Het Kind Van De Dag Systeem

kind van de dagIk vind het belangrijk dat mijn kinderen voldoende aandacht van me krijgen.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind ook dat kinderen zichzelf moeten kunnen vermaken. En als het pijpenstelen regent laat ik ze gewoon naar school fietsen, tenzij het buiten levensgevaarlijk is. Maar daarnaast vind ik het belangrijk dat ze zich ‘gehoord’ voelen zoals dat heet. En met vijf kinderen vind ik dat soms wel eens lastig. Dan zie ik door alle kinderen het kind niet meer.

Ergens halverwege mijn carrière als moeder realiseerde ik me iets belangrijks:

Vaste ritmes en patronen maken het leven makkelijker. Ik hoef dan niet steeds het wiel uit te vinden. Ik kan gewoon het protocol afwerken waarvan bewezen is dat het efficiënt is en werkt.

En het allermooiste is, dat het veel vragen voorkomt, of simpel oplost.

Zoals Het Kind Van De Dag Systeem. Dit is een systeem dat ook nog wel eens op basisscholen gebruikt wordt!

Het Kind Van De Dag Systeem

Het Kind Van De Dag Systeem houdt in dat elke dag een ander kind Kind Van De Dag is. En het kwam mooi uit dat ik vijf kinderen heb. Zo had ik een Kind Van De Dag voor elke weekdag.

 • Maandag: Maartje
 • Dinsdag: Jan
 • Woensdag: Teuntje
 • Donderdag: Ot
 • Vrijdag: Piet
 • En de zaterdag rouleerde per week. Zondag was er geen kind van de dag

Het Kind Van De Dag Syteem in de praktijk

Als Kind Van De Dag heb je bepaalde priveleges. Oftewel het voorkomt enorm veel gezeur. Het Kind Van De Dag mocht bij mij bijvoorbeeld in de auto voor in zitten. En Het Kind Van De Dag mocht achter de computer. Dus als de kinderen zeurden of vroegen: ‘Mag ik voor in zitten mama?’ Dan zei ik simpelweg: ‘Ben je Kind Van De Dag?’

En dan waren ze meteen uitgepraat.

Opgelost : ) Ook het schermgebruik had ik prachtig onder controle op deze manier.

Op zaterdag mocht het Kind Van De Dag kiezen wat we die dag aten, en de boodschappen doen met mijn man. En ‘s ochtends met mij naar de stad, waarbij Het Kind Van De Dag het restaurant mocht kiezen.

Inmiddels is de jongste 12 en de oudste 20, maar de zaterdagochtenden doen we nog steeds op deze manier. De meisjes willen altijd naar de Hema, De twee jongste jongens naar Subway en mijn oudste zoon wil naar een lunchroom die Met Liefde heet.

Conclusie

Als moeder anno 2016 moet je best veel. Dus waar je je leven makkelijker kunt maken, moet je dat vooral niet laten vind ik. Ook als je meer of minder dan vijf kinderen hebt, kun je gebruik maken van Het Kind Van De Dag Systeem. De voordelen van dit systeem zijn:

 • Je kind voelt zich bijzonder op die dag.
 • Je kind voelt zich gezien en gehoord, omdat hij of zij op die dag iets meer mag of iets mag kiezen.
 • Je hebt 1-op-1 aandacht met je kind.
 • Je voorkomt allerlei voetangels en klemmen, of hebt daarvoor een pasklaar antwoord.
 • Je voelt je een goede moeder; iets wat ook altijd wel fijn is!

Hoe zorg jij dat je kind voldoende aandacht krijgt? En wat zijn jouw trucjes om het leven soepel te laten verlopen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: