Middelbare school kiezen: het ultieme overzicht

Nicole orriensVijf keer stonden we voor de keuze voor een middelbare school voor onze vijf kinderen. Dat betekent dat we heel wat open dagen bezochten. Want tegenwoordig moet je in groep 7 ook al naar open dagen gaan. En dan in groep 8 nog een keer.

Alles rondom de middelbare school

In de loop der tijd schreef ik verschillende posts over een middelbare school kiezen en de beslommeringen waarmee je als ouders te maken krijgt als je kind op de middelbare school zit. Want als ik één ding heb geleerd:

Je weet pas echt hoe een middelbare school is, als je kind er op zit. En dan ben je eigenlijk te laat : (

Het één na beste is daarom de ervaringen van andere ouders te vragen. Zij wéten hoe het echt toe gaat op een middelbare school. In onderstaande lijst vind je een blik achter de schermen van middelbare school.

Gebaseerd op mijn ervaringen. Ongetwijfeld zal het op andere scholen, in andere delen van het land weer anders gaan. Hoewel veel dingen wel algemeen zullen voorkomen!

Je kunt de posts gebruiken als punten om op te letten en je vindt ook een gratis printable/checklist die je kunt printen en meenemen naar open dagen.

Middelbare school kiezen: het ultieme overzicht

 1. Middelbare school kiezen
 2. 20 tips om een middelbare school te kiezen + gratis checklist!
 3. Magister op de middelbare school
 4. Middelbare school: wat heeft je kind echt nodig?
 5. Kledingvoorschriften op middelbare scholen?
 6. Wie is verantwoordelijk voor huiswerk: kinderen, ouders of school?
 7. Schoolgeld en de facturen blijven maar komen
 8. Dit proefwerk telt 6 keer mee
 9. Zit jouw kind in een plofklas?
 10. Schoolreisjes op de middelbare school: een grote kostenpost

Wat is jouw belangrijkste aandachtspunt op een open dag?

21 Responses to Middelbare school kiezen: het ultieme overzicht

 1. Wat ben ik blij dat mijn jongste nu op het MBO zit en dat we verlost zijn van de middelbare school. Want hoe tevreden we waren in de eerste jaren, hoe ontevredener we werden in de jaren die volgden.
  Uiteindelijk kiezen we nu de mbo-route ipv. De havo-route naar het hbo. En ik moet bekennen die is misschien iets langer maar een stuk relaxter.

  • Mijn oudste zoon doet ook een mbo-opleiding. Ze zeggen daar dat voor mbo-ers de overstap naar het hbo makkelijker is dan voor mensen van de Havo. De reden is dat mbo’s al meer van het vak weten dan de mensen van de Havo die algemeen zijn opgeleid.

   Wel liep mijn zoon er tegenaan dat bedrijven liever hbo-ers willen als stagière!

 2. Hoewel onze zoon nu nog in groep 6 zit, willen wij als hij in groep 7 zit alvast gaan oriënteren. Deze checklist kunnen wij dan goed gebruiken. Ik heb hem opgeslagen toekomstige gebruik! Bedankt! 🙂

 3. Moeilijk hoor, kiezen… Zeker als je geen standaard kind hebt. En die open dagen, dat s och veel relamepraat…

  Migen weer met dochter uit groep 7 naar een open dag. We slaan dit jaar de algemene praatjes over. Ik heb ze al gehoord, zij wil vooral naar genouw kijken, leerkrachten, lojalen etc… En f er tekenles gegeven wordt!

 4. ik ben er bij geen van mijn dochters in groep 7 al mee begonnen.
  waarom zou je dat doen, ik vond het veel zenuwen die te vroeg spelen.
  Ik weet een kind die zich er in groep 7 al druk over maakte een bepaalde score te moeten halen dat ze haar cito helemaal verpestte.
  Mijn oudste heeft op 3 scholen gekeken en de middelste gaat naar dezelfde school als de oudste.. Wij zijn daar tevreden over, ze hebben alle afdelingen, dus ik verwacht daar geen problemen mee. Als ik haar naar een andere school zou doen zonder echte reden zou ik me toch een beetje een verrader voelen.
  Maar wij hebben die school dan ook echt op identiteit uitgezocht en dat stelt wel degelijk nog iets voor daar. (ik heb er zelf ook gezeten, hoewel ze gelukkig wel met de tijd meegegaan zijn, en zich niet meer alleen op 1 overtuiging richten)
  Overigens hebben we middelste wel gevraagd of ze nog naar een andere school wilde kijken, maar daar had ze geen behoefte aan.
  De school is niet dichtbij, ze reizen een uur, maar daar zijn ze binnen 2 weken aan gewend en ze wisselen fiets en ov af in de seizoenen. Als ik zie hoe ze wereldgebeurtenissen behandelen ben ik nog steeds blij met de keuze.

 5. Morgen gaan we naar 2 scholen kijken met onze dochter die nu in groep 7 zit. Mijn oude middelbare school en de oude middelbare school van mijn man. Eigenlijk vinden we het allebei ook leuk om daar weer eens een kijkje te nemen. 🙂

 6. Mijn ouders lieten mij de keuze, toen ik die leeftijd had. En eigenlijk vind ik dat ook wel normaal. Dat zal wel raar zijn, maar uiteindelijk heb ik volgens mij de juiste keuze gemaakt. Zelfs toen ik later nog eens de keuze kreeg of ik niet van school wilde wisselen, omdat we gingen verhuizen. Maar ik was liever bereid om ruim een uur te reizen dan om van school te veranderen.
  Dat ouders de keuze maken voor hun kinderen is volgens mij, in mijn beleving, iets wat pas de laatste tijd gebeurt.
  Een 12 jarige kan heel goed beslissen en inschatten waar ze zich het beste thuis zullen voelen en waar ze zich van hun beste kant kunnen laten zien.
  Maar ja, ik ben dan ook een echte Montessori leerling. Eigenwijs.
  Het maakt dan ook geen fick uit of een school hele goede scores of strenge leraren heeft als je kind er zelf geen zin in heeft iets op school uit te voeren. Dan ben je alleen maar bezig om je kind na een jaar weer ergens te moeten plaatsen. Misschien dat toch op de school die ze zelf eerst hadden uitgekozen.
  Power to you, kids.

  • Ik verbaas me na jouw bericht er voooral over dat er ouders zijn die het kind niet laten beslissen, daniëlle. Het kind moet het zelf doen, het is dus belangrijk dat zich fijn voelt op school. Dat zei mijn vader ook al tegen mij in de jaren 80. Ik hoor wel van collega’s dat ouders tegenwoordig heel druk zijn met het huiswerk van de kinderen. Dat was vroeger zeker anders. Ik denk dat de magister systemen dat ook in de hand werken. Ik hoop dat ik mijn voornemen om me er zo weinig mogelijk mee te bemoeien kan waarmaken ;-). 1 keer middelbare school was genoeg… ben overigens net mijn zoon uit groep 7 naar een voorlichtingsavond geweest omdat hij dat zelf graag wilde. Het is nogal een denker en wil graag lang van te voren weten hoe of wat hem te wachten staat.

   • Ik wens je veel succes met ‘je er zo weinig mogelijk mee bemoeien Olga’. Dat was ook altijd mijn insteek, maar dat valt nog niet mee. Je wordt er voortdurend aan je haren bijgetrokken.

    En ik ben heus een betrokken moeder.

 7. Wij zijn ook druk bezig met oriënteren e.d. voor onze oudste dochter. Vooral de kosten zie ik tegenop. Maar wat zal het allemaal ook wennen zijn, al die verschillende schooltijden, al dat huiswerk. Ach het komt vast allemaal wel goed en ik vind het naast spannend toch ook wel leuk. Ik heb zelf ook pas een blogpost geschreven over het kiezen van een school voor onze dochter.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.