Dasty ontvetter

Posted december 23, 2015 in Effectief huishouden / 44 Comments

dasty superontvetterBeroemde mensen hebben vaak een fanclub. Auto’s hebben soms een fanclub.

Maar schoonmaakmiddelen? Je zou het niet denken.

Toch is er een schoonmaakmiddel dat zijn eigen fanclub heeft!

En dat is Dasty!

Wat is Dasty?

Dasty is de naam van een lijn van schoonmaakmiddelen van de Wibra. Je hebt Dasty Superontvetter, Dasty Vlekkenverwijderaar, Dasty Ruitenreiniger, Dasty Afwasmiddel, Dasty RVS reiniger, Dasty Kalkreiniger
Dasty Badkamerreiniger, Dasty Wc gel en Dasty Colorblock doekjes

dasty ontvetter
Bron: http://www.wibra.nl/dasty.php?type=dasty

Maar het is vooral de Dasty superontvetter die ongekend populair is. En dat zonder reclame te maken. Zo heeft Dasty superontvetter Dasty zijn eigen Facebookpagina met maar liefst 1220 likes, oftewel volgers. Op de Facebookpagina delen fans voor en foto’s van dingen die ze hebben schoongemaakt met Dasty. Ze stellen er vragen over Dasty producten en wisselen ervaringen uit.

Gemiddeld verkoopt de Wibra zo’n 4 miljoen Dasty flessen per jaar.

Waar kun je Dasty allemaal voor gebruiken?

Fans van Dasty gebruiken Dasty op onder andere de volgende manieren:

 • Om de oven schoon te maken.
 • Autoliefhebbers maken er hun velgen en motorblokken graag mee schoon.
 • Roestvrijstaal schoonmaken.
 • Raamkozijnen schoonmaken.
 • Deuren ontvetten en schoonmaken voor schilderwerk.
 • Afzuigkap schoonmaken
 • Vlekken op kinderkleertjes inspuiten met Dasty en vervolgens wassen om hardnekkige vlekken weg te krijgen.
 • Badkamer schoonmaken.
 • Barbecue schoonmaken.
 • Racefiets schoonmaken.
 • Vette pannen reinigen.
 • Olievlekken verwijderen van de oprit.
 • Oude vinylplaten opknappen.

Dasty ontvetter in actie

In onderstaande korte video zie je iemand een vet ding schoonmaken met Dasty superontvetter. En inderdaad, zie je het vet spontaan er af druipen.

Is Dasty ontvetter slecht voor het milieu?

Dasty heeft zijn uiterlijk niet echt mee. Vooral de populaire Dasty superontvetter is gifgeel en oogt weinig elegant of milieuvriendelijk. En als het zo enorm goed ontvet, betekent dat dan niet dat heel agressief is? De Volkskrant legde het voor aan Ger Koper, universitair hoofddocent Chemical Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Koper noemt het een ‘stevig goedje dat redelijk basisch is en enigszins corrosief’. Maar als het een keertje per ongeluk op je huid komt, kan dat geen kwaad. Milieuonvriendelijk is het volgens Koper inderdaad, maar niet meer dan andere middelen zoals shampoo.

Wat zit er in Dasty superontvetter?

Dasty wordt gemaakt in een fabriek in Italië. In het Noord-Italiaanse Bagnatica om precies te zijn. Eigenaar van de fabriek is het Amerikaanse bedrijf McBride. Zij geven onderstaande lijst met ingrediënten van Dasty superontvetter:

 • Aqua
 • Tetrapotassium Pyrophosphate
 • C9-11 pareth
 • Ethanolamine
 • Coco Alkyamine Etoxylate
 • PPG-5-laureth-5
 • Citric Acid
 • Parfum
 • CI 47005
 • CI 45350
 • Fragrance Ingredients

Praktische informatie over Dasty

Dasty is in Nederland en België alleen te koop bij de Wibra, want die heeft het alleenrecht! Een fles Dasty superontvetter kost maar 2,19. Dasty heeft een sterke citroenachtige chemische geur. Sommigen ervaren de geur als ‘lekker fris’ terwijl anderen het juist vies vinden.

Conclusie over Dasty Superontvetter

Je hoort niet vaak dat een schoonmaakmiddel zo veel enthousiasme en emotie oproept als Dasty superontvetter! Dasty is multifunctioneel en geschikt om heel veel verschillende dingen mee schoon te maken. Milieuvriendelijk is het niet. Maar het is ook weer niet slechter voor het milieu dan duurdere schoonmaakmiddelen.

Wil je milieuvriendelijk schoonmaken kies dan voor zuiveringszout.


44 responses to “Dasty ontvetter

 1. andrea

  Hoi
  Het is misschien een beetje raar maar wij hebben er zelfs een keer mijn oma’s graafsteen mee schoongemaakt die was helemaal groen .
  andrea

  • Dat is de origineelste toepassing die ik tot dusver heb gehoord Andrea. Top, dat het zo goed werkte zeg. Hoe kwam je op het idee om dit te proberen? Ik denk dat veel mensen dit een handige tip zullen vinden.

 2. VeggieMo

  Ik ben fan van dat spul en ook van de badkamerreiniger. Die ruikt zo lekker!
  Met de dasty ontvette moet je wel een beetje uitkijken soms. In ons vorige huis hadden we in de keuken lijsten met houtprint. Die print vervaagde met de Dasty en dat was toch wel zonde 🙁
  Waar uk nu woon, is geen Wibra en die mis ik behoorlijk.

 3. Hmm, denk dat ik ‘m ook maar ‘s moet gaan gebruiken ;). Hier meestal de basismerken van de welbekende supermarkten. Maar die zijn vaak ook nog relatief duur.
  We hebben ook ooit het e.e.a. aan schoonmaakspullen in Duitsland gekocht, maar dat is best agressief spul…
  Ben wel heel benieuwd!

 4. "Hanneke"

  Wat een leuke post! Ik gebruik (Laat gebruiken…….) inderdaad graag Dasty in de vette keuken. Het stinkt verschrikkelijk, maar wat werkt het goed! Ik probeer alleen mijn schoonmaakster duidelijk te maken er erg voorzichtig mee te zijn, omdat het zo agressief is.

 5. Marjolein

  De vlekkenspray staat hier bij de wasmachine. Het is een heel fijn middel om bijvoorbeeld vette kragen in te spuiten.
  En het is inderdaad niet duur zoals vele andere schoonmaakmiddelen.

 6. Kwam er onlangs via één van mijn facebook vrienden inderdaad achter dat er een fanclub voor Dasty is inderdaad! Heb het nog nooit gebruikt, maar misschien wel eens een idee om te proberen 🙂

 7. Dasty ontvetter en vlekkenverwijderaar zijn inderdaad de 2 producten waar ik niet op bezuinig als het op het milieu aankomt… ik geef het pijnlijk toe hahaha.
  Nee alle gekheid op een stokkie, geweldige producten, ik ken vrijwel niks wat even goed werkt. Ik ben al jaren trouw fan 😀

 8. Om eerlijk te zijn ken ik dit merk helemaal niet. Er zit hier dan ook geen Wibra in de buurt. Maar als ik een keertje in een grotere plaats kom dan ga ik zeker eens even kijken.
  Bedankt voor deze tip Nicole!

 9. Haha, mijn moeder had het hier pas ook over. Ze zag een wibra en MOEST even dit spul halen. Blijkbaar gebruikt ze het zelfs als een soort voorwasmiddel. Als er zweetvlekken (stank of kleur) in de kleren zitten die er echt niet meer uit gaan, dan gebruikt ze dit als een laatste redmiddel.
  Als de kleren ervan gaan lijden maakt het niet meer uit en anders heb je het toch mooi schoon. Werkt blijkbaar heel erg goed!

 10. Werk zelf bij de wibra en gebruik heel veel van dasty. De ontvetter natuurlijk maar de badkamerreiniger die ruikt zo lekker net als rosé fles voor ramen,spiegels enz. En de doekjes voor in de was om verkleuren te voorkomen. Ik ben een groot dasty fan.

 11. Ik hoorde ook van de Dasty hype die had het gekocht in de hoop mijn oven eindelijk eens fles schoon te krijgen… Het staat nog steeds in de kast want het werkte voor geen meter. Althans, niet beter dan gewoon afwasmiddel. Ik dacht dat het ook verschrikkelijk chemisch en slecht voor het milieu maar dat valt relatief dus wel mee. Kan ik de fles toch nog opmaken 😉

 12. Irene

  Aan alle enthousiaste huisvrouwen die Dasty gebruiken: deze kanttekeningen qua milieu en gezondheid vond ik op een andere website. Een chmicus heeft het middel onderzocht en zijn bevindingen gegeven. Daardoor zou ik toch nog eens goed nadenken hierover, of tenminste handschoenen en een mondkapje gebruiken als je het wilt blijven gebruiken. Voor het milieu maken die maatregelen verder helaas niets meer uit 🙁

  Komt ie:
  “Beste medeforummers,

  Als fan van Dasty bij het ontvetten van vies geworden motoronderdelen heb ik hierover enthousiast met een collega (chemicus en ook motorrijder) gesproken. Hij heeft e.e.a. uitgezocht en op papier gezet wat hij heeft kunnen vinden.

  Ter lering ende vermaak.

  Ik blijf het wel gebruiken maar pas in het vervolg tóch iets beter op.
  Gr,
  Bert Jan

  ‘Het door jou genoemde en geroemde reinigingsmiddel Dasty bevat in ieder geval twee stoffen die mij de wenkbrauwen doen fronsen.
  De ene heet ethanolamine, en die is sterk alkalisch. Wanneer dit spul in de ogen komt, heb je een serieus probleem. Bovendien zal het spul lichtmetalen aanvreten.
  De andere stof zit voor meer dan 30% in de vloeistof en heet limoneen. Deze stof wordt uit citrusvruchten geïsoleerd, vandaar de karakteristieke citrusgeur van Dasty. En ook de oorzaak dat dit soort middelen vaak een “groen” imago hebben.

  Limoneen is een ontvlambare vloeistof met een vlampunt van circa 50 °C.
  Naast het sensibiliseren van de huid (allergie) is er een acuut gevaar bij inademen. In een MSDS van limoneen staat: Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terecht komt.

  Omdat het reinigingsmiddel in een flacon met vernevelaar zit, is dat risico niet nul…

  Verder mag het middel absoluut niet in het milieu terecht komen, omdat het een nogal negatieve invloed heeft op het aquatisch leven. Bedenk dat je het spul door de gootsteen laat lopen. Dan komt het vervolgens in de biologische waterzuivering van het waterschap terecht. En sterft vervolgens hun algen en bacteriën af, waardoor de gehele waterzuivering het niet meer doet…

  Het ergste is dat limoneen in sommige dierproeven tumoren veroorzaakt. Maar helaas kan men dan voor de mens nog niet aangeven dat dit middel carcinogeen is. Wel staat voor limoneen aangegeven dat de eigenschappen nog niet grondig onderzocht zijn en dat er door proeven op mensen is vastgesteld dat er onregelmatigheden in de lever van mensen ontstaan na blootstelling aan die stof.’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.