het Deense schoolleven. Ik heb de serie werkelijk met veel plezier gekeken. En ik vond het jammer toen de afleveringen ‘op’ waren.

Nu is er een Nederlandse versie gemaakt van Rita, en die heet Tessa.

Het origineel is vrijwel altijd het beste

Als boeken verfilmd worden, of films worden verwerkt tot een boek, dan vind ik het origineel eigenlijk altijd beter. Om die reden heb ik ook nooit de film Kruistocht in spijkerbroek gekeken. Dat boek heb ik als kind keer op keer gelezen. En ik wilde mijn eigen beeld van het verhaal niet laten overschaduwen door de film.

Aflevering 1 van Tessa

Maar ik was nieuwsgierig wat ze van Rita hadden gemaakt in Nederland. Dus heb ik aflevering 1 van Tessa gekeken. Dat wil zeggen, ik heb ongeveer 15 minuten gekeken. Toen haakte ik af. Want de Nederlandse serie is een letterlijke kopie van de Deense versie. En ik vond Nederlandse actrice Thekla Reuten ongeloofwaardig jong om al drie vrijwel volwassen kinderen te hebben.

tessa
De imitatie Rita

Bovendien kon ik de échte Rita gewoon niet vergeten, waardoor ik alles in de Nederlandse versie stom vond.

Mijn conclusie

Als je de serie Rita wilt kijken, kijk dan gewoon het Deense origineel.

Heb jij de Nederlandse versie van Rita gezien? En hoe vergaat het jou met verfilmde boeken?

33 Responses to Rita versus Tessa

 1. Ik heb de serie rita verslonden.echt geweldig in een woord. Ik was ook nieuwsgierig naar tessa, maar dat haalt het echt niet bij de originele rita.ik haakte na 10 min.al af.
  Ik kijk reikhalzend uit naar een vervolg van de Deense rita..

 2. Ik wist helemaal niet dat Rita over de landsgrensen gekomen was 🙂
  Leuke serie waar ik van heb genoten. En waarom hebben ze eigenlijk een Nederlandse versie gemaakt? Het origiaal kon net zo goed in NL hebben plaatsgevonden als in DK.
  Wij hebben alle drie seizoenen gehad..Meer komen er niet.

  • Jij bent dus eigenlijk een heel interessant experiment Marion!Jij kunt onbevooroordeeld en onbevangen de Nederlandse serie Tessa beoordelen.

   Als je een keer een momentje hebt, ben ik benieuwd wat je van de eerste aflevering van Rita vindt als je die vergelijkt met Tessa.
   Vlijtig Liesje recently posted…KeukenapparatuurMy Profile

 3. De serie Tessa heb ik regelmatig aan staan tijdens het koken. Dat is dan gemakkelijker dan de Deense. De Deense heb ik dus niet gezien en ik kan het niet vergelijken.
  Maar inderdaad, bij The Bridge vind ik ook Scandinavische versie stukken beter dan de Amerikaanse!

 4. Herkenbaar. Rita = leuk, en Tessa heb ik de eerste aflevering niet eens van uitgekeken.
  Maar eh……het allerleukst is natuurlijk Hjørdis 😀

 5. Het blijft dan vaak een slechte kopie… Snap helemaal wat je bedoelt. Heb laatst een afleveing van “The Killing” in de Amerikaanse versie ipv de Zweedse bekeken, en vond dat ook helemaal niks (al was dat niet al te letterlijk vertaald, het was natuurlijk wel té Amerikaasn 🙂 )

 6. precies zo, rita is gevat, origineel, soms een tikkie too much..

  Tessa is het allemaal net niet voor mij.. (vinden jullie ook dat thekla reuten eigenlijk te jong lijkt voor deze rol?)

 7. Vrouwen in Nederlandse films en series worden steevast te jong gecast om geloofwaardig te zijn. Gemiddeld krijgt de Nederlandse vrouw haar eerste kind ergens rond haar dertigste. Kim van Kooten was zo oud toen ze Evelien speelde, en daarin had ze twee kinderen in de bovenbouw van de basisschool. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen,

  Ik vind Thekla Reuten een goede actrice. Maar Tessa met haar puberale gedrag is als moeder van drie bijna volwassen kinderen en bijna-oma bloedirritant. ALs dertiger met bindingsangst was het een stuk geloofwaardiger geweest.

  Waar is die orginele Deense versie te zien?

 8. Goede avond,🍷

  Ik maakte voor het eerst kennis met de Nederlandse versie.
  En vind het heel leuk.
  Kan me voorstellen dat als je als je Rita eerder zag dat je Tessa wat te puberaal ervaart
  Ik kijk nu de Deense versie wel kritischer omdat ik nu ook aan het vergelijken ben.
  Zo werkt dat 😀

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.