Cameratoezicht op de middelbare school

camera toezichtOp de middelbare school van mijn jongste dochter zijn camera’s geplaatst. Mijn dochter vindt het helemaal niet prettig. Ze vindt dat er door de camera’s een onprettige sfeer hangt.

Camera’s voor de veiligheid op school

Als ouders kregen we een brief waarin het cameratoezicht wordt toegelicht. Ze leggen uit dat het bedoeld is om veiligheid en geborgenheid te waarborgen. In de brief staat onder andere:

‘De videobeelden worden alleen bekeken naar aanleiding van incidenten, met medeweten van ouder(-s), verzorger(-s) van minderjarige leerlingen en na goedkeuring door de schoolleiding. De beelden worden maximaal twee weken bewaard. Hebben zich in die tijd geen incidenten voorgedaan, dan worden de beelden verwijderd.’

Gemengde gevoelens

Zelf heb ik gemengde gevoelens. Enerzijds snap ik dat camera’s het misschien makkelijker maken om problemen te voorkomen of te analyseren. En natuurlijk ben ik voor een veilige school. Anderzijds heeft het ook wel iets akeligs dat het nodig is. En zijn die camera’s ook een teken des tijds misschien? Toen ik zelf op de middelbare school zat had je beslist geen camera’s.

Nou vraag ik  me af: zijn er bij jullie op de middelbare school ook camera’s? En wat vind je er van?

35 Responses to Cameratoezicht op de middelbare school

 1. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik zal het eens vragen aan mijn dochter. Ik denk dat als een school in een onveilige wijk staat het goed is om cameratoezicht te hebben.

  Op de basisschool van mijn zoon worden de deuren gesloten onder lestijd. Zodat er geen vreemde personen naar binnen kunnen komen ( dat is ooit gebeurd). Maar dat is op een middelbare schoolmoeilijk te realiseren i.v.m. met de wisselende lestijden.

 2. Op de basisschool van onze kinderen hangt het al een paar jaar.
  Dit naar aanleiding van incidenten met kinderen die niet op onze school zitten maar in de bouw rondom de school wonen.
  Steeds treiterend gedrag tegenover de (kleine) kinderen van onze school, fietsbanden lek prikken, hondenpoep tegen de ruiten, vuurwerk op het schoolplein gooien.
  Sinds de camera’s er hangen gaat het heel goed!
  Erg jammer dat dit nodig is maar als de kinderen op deze manier met een veilig gevoel op school zitten… waarom dan niet?

 3. Twijfel, twijfel. Ik denk dat ik er minder moeite mee heb als er camera’s op een school hangen dan bijvoorbeeld overal buiten. Nog even en er hangen camera’s aan de bomen in het bos.

  Een school zou een veilige omgeving moeten zijn, het is jammer dat er camera’s voor nodig zijn.

 4. Steeds meer camera’s overal. Het boek 1984 wordt steeds meer waarheid. Controle via je mobiele telefoon, op de weg overal.

  Bij een cursus over de geschiedenis van de stad vertelde een politieagent dat het grote park rond 1990 veel meer gevaar had ‘s avonds en ‘s nachts. Nu dankzij de camera’s en meer licht fiets het een stuk beter. Er is bijna geen criminaliteit meer.

  Als er zoveel moet gebeuren, voordat de videobeelden gebruikt mogen worden een onwerkbare situatie geeft.
  Als er op school gepest wordt lijkt het mij dat de ouders niet altijd even transparant zullen zijn in het geven van toestemming van de beelden.

  Het is zoals het is, er zullen overal camera’s gehangen worden.

 5. Bij mij hingen ze ook al, ja.
  Ik kan me wel voorstellen dat je dochter er een naar gevoel bij heeft. Toch heeft het inderdaad ook wel voordelen, zoals je zelf ook al zegt. Het is inderdaad te bizar voor woorden dat dit nodig is.

 6. Ik vind het een beetje dubbel. Aan de ene kant blij ivm de veiligheid. En ik denk ook, dat het pesters zal afschrikken 🙂
  Aan de andere kant.. waar is de privacy naar toe?

 7. Onze zoon heeft één jaar op een middelbare school gezeten en daar waren camera’s. Ik was er erg blij mee omdat hij daar geïntimideerd werd door een groep gekleurde jongens onder aanvoering van een blanke jongen. Dankzij de camerabeelden, want onze zoon werd wel opgewacht in ruimtes buiten het zicht van de leraren, stond onze zoon in zijn gelijk. De politie heeft een hartig woordje met ze gesproken. De blanke dader ging door leugens vrijuit. De ouders (die bij ons in het dorp wonen en kennissen waren) logen er nog een staaltje bij. Het is opgelost toen, maar hij is wel van de school afgegaan. Hij was er bang en vond het er niet fijn. De leiding van de school zei gewoon dat ze de veiligheid van de leerlingen niet konden garanderen en daar mag je het als ouders van een kind van toen 12 mee doen.
  Zo zie je maar weer dat ik absolute voorstander ben van camera’s. Die mogen van mij overal hangen.
  In de stad hier in de buurt hangen ze ook in de tunnels die een toegangsweg vormen naar het centrum. Puur voor de veiligheid.
  Nogmaals ik ben er heel blij mee.

 8. Mijn kinderen zijn allang van school af, maar ik heb geen probleem met een beetje toezicht. Al zou er altijd iemand naar die beelden kijken. Wat geeft dat. Als er een leraar in de ruimte komt om toezicht te houden hoor je toch ook niemand klagen over inbreuk op privacy?

 9. Ik begrijp je dochter wel. Ik zou me ook niet veilig voelen op een school waar het blijkbaar nodig is om camera’s op te hangen. Wij hadden gewoon een concierge, en leraren die in de pauzes rondhingen om een oogje in het zeil te houden. Wat is dan het incident geweest dat dit nodig maakt?
  En waarom een camera die alleen achteraf kan worden ingezet in plaats van een mens van vlees en bloed, zoals een leraar? Ik vind het echt wel een supergroot verschil: een leraar of een camera…
  Is er geen ouderraad of leerlingenraad die hier vragen over kan stellen?
  Daenelia recently posted…Dublin, 2011My Profile

 10. Het feit dat camera’s op school noodzakelijk zijn – of geacht worden – voor de veiligheid, vind ik een jammerlijke ontwikkeling.
  Zo kwam ik ooit op een ROC in Amsterdam dat ook flink beveiligd was met camera’s, beveiligingspoortjes, pasjes (voor die poortjes) en beveiligingsagenten. Wanneer de bel – die het begin van een lesuur aangeeft – afging, gingen automatisch alle deuren van de klaslokalen op slot…
  Ik vond die instelling meer op een gevangenis lijken dan op een school. Heel bevreemdend, voelde dat.
  sunny mama recently posted…WAAROM ER GEEN REDEN IS OM JE ONGELUKKIG TE VOELEN MET KERSTMy Profile

 11. Ik weet eigenlijk niet wat ik ervan moet denken. Aan de ene kant is het ook wel goed, juist omdat er zoveel rare dingen gebeuren. Aan de andere kant is het triest dat het blijkbaar nodig is…

 12. Ik snap je gemengde gevoelens wel. Ik vind het ook wel een goed plan ergens… zeker als je keer op keer weer belaagd wordt met beelden van smartphones van weer een vechtpartij op school… Maar inderdaad akelig dat dit noodzakelijk is.

  Ik kan niet zeggen ‘waar gaat het heen met de jeugd’ want 10 jaar terug waren er ook genoeg knokpartijen op de middelbare school… Sterker nog, om 3 uur achter de school met een vuistgebaar was al bekend in mijn basisschool tijd…

  Dus ja… ook toen speelde dit al.

  Ik moet me eerst nog oriënteren op een basisschool voor over 1,5 jaar dus voor ons duurt het hier nog wel een poos.

 13. Blijkbaar zijn deze camera’s nodig om problemen tussen leerlingen onderling te voorkomen. Aangezien ze pas gecheckt worden op het moment dat daar aanleiding toe is, lijkt het er niet op dat ze gebruikt worden om direct gevaar van buitenaf te voorkomen. Ik snap wel dat je twijfelt over deze maatregel.
  Chris recently posted…Doe nu de Kerst-testMy Profile

 14. Vreemd dat de sfeer kennelijk zo geworden is dat er tegenwoordig cameras moeten hangen. Vroeger was de middelbare school een van de veiligste plekken waar je kon zijn. Je vertrouwde elkaar en je was op school nooit bang dat er iets gebeurde.
  Jan Hardhout recently posted…Douglas TuinhoutMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge