Creëer de illusie van een schoon en opgeruimd huis

schoon huisAls ik bezoek krijg, dan zorg ik dat mijn huis er netjes en uitnodigend uitziet. Want ik wil niet dat bezoekers bij binnenkomst bezorgd denken: ‘Allemachtig, wat een zootje is dat hier. Ik neem maar niks te drinken, want ik durf hier echt niet naar de wc te gaan. Die is vast helemaal goor.’

Maar soms heb je weinig tijd. Of de kinderen gooien alles weer rond. Hoe zorg je er dan toch voor dat je huis in ieder geval schoon en opgeruimd líjkt?

Oftewel: hoe creëer je de illusie van een schoon en opgeruimd huis?

Zo creëer je de illusie van een schoon en opgeruimd huis!

1. Zorg voor een nette entrée

Zorg dat je voordeur en stoep er netjes en schoon uitzien. Ik heb bijvoorbeeld een stoepje waar herfstblaadjes graag conferenties houden. En soms staat er een doos met glaswerk die nog moet worden weggebracht. Als ik bezoek krijg zorg ik dat mijn stoep en voordeur netjes en opgeruimd zijn. Wie handig is, hangt ook nog even een mooie seizoenskrans op de voordeur.

Als je voordeur en entré er netjes uitzien dan zet zich namelijk in je bezoek de indruk vast: ‘Dit is een schoon en opgeruimd huis.’ En zo’n eerste indruk is hardnekkig, en kleurt vervolgens wat je bezoek verder ziet in je huis. Heeft je bezoek eenmaal het idee dat je huis schoon en opgeruimd is, dan kijken ze sneller langs troep of viezigheid heen. Want dat matcht niet met hun beeld van je huis. Dit heet het Halo-effect! Heerlijk als de psychologie van de mens in ons voordeel werkt!

2. Zorg voor een aangename geur

Het is een bekende huis-verkoop-truc: zorg dat er een lekkere, huiselijke geur hangt. Denk aan de geur van pasgebakken brood of nog beter: appeltaart. En zorg voor verse koffie

3. Zorg voor een opgeruimd aanrecht

Zorg dat alle afwas in de afwasmachine staat en dat je aanrecht schoon en opgeruimd is.

4. Maak de wc schoon en zorg voor een lekkere geur

Dit doe ik echt altijd! Ik gun het mijn bezoek dat ze onbekommerd naar de wc kunnen, en zich niet gedwongen voelen er boven te hangen omdat ze niet op de wc-bril durven te gaan zitten. Doe na het schoonmaken nog wat toiletreiniger in de wc, zodat je bezoek kan zien en ruiken dat hier schoongemaakt is! Hang ook even een schoon handdoekje op.

5. Ruim rondslingerende dingen even op in een grote boodschappentas

Pak even een grote boodschappentas, en ren door de gang, keuken en woonkamer. Gooi alles wat rondslingert in die tas, en zet die tas ergens neer waar je bezoek niet komt. Vergeet niet de tas later even uit te zoeken!

Conclusie

Een schoon en opgeruimd huis is fijn. Maar soms krijg je het gewoon even allemaal even niet voor elkaar. En dan kun je met bovenstaande 5 trucs snel toch de illusie van een schoon en opgeruimd huis creëren.

Maak jij je huis extra schoon als je bezoek krijgt?

46 Responses to Creëer de illusie van een schoon en opgeruimd huis

 1. Misschien een klein beetje in de trant zoals jij beschrijft: ik werp een paar knuffelbeesten in een bak en haal een doekje over de wc (ook in verband met een slordig plassend jongetje). Oh ja: even stofzuigen doe ik soms ook wel. Verder oogt het hier altijd redelijk opgeruimd en schoon. Ik doe dat soort dingen namelijk ook voor mezelf.

 2. Hmmmm je tip van de voordeur is een goeie. Wij wonen in een hoekhuis en bij onze voordeur komen alle blaadjes uit de straat terecht 😉 (de wind laat alles ronddraaien op die plek.
  Ik ben erg opgeruimd in huis, alles heeft een vaste plek en het toilet is altijd spic&span, maar eerlijk gezegd let ik nooit zo op de voorkant buiten.
  We hebben de auto voor het huis staan met tegen de muur van het huis en de muur van de schuur een langwerpige bloembak. Daar wil niet veel groeien omdat er steeds katten in zitten :-(. Hierdoor maakt het snel een slordige indruk.
  Goeie eyeopener, ik ga er eens meer aandacht aan schenken……

 3. Ik ben heel goed in nood-opruimen zoals ik het zelf zeg. Als ik een telefoontje krijg en binnen 10 minuten krijg ik bezoek dan doe ik an speed-cleaning. Ik race door mijn hele huis heen zodat het er netjes uitzet. De voorraadkast moet dan dicht blijven want daar gooi ik alles neer wat niet op zijn goede plek ligt. De voorraadkast ziet er dus echt niet uit!
  simpel, met een snufje liefde recently posted…#12 days of Christmas/ Dag 2. Kerstlunch hapjes!My Profile

 4. Bij mij worden alle losse rommeltjes en wasmanden met schone maar nog niet opgeruimde was vlug in de badkamer ‘gegooid’.
  (Deze hebben wij beneden.)
  Deur dicht en het lijkt heel netjes in het huis…
  En ook ik ga razendsnel met een vochtig huishouddoekje over de wc-bril. Snel een scheutje wc-eend erin.
  Ook heb ik vaak een geurkaarsje in de wc aan.
  Staat gezellig en ruikt het ook nog eens altijd lekker!
  En vlug met de plumeau over de meubels heen.
  Ik vind wel, nu de kinderen allemaal overdag naar school zijn, is het altijd wel ‘visiteproof’.
  In vakanties minder maar daar is het dan ook vakantie voor zeg ik dan altijd maar!

 5. In huis heb ik het wel voor elkaar en bij de voordeur dansen ook altijd de bladeren. Ik probeer ze elke dag of om de dag weg te halen. En ja, het geurkaarsje brandt nu. Onze hond ruikt door het vochtige weer.
  En op het toilet heb ik parfum staan van de ac-tion. Als er bezoek komt spray ik daar even mee. Een tip van een mevrouw die dit ook altijd deed en ik heb het overgenomen. Is veel goedkoper dan de dure spray voor de toiletten en een veel lekkerdere geur.

 6. Dat van die voordeur vind ik wel een goeie. Als de eerste indruk al goed is, dan is men milder gestemd over de rest. Ik hoor het zo vaak in combinatie met netwerkworkshops, sollicitatietrainingen en ik heb het zelf ook ervaren toen ik in een sollicitatiecommissie zat. Die eerste seconden zijn bepalend.
  Ik zal er aandacht aan schenken in het vervolg.
  Anita Willems recently posted…Wat zit er in…..gedroogde cranberry s? + een receptMy Profile

 7. Heel herkenbaar. Wat ook goed is voor de geur, zet een emmertje met hete sop ergens in een hoek. Blijft het de hele tijd lekker schoon en fris ruiken. Neem ook de verwarming af met een sopje, in de winter, deze gaat als luchtverfrisser werken als hij aanslaat. Voeg wat biotex toe aan een schoonmaaksop, blijft het langer schoon en fris ruiken.
  Bianca Schrijft recently posted…Zwangerschap, een baby en een koortslip.My Profile

 8. En met het volgen van die 5 tips heb je toch je huis al even snel aangepakt. Want het lijkt niet alleen zo, het is dan ook netjes en opgeruimd.
  Goeie tips, hier hou ik wel van…
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 9. Nee hoor, hoogstens ruim ik rondslingeren spullen op en haal een doekje door het toilet, verder niet, vroeger vond ik dat ik extra schoon moest maken, maar dat heb ik gelukkig niet meer, je komt voor mij hoop ik en niet om mijn huis te bekijken. Zelf kijk ik bij anderen ook niet hoe hun huis eruitziet en of het wel of niet schoon is boeit me niet.

 10. Goeie tips! Vooral die tas vind ik heel handig ;).
  Wanneer ik weet dat mijn moeder op visite komt ga ik als een Speedy Gonzales door het huis haha, maar gelukkig is het wel altijd opgeruimd bij me thuis, kan slecht tegen rommel.

  Lfs.x

 11. Haha, wat een leuk stuk. Ik dacht dat ik de enige was die dat soort tactieken toepaste haha. Ik probeer overigens wel voor dagelijkse rotzooi een soort vaste plek te creëren (maar dat blijkt ook altijd lastig), en het na gebruik dan ook terug te zetten. Als je daar echt heel strak aan vast houdt, wordt het ook geen troep. Toch blijkt dat in de praktijk vaak lastig en dan hou ik inderdaad ook van ‘nood-opruimen’. En soms kom je dan op hele grappige plaatsen dingen tegen die je al heel lang kwijt was… 🙂

 12. Weet je wat ik zo ergerlijk vind? ..
  Elke dag hou ik me aan bovenstaande tips.. en dan net wanneer ik eens één keertje oversla.. komt er toch wel iemand op ‘t onverwachtse op bezoek. 🙁

 13. Eh, ja ik maak mij huis altijd wel even op orde als ik bezoek krijg. Vooral de toilet even voor de zekerheid. En de kleine rommeltjes die her en der rondslingeren ook even wegwerken. Goede tip om de voordeur en ingang ook netjes te houden. Die tip ga ik zeker toepassen in ons nieuwe huis straks!
  Liefs, Eva
  Eva recently posted…Maaltijd volgens het 7 stappenplan!My Profile

 14. Creeer de illusie van een schoon huis, haha. Ik zou liever hebben dat het gewoon écht schoon was. Maar ja, dat is wel ene hoop werk ja. Ik ruim af en toe een beetje extra op als er bezoek komt ja. Ligt er ook nog aan wie het is.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.