Poppenhuis voor volwassenen

poppenhuis voor volwassenenAls kind had ik een poppenhuis. Het had een rood dak, een dichte achterkant en aan de voorkant was het open. Het was een vrij brede en moderne woning als ik me goed herinner. Niet bepaald pittoresk of zo.

Toen ik kinderen kreeg kocht ik voor hen ook een poppenhuis. Maar ik kan me niet eens meer herinneren hoe dát er uit zag… Ergens in de loop van de tijd, toen de kinderen opgroeiden, is dat poppenhuis denk ik bij de kringloop beland, want ik heb het niet meer.

Een poppenhuis heb ik eigenlijk altijd geassocieerd met iets voor kinderen.

Poppenhuizen ook voor volwassenen

Maar er blijkt een hele wereld te zijn van volwassenen die van poppenhuizen houden! Waarom zouden volwassenen geïnteresseerd zijn in een poppenhuis? Laten we eens wat redenen om een rijtje zetten!

 • Poppenhuizen bieden de mogelijkheid om je eigen wereld te creëren. Woon je in een duffe rijtjeswoning? Als je een poppenhuis hebt, kun je dat in ieder geval makkelijk veranderen in het huis van je dromen.
 • Vind je het leuk om je interieur regelmatig te veranderen, maar krijg je dan problemen met je partner? Dan kun je je veranderdrang kwijt in je poppenhuis zonder dat je partner of kinderen er ‘last’ van hebben.
 • Zit je krap, maar heb je zin in een ander interieur? Ook dan biedt een poppenhuis mogelijkheden! Want een miniatuur Chesterfield bank is natuurlijk een stuk goedkoper dan een grote versie : )
 • Poppenhuizen kunnen een enorme creatieve uitlaatklep zijn. Als je handig bent, maak je je eigen meubeltjes, naai je gordijntjes en pimp je de mini woonkamer met een nieuw behangetje.
 • Je huis raakt niet zo vol: je kunt snuisterijen in je poppenhuis ten toon stellen.
 • Het is gezellig om ervaringen uit te wisselen met anderen die ook een poppenhuis hebben.

Poppenhuizen vertellen een verhaal

Poppenhuizen bestaan al heel lang. En het leuke is dat ze echt een verhaal vertellen over de tijd en het land waarin ze gemaakt werden. Nederlandse poppenhuizen hadden vroeger bijvoorbeeld deurtjes zodat het zonlicht de meubeltjes niet kon verkleuren. Amerikaanse poppenhuizen waren aan de achterkant vaak open, en Engelse poppenhuizen kenmerkten zich door een prachtige voordeur.

Poppenhuizen spreken tot de verbeelding

Poppenhuizen komen regelmatig voor in enge films. Mensen worden bijvoorbeeld opgesloten in een poppenhuis en kunnen er nóóit meer uit… Poppenhuizen zijn ook dankbare onderwerpen voor kinderboeken. Zoals Nacht in het poppenhuis.

poppenhuis

Voor 7,50 te koop bij bol.com

Poppenhuizen in allerlei soorten en maten

Je hebt poppenhuizen in allerlei vormen en materialen. Zo leende ik ooit in de spelotheek een handig poppenhuis dat je kon openklappen. Ik nam het mee als een soort koffertje, en eenmaal thuis klapte ik het open. Het was van hard plastic en knalroze. Echt mooi was het niet. Maar het authentieke houten poppenhuis dat de spelotheek ook had, vonden mijn kinderen saai.

Er zijn ook diverse boeken en bouwplannen die je vertellen hoe je zelf een poppenhuis kunt bouwen. Evenals boeken met informatie over meubels maken en kleertjes voor de bewoners van een poppenhuis.

poppenhuis aankleden

Maar liefst 64,95 kost dit boek!

N.B. Er is zelfs een heus tijdschrift voor volwassenen die houden van poppenhuizen: Dolls House Nederland.

Had jij vroeger een poppenhuis? En je kinderen?

Comments

 1. Een poppenhuis! Zo leuk, heb ik altijd willen hebben als klein meisje. Lijkt me zo leuk om te maken. Ik ben alleen niet zo heel creatief om dat te kunnen maken.

 2. Mijn moeder maakte een poppenhuis van Blue Bandmargarine dozen en plakplastic. En ik was er zo gelukkig mee!
  Mijn jongste zoon heeft een soort meeneem-huisje van Playmobil gehad en daar speelde hij ook graag mee.

  • Wat leuk dat je moeder helemaal een poppenhuis voor je knutselde zeg! Creatief ook, om dat met boterdoosjes te doen. Ik vind het heel bijzonder.

   Dat Playmobilhuisje ken ik geloof wel. Volgens mij heb ik dat ook wel eens bij de spelotheek gezien. Die zijn erg handig, omdat je ze gemakkelijk kunt meenemen.

 3. Ik heb minder met poppenhuis, meer met boom klimmen, buiten spelen en pistolen. Ieder zijn ding. 🙂 Met twee jongens komt het poppenhuis ook niet echt in.

 4. Poppenhuizen schaal 1:12, ja die ken ik, mijn vorige stiefvader is er eentje gaan bouwen toen ik zwanger was, we zochten eigenlijk een bouwmodel voor kinderen maar dat was in 1992 nergens te vinden om dan bij deze poppenhuizen uit te komen en ja hij heeft elk meubeltje samen met mijn moeder gemaakt, hij deed de meubels, mijn moeder de aankleding, alleen de poppen erin zijn gekocht en het fornuis in de keuken op ene poppenbeurs, dus ik ben hier mee bekend, sterker nog, het poppenhuis staat nu al te verstoffen op een zolder, geen ruimte meer voor, maar er zit zelfs elektriciteit in en elke lamp in dat huis doet het echt.

  Voor mij, is dit al heel oud nieuws. En vroeger? ja, had ik een standaard speel poppenhuis, maar er is een periode geweest dat deze er echt niet waren voor kinderen, ja van Barbie of Duplo, die heeft mijn dochter dan ook gehad.

  X

 5. Mijn zusters en ik hadden een basic houten poppenkast, door mijn vader gemaakt en open aan de achterkant. Volgens mij hebben wij ook meubels voor gemaakt mbv lege lucifer doosjes 🙂 dus zo chic als hier boven was het niet. Voor mijn zoon kocht ik er een met o.a. werkende verlichting en deurbel-vond ik leuk 🙂

 6. ja ik vind ze wel grappig om te zien echte eye-candy, maar zo’n poppenhuis zou niks voor mijzelf zijn hoor 🙂
  De kids nu hebben een barbiehuiskamer en daar word veel meegespeeld

 7. Helaas, ik heb er nooit eentje gehad en als kind vond ik ze helemaal geweldig. Mijn zoons hebben ook nooit een poppenkast gehad. Zoons waren vooral van de duplo en lego.
  Ik kan er in een museum enorm van genieten, maar hoef er zelf niet een. Het lijkt me een enorme klus om het een beetje stofvrij te houden. Niet dat ik zo’n poetser ben, maar mijn longen gaan moeilijk doen.

 8. http://www.egeskov.dk/titanias-palads
  Een van de mooiste.
  Een paleis voor de elfenkonigin Titania

 9. Nee, eigenlijk nooit gehad. Niet gemist ook. Dochter heeft ook geen poppenhuis. Ik vind het wel leuk om te zien, vooral als het een beetje “ouderwets” is ingericht..

 10. Ik heb nog het poppenhuis van mijn dochter,het was toen al een tweedehands nu is het voor de kleinkinderen

 11. Ik had vroeger een poppenhuis van Playmobil, dat was een herenhuis die juist aan de achterkant open was 🙂 Erg leuk vond ik dat.

 12. Van mooie poppenhuizen kan ik ook zo ontzettend genieten. Kan er uren naar kijken. In het Frans Hals Museum in Haarlem is een bijzonder mooi poppenhuis uit de 17de eeuw te zien.

 13. Onze kinderen wel. Zelf speelde ik met (de Barbie met) een lege doos en van wc rolletjes, schoenendoos en luciferdoosjes maakte ik krukjes, een bed en een toilettafel-met-laadjes. Voor het eten gebruikte ik beukenootjes en rijst. Het stimuleerde mijn creativiteit vele malen meer dan het gekochte poppenhuis dat mijn kinderen later hadden. Maar destijds vond ik het heerlijk om bij een vriendin te spelen die wel een echt poppenhuis had (met brandende lampjes, want een handige vader).
  Die oude poppenhuizen uit de 18e eeuw en zo, waren niet om mee te spelen maar als voorbeeld van een ordelijk huishouden voor rijke meisjes

 14. Wat grappig! Ziet er ook echt heel gaaf uit!
  Het enige ‘poppenhuis’ waar ik me nog mee bezig houd is The Sims. Wat ergens ook een beetje een poppenhuis is natuurlijk. O en het opruimen van die van mijn dochter natuurlijk haha!

 15. Jaa ik heb ook een poppenhuis bij mijn oma staan, heeft mijn opa ooit voor mij gemaakt. Ben ik ook nog steeds verliefd op <3

 16. Ja zelf eentje gehad en daar heel veel mee gespeeld. Ik heb veel meubeltjes bewaard en zelfs nog wat bijgekocht om ooit nog eens een echt ouderwets poppenhuis te maken. Ik zal eens kijken welk boek ik daarvoor heb staan (lijkt op die uit jouw link maar was niet duur). Dochters hebben een verantwoordt houten poppenhuis gehad en daar niet heel veel mee gespeeld. Maar hebben heel veel met hun playmobil huis gespeeld, mag ook niet weg van hen. De jongens hadden kastelen en piratenburgten, volgens mij een variant op een poppenhuis, net als grote zeeschepen.

 17. Ik had vroeger echt een mega groot (tenminste, voor zo’n klein ukkie was het groot) poppenhuis! Ik vond het geweldig. Mijn fantasie kon er helemaal in los gaan

 18. Oh, hier heb ik een heel bijzonder verhaal over!

  Mijn vader, die nu dement is, was vroeger bizar handig. Kon alles maken. En hij maakte voor mijn kleuterschool van hout een prachtig Pieten Poppenhuis. Met zwarte Pieten, drie verdiepingen en allerlei vertrekken, een schoorsteen waar de pakjes doorheen konden en meubels. Mijn moeder maakte met de juf van knijpers bedjes en de pakjes en poppen.

  Ik wist dit natuurlijk niet meer want ik was 4, maar het poppenhuis is 30 jaar gebruikt door kleuters. En vorig jaar kreeg ik het opeens terug! Mijn oude kleuterjuf (nog steeds mijn moeder’s vriendin) gaat met pensioen en wilde het aan mij/aan Sophie geven! Dus nu wordt er hier hevig mee gespeeld en ik doe het nooit weg!

 19. Ik had vroeger van mijn vader een zelf gemaakt poppenhuis gekregen. Helemaal bekleed met tapijt en met gordijntjes, prachtig! Ik heb er spijt van dat ik die niet heb bewaard. Was leuk geweest voor mijn eigen dochtertje. Misschien dat ik het zelf ook wel wil proberen te maken voor mijn dochter, meestal zijn die zelfgemaakte leuker als die plastic dingen die je kan kopen. ( Althans vroeger wel )

 20. Ik vind poppenhuizen echt geweldig! Altijd zo jammer dat ik er vroeger nooit een heb gehad 🙁 Daarom vind ik de Sims zo’n leuk spel. Een digitale versie van een poppenhuis. -x-

 21. Ik zou er wel in een willen wonen, bestaat dat ook? X

 22. Ik heb nooit een poppenhuis gehad. We woonden heel erg klein. Ik moest mijn kleine kamer delen met mijn broer, dus was er echt geen plek.
  Maar ik maakte vroeger wel met schoendozen een poppenhuis. Daar kon ik naar hartenlust meubeltjes plaatsen (uit karton gemaakt).. gordijntjes.. enz.

  Nu zou ik niet meteen een poppenhuis als hobby nemen, maar ik moet wel toegeven, dat er pracht exemplaren bestaan.

 23. Ik had er eentje, net zo een als jij denk ik 🙂 Maar die is dus weg. Gewoon bij het grofvuil. Zo stom. En een jaar geleden kocht ik er eentje bij de kringloop. Met meubeltjes en al. Nostalgie. Vroeger had ik er lampjes in. Een schattig staand lampje met een rood kapje en een gouden randje. Als ik die nog eens te pakken krijg …

  • Bij het grofvuil nog wel! Maar misschien heeft een wandelaar hem gevonden en gered?

   Wat leuk dat je er eentje bij de kringloop hebt gevonden! Als ik een mooie tegenkom dan zou ik die wellicht ook wel mee naar huis nemen.

 24. Ik vond het heel leuk, nog leuker dan Barbie’s. Alles wat zo klein is vind ik leuk (zo vond ik ook de mini’s van AH errug gaaf haha).Mijn dochter heeft geen poppenhuis en dit vind ik best jammer.

 25. Ik had vroeger een poppenhuis maar ik geloof dat mijn moeder hem leuker vond dan ik 😉

 26. Mooie illustratie op dat boek! Ik had zelf geen echt poppenhuis maar ik improviseerde wel en maakte tijdelijke huisjes voor ze. Dochterlief had vroeger een prachtig Victoriaans poppenhuis (van Playmobil) dat ik op Marktplaats had gevonden.

 27. Ik heb er nooit één gehad. In een museum in Arnhem staat een hele mooie. Zo’n ouderwetse, bedoeld voor volwassenen, waar niet mee gespeeld werd. Hij was vooral bedoeld als pronkstuk natuurlijk. Al is het alleen al ‘spelen’ om zo’n mooi ding in te richten! Ik zou me er prima mee kunnen vermaken, in ieder geval.

 28. O ja! Ik kocht toen ik al twaalf was van mijn eigen verdiende geld een groot poppenhuis van Lundby – hartstikke duur en hartstikke leuk! Daarvoor had ik denk ik wel een eenvoudiger poppenhuis… Het poppenhuis heb ik pas een paar jaar geleden verkocht via marktplaats. Een beetje met pijn in mijn hart – maar voor wie zou ik het bewaren, en ik had er geen ruimte meer voor…. Wat ook erg leuk is: Het Muizenhuis van Karina Schaapman – de boeken zijn geweldige kijkboeken, en het huis staat denk ik nog steeds in de bibliotheek in Amsterdam…

 29. Ik hou wel van antiek en mooie ouderwetse poppenhuizen zijn echt wel leuk om te zien. En inderdaad, vooral leuk omdat ze laten zien wat de stijl van die tijd was. De meubels en inrichting van een poppenhuisje vertellen je wanneer het gemaakt is en hoe het toen was. Ook voor volwassenen dus erg interessant.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: