Hoe overleef je een verbouwing?

vrouwen & verbouwenZelf heb ik er gelukkig niet zo vaak mee te maken gehad. Met een verbouwing. Twee keer maar naar in precies te zijn.

Verbouwing no. 1: keuken vervangen

De eerste keer was toen er een nieuwe keuken kwam in ons oude huis in de stad. Van te voren dacht ik heel naïef dat het wel mee zou vallen. Maar in de praktijk bleek het ondoenlijk om thuis te blijven terwijl de keuken werd geplaatst. Het hielp natuurlijk ook niet dat het een open keuken was.  Ik had geen andere keus dan naar mijn ouders vluchten met de kinderen vanwege het stof en lawaai.

Verbouwing no. 2: van stad naar platteland

De tweede keer dat ik met een verbouwing te maken had was toen we naar het platteland verhuisden. Het deel waar mijn oma vroeger woonde had alleen een begane grond. Dus moest er een trap komen naar boven, en er moesten slaapkamers worden gemaakt op zolder. Mijn ouders kenden iemand die erg handig was en die heeft alles gedaan. Wij kwamen dan op zaterdag kijken, en eventuele vragen beantwoorden.

Maar mijn algemene houding wat betreft de verbouwing was: ‘Ga je gang, en dan zeg ik later wel dat het mooi is.’

Die houding heeft me denk ik veel stress bespaart. Bovendien moest het allemaal zo goedkoop mogelijk, en dat was best een handige richtlijn. Want daardoor viel er heel veel af, en werden sommige keuzes automatisch gemaakt. Tijdens die verbouwing woonden we nog in de stad. En terugkijkend denk ik dat het daardoor zo goed is gegaan. Ik had er niet aan moeten denken om er al te wonen tijdens de verbouwing.

Twee belangrijke lessen over verbouwen

Ik vind het altijd leuk om programma’s te kijken waarin mensen huizen opknappen. Zoals Homes Under The Hammer. En daar heb ik twee belangrijke lessen uit gehaald. Verbouwingen lopen vrijwel altijd uit, en ze zijn ook bijna altijd duurder dan verwacht.

Heb jij mogelijk verbouwplannen?

Stel nou dat jij verbouwplannen hebt. En je vraag je af hoe je dat het beste kunt aanpakken, zo’n verbouwing. Dan heeft ene Rob Westerhout een handig boekje geschreven, getiteld: Vrouwen en verbouwen. Rob spreekt uit ervaring want hij werkt al twintig jaar als aannemer. Hoewel ik geen verbouwplannen heb, nam ik het boek mee uit de bieb. Want ik was wel benieuwd wat Rob te zeggen had.

De I-methode

Rob geeft een stappenplan waarmee je het proces van een verbouwing in kaart brengt. Hij noemt dit het I-model.

I deeën

I nformatie

I nitiatief

I mpletentatie

I nzicht

Dit model biedt een gestructureerde aanpak om de verbouwing zo goed mogelijk te laten verlopen.

10 lessen uit Vrouwen en verbouwen

Hier onder noem ik de 10 dingen die mij het meest troffen in Vrouwen en verbouwen.

  1. Vrienden en kennissen zijn de beste informatiebron. Gevolgd door internet en winkels.
  2. Bij een beetje badkamerverbouwing is de badkamer al snel 3 tot 4 weken niet bruikbaar.
  3. Bel een week voor de afgesproken datum dat de verbouwing begint de aannemer of het die dag ook echt doorgaat. Zo voorkom je dat voor niets alles aan de kant hebt geschoven.
  4. Grootste puzzel in de bouw is het afstemmen van levertijden en materialen.
  5. Na 4 tot 6 weken ontstaan meestal irritaties en vermoeidheid.
  6. Een nieuwe keuken of badkamer voegt geen waarde toe aan je huis. Die worden namelijk meestal als eerste gesloopt en vervangen.
  7. Vierkante meters aan je huis toevoegen is wel goed voor de waarde van je huis.
  8. Een goede offerte = een offertje die je kunt begrijpen.
  9. In nieuwbouw is de verhouding als het gaat om kosten: arbeid/materialen 50/50. Bij een bestaand huis is dat  60/40.
  10. Wil je een heel nieuw huis bouwen? Dan is een groter aannemersbedrijf het slimst. Die kunnen namelijk meer mannen tegelijk inzetten.

Verbouwen als je hooggevoelig bent

Rob Westerhout ruimt maar liefst 3,5 bladzijde in om te praten over verbouwen als je hooggevoelig bent! Een verbouwing is stressvol, en als je hooggevoelig bent zul je nog meer last hebben van geluidsoverlast, rommel, chaos etc.

Daarom moet je als hooggevoelige maatregelen nemen zegt Rob. Zoals de bouwvakkers vragen om naden en kieren extra af te plakken en een machine te gebruiken die de lucht zuivert. Daarnaast adviseert hij om de aannemer te vertellen: ‘Ik ben hooggevoelig,’ en dan te kijken hoe hij reageert. Reageert hij niet naar wens? Dan is dáár het gat van de deur voor hem.

Ik vind het allemaal mooi klinken, maar ik kan er niets aan doen. Ik denk wel een beetje van: ‘Jaja, die aannemer ziet je aankomen!’

Over het boek Vrouwen & verbouwen

Ik vond Vrouwen & verbouwen een sympathiek boek. Wel vond ik het vrij onoverzichtelijk. Maar als je overweegt om te gaan verbouwen, en je afvraagt hoe je dat het beste kunt aanpakken, dan is dit zeker een goed boek om eens te lezen. Volgens mij is het ook een vrij uniek boek! Ik geloof niet dat ik eerder een boek heb gezien dat gaat over verbouwen, en wat dat met je doet. Maar daarnaast staan er ook heel veel praktische tips in. Het is dus echt een heel allround boek.

Praktische informatie over Vrouwen en verbouwen

Vrouwen & verbouwen is voor de vriendelijke prijs van 14,95 te koop bij bol.com.

Leuke bonus

Rob Westerhout heeft een gelijknamige website: www.vrouwenenverbouwen.nl. Je kunt daar ook gratis schema’s en lijstje downloaden!

Bovendien zegt hij in zijn boek dat je hem daar ook vragen mag stellen.

Heb jij vaak met verbouwingen te maken gehad? En hoe vond je ze?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: