Hoe gezond is boerenkool? 8 gezondheidsvoordelen + 69 recepten

hoe gezond is boerenkool

Toen ik in het boek Boerenkool, met 69 recepten voor boerenkool, las wat deze groente allemaal voor gezonde dingen doet voor je lichaam, was ik onder de indruk.

Het deed me een beetje denken aan de gezondheidsvoordelen van hardlopen.

Dat zijn er ook zo veel.

Hieronder een handig overzicht van de gezondheidsvoordelen van boerenkool!

Zie ook mijn post over boerenkool koken!

Hoe gezond is boerenkool? 8 Gezondheidsvoordelen van boerenkool

  1. Boerenkool vermindert het risico op kanker, aderverkalking, COPD en cataract.
  2. Boerenkool werkt ontstekingsremmend. Het heeft een positief effect op chronische ontstekingen.
  3. Boerenkool werkt cholesterolverlagend. De vezels in boerenkool verbinden zich namelijk met galzuur. Dat maakt het makkelijker dit zuur uit te scheiden en dat is weer gunstig voor je cholesterol.
  4. Boerenkool helpt je lichaam bij het afvoeren van gifstoffen. Dat komt omdat er chlorofyl in zit.
  5. Boerenkool zorgt ervoor dat je lichaam minder vet opslaat! Dat doet het door de glucosinolaten (verbindingen die zwavel bevatten) die erin zitten.
  6. Boerenkool is geschikt voor de slanke lijn.
  7. Boerenkool zit boordevol gezonde stoffen: bètacaroteen, eiwit, ijzer, vitamine C, K, A en E, vitamines B, foliumzuur, kalium, mangaan, magnesium, omega 3-vetten en antioxidanten.
  8. Boerenkool is een zogenoemde alkalische groente. Het helpt dus om je pH-waarde op niveau te houden. En dat voorkomt weer allerlei ziektes.

Dat zijn er nogal wat! En boerenkool is niet eens duur.

Maar hoeveel moet je er van eten om de voordelen in de wacht te slepen?

4 of x keer per week boerenkool eten of drinken

Volgens Amelia Wasiliev, schrijfster van het boek Boerenkool blijkt uit onderzoek dat je 4 of 5 keer per week boerenkool moet eten óf drinken om van bovenstaande voordelen te profiteren.

 boerenkool
Hier staat het in!

Dat is dan weer een beetje jammer zeg. Want momenteel eten wij denk ik 1 keer in de 2 weken boerenkool. Dat is dus niet genoeg om al die fijne voordelen te krijgen.

Gelukkig geeft Amelia in haar boek maar liefst 69 recepten die je klaarmaakt met boerenkool!

Wat kun je allemaal maken met boerenkool?

Amelia Wasiliev geeft recepten met boerenkool voor:

  • Sapjes
  • Shakes
  • Sausjes
  • Soep
  • Ontbijt
  • Snacks
  • Salade
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Gebak! Er is zelfs een chocoladecake met boerenkool, hoewel ik daar mijn twijfels bij heb.

Hieronder een voorbeeld van een boerenkool smoothie:

hoe gezond is boerenkool smoothie

Boerenkoolsap drinken

De sapjes lijken mij de makkelijkste en snelste manier om te profiteren van de gezondheidseffecten van boerenkool. Het simpelste recept is een boerenkool limonade. Die maak je van 2 boerenkoolbladeren, 2 groene appels  en 1 1/2 gepelde limoen.

boerenkoolsap

Wel moet je even investeren in een sapcentrifuge of slowjuicer. En die heb ik natuurlijk weer niet...

Ook moet je voor de meeste recepten ongesneden boerenkool hebben. Echt de steel met de bladeren. En ik weet eigenlijk niet eens waar je boerenkool op die manier nog kunt kopen. Ik koop altijd zo'n handige zak met voorgesneden boerenkool. Maar ik vermoed onder andere bij Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Simpel recept voor boerenkool sap met 4 ingrediënten

Hier is een eenvoudig recept voor boerenkoolsap:

Ingrediënten boerenkool sap

  • Een handvol verse boerenkoolbladeren
  • 1 groene appel
  • 1 citroen
  • Een stukje gember (optioneel)
  • Water

Instructies

  1. Was de boerenkool grondig en verwijder de harde stelen.
  2. Snijd de groene appel in stukjes en verwijder het klokhuis.
  3. Snijd de citroen in tweeën en pers het sap uit.
  4. Als je gember wilt toevoegen voor wat extra smaak, schil dan een klein stukje gember en snijd het in dunne plakjes.
  5. Plaats de boerenkool, groene appelstukjes, citroensap en eventueel gember in een blender.
  6. Voeg wat water toe om de consistentie te verdunnen. Begin met ongeveer 1/2 kopje water en voeg meer toe als dat nodig is.
  7. Blend alle ingrediënten tot je een gladde vloeistof krijgt. Je kunt de dikte aanpassen door meer of minder water toe te voegen.
  8. Proef het sap en voeg eventueel meer citroensap toe als je het zuurder wilt of zoetstof naar smaak als je het wat zoeter wilt maken.
  9. Giet het boerenkoolsap door een zeef of kaasdoek om eventuele vezels te verwijderen als je dat wilt, maar dit is optioneel.
  10. Serveer het sap onmiddellijk in een glas met ijsblokjes, indien gewenst.

Dit boerenkoolsap zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en kan een gezonde toevoeging zijn aan je dieet. Je kunt spelen met de ingrediënten en verhoudingen om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur. Geniet van je boerenkoolsap!

Kookvocht boerenkool drinken?

Je kúnt kookvocht van boerenkool drinken, maar het wordt niet zo vaak gedaan om de simpele reden dat het niet zo lekker smaakt. Bovendien hangt het er ook vanaf wat je er allemaal in had gedaan. Ik doe bijvoorbeeld altijd een paar bouillonblokjes bij mijn boerenkool. Dat maakt het boerenkool kookvocht wat minder gezond denk ik.

Beter kun je denk ik bovenstaand recept  van Amelia voor boerenkoolsap gebruiken.

Waar is de stamppot boerenkool?

Ik ken boerenkool vooral in de vorm van een stamppot. Op een andere manier heb ik het nog nooit gegeten. Stamppot boerenkool vind ik heerlijk. Ik vond het opvallend dat stamppot boerenkool nou juist ontbreekt in Amielie Wasilievs boek over boerenkool!

Conclusie over boerenkool

Hoe gezond is boerenkool? Boerenkool is een hele gezonde groente. Ik wist niet dat boerenkool zó gezond was. Nu ik dat weet zal ik het denk ik vaker gaan eten. In het Engels vind je nog veel meer recepten voor boerenkool drankjes.

Het Engelse woord voor boerenkool is kale

Zoek op het woord 'kale'.

Praktische informatie over het boek Boerenkool

Boerenkool, 69 recepten met boerenkool is voor 7,50 te koop bij bol.com.

boerenkool drinken

Lees ook: Hoe lang moet bloemkool koken? en natuurlijk mijn post over de 14 soorten kool die er zijn!

Hoe vaak eet jij boerenkool per week/maand? En wat maak je er zoal mee?

Vergelijkbare berichten

31 reacties

  1. Ik heb het deze winter al....1x gegeten haha. Maar ik ga het wel vaker eten maar meestal als het kouder wordt en dan is stamppot toch echt favoriet.
    Ach ja, die hypes rondom voedsel.....ik houd me maar gewoon aan gevarieerd, niet te veel, 2x fruit en 2 ons groente per dag, in een week afgewisseld een keer vlees, een keer kip, een paar keer vegetarisch en 2x vis.
    Daar kan ik me denk ik geen buil aan vallen.

  2. Als wij boerenkool eten dan is het ook in de stamppot vorm. Ik wist niet dat de boerenkool zo gezond was. Maar ik geloof niet dat ik het nu 4 of 5 keer per week zou gaan eten. Twee keer vind ik toch echt wel de max.

  3. Wat er geschreven staat over de voordelen van boerenkool, die voordelen zijn er ook bij andere kolen en groentes. Dus gewoon heel veel groentes eten en alle kleuren. Of verschillende groentes bij een maaltijd. De schrijfster wil vast vooral haar boek verkopen ;-)
    Maar kolen zijn idd supergezond.
    Wij eten graag boerenkoolstamppot en ik kook de aardappelen en de boerenkool apart. Het kookvocht van de boerenkool gebruik ik om de stamppot smeuiig te maken.
    Straks eten we Koreaanse rode kool met chinese champignons. Wij eten heel vaak kolen. Gezond, voordelig en je kunt er zoveel mee.

    1. Koreaanse rode kool is gewone rode kool maar dan op een Koreaanse manier klaargemaakt.
      Als je wilt dan stuur ik je het recept toe.

  4. Ik beperk mij tot de stampot boerenkool en zelfs daar zijn niet alle gezinsleden blij mee. Het boek is een vertaling, vandaar dat onze stampot er niet in staat denk ik.
    Weet je trouwens dat door het stampen (en prakken van ons eten) ons lichaam veel meer stoffen uit onze voeding haalt? Ik gebruik ook het kookvocht van groenten bij het maken van een stampot.
    Er ligt ook nog een zak boerenkoolchips van Rawlicious in huis (met rode paprika,cashewnoten, chili en zout).

  5. Ik heb boerenkool (versneden) voor het eerst gekocht bij Albert Heijn :-)
    En er stamppot van gemaakt..

    In de lokale supermarkten had ik dit nog niet eerder gezien.

    Ik ben in ieder geval fan!

  6. Hmmm, sinds ik op mezelf, nu ongeveer 18 jaar, is het me nog nooit gelukt om een knappe boerenkoolstampot te maken. Het is of te gaar of te waterig of te "rauw", nooit zoals mijn moeder hem maakte. Een aantal jaar geleden hen ik de hoop op gegeven en koop ik kant-en-klaar bij de slager of groenteboer.

    1. Ik vond het in het begin ook altijd moeilijk Bianca. De mijne was altijd vrij hard. Dan 'gritste' het echt zo tussen mijn tanden. Toen vertelde mijn moeder dat de boerenkool 15 minuten langer moet dan de aardappels. Dus tegenwoordig begin ik met de boerenkool te koken met 'aanhangend water' zoals dat heet, en na 15 minuten gooi ik de aardappels er bij. En nu is het heerlijk al zeg ik het zelf : )

  7. Boerenkool vind ik heerlijk en dan vooral als stamppot.
    Maar om het nu vier of vijf keer in de week te eten dat lijkt me echt te veel van het goede. Ik doe mijn best om genoeg te variëren met groente en fruit want die zijn allemaal gezond. toch?

  8. Hier op de markt, sommige groenteboeren op de markt verkopen nog hele boerenkool. Logisch eigenlijk? Bij de Turk vind je het niet hoor, zij verbouwen dat niet, zuiderlijk land, lijkt me ook logisch?

    In Amerika is kale, oftewel boerenkool allang enige jaren een superfood en hier gaan ze aan het vogelzaad om superfood binnen te krijgen, hahahaha

    X

  9. In ons wekelijkse groentepakket heeft het nu 2x in gezeten en beide keren heb ik er stamppot van gemaakt. Dat vind ik toch wel het lekkerste eigenlijk. Ik ben geen grote fan van de smaak, maar dan vind ik het prima te eten. :)

  10. Boerenkool vind ik lekker als stamppot, op een andere manier maak ik het nooit klaar. De kinderen zijn er niet allemaal dol op. Meestal staat het niet vaker dan 1x per 2 weken hier op tafel...Dus zeker niet 4-5x per week!!

  11. Ik hou het wel bij stamppot, hoewel, i een smoothie zou ook kunnen natuurlijk, en Vriendlief en ik denken er wel over na om een blender aan te schaffen omdat we de smoothies erg missen. Maar ik weet niet of ik boerenkool durf te drinken...

  12. Mijn ouders hebben hun boerenkoolplanten in een stuk van onze tuin gezet, en wij mogen er van meeprofiteren! Ik pluk ze dus vers uit de tuin en kook ze altijd in de snelkookpan met de spek en aardappels erbij. Heerlijk!
    We eten het nu iedere week. Ik ken het alleen als stamppot, ik wist niet dat je er zoveel mee kon doen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.