Symptomen overgang

symptomen overgangIk heb er nog geen persoonlijke ervaring mee, maar ik ga er net als iedere vrouw een keer mee te maken krijgen: de overgang.

Forewarned is forearmed,’ gaat het Engelse gezegde. Dus lees ik her en der al eens wat boeken en artikelen over de overgang en de symptomen. Afgelopen zaterrdag kwam ik een boek tegen met de optimistische titel: De menopauze managen‘.

Daarin worden onder andere mogelijke symptomen van de overgang behandeld.

Symptomen overgang

Als ik aan de overgang denk, dan is het eerste symptoom wat bij mij opkomt: opvliegers, ook wel hot flashes genoemd. Je krijgt het dan ineens ontzettend heet heb ik me laten vertellen. Maar daar blijf het niet bij! Er is een hele waslijst met symptomen van de overgang. Hier onder een overzicht van genoemde symptomen in De menopauze managen.

En ik zeg er even bij dat dit boek positief van toon is. Ook al zou je dat misschien niet denken als je onderstaande waslijst aan onplezierige verschijnselen leest…

 • Opvliegers
 • ‘s Nachts ontzettend zweten
 • Slaapproblemen
 • Menstruatie wordt rommelig en onvoorspelbaar
 • Menstruaties kunnen veel heviger worden ineens
 • Gedeprimeerde stemming
 • Psychische klachten
 • Droge vagina
 • Hartkloppingen
 • Aankomen
 • Verlies van je taille, omdat het vet naar je buik verhuist…
 • Vergeetachtigheid
 • Broze botten
 • Rillen van de kou

Is er ook goed nieuws?

Jazeker! Want volgens Myra Hunter en Melanie Smith, de schrijfsters van De menopauze managen, spelen je verwachtingen over de menopauze een grote rol bij hoe je deze periode ervaart. Hoe negatiever en angstiger je bent, hoe groter de kans dat je last hebt van bovengenoemde symptomen.

Hoe je tegen de menopauze aankijkt, bepaalt je beleving.

Zo hebben Japanse en Indische vrouwen veel minder last van opvliegers dan Westerse vrouwen. Tenzij ze in het Westen gaan wonen! Culturele verwachtingen beïnvloeden hoe je de overgang ervaart.

Omgaan met de symptomen overgang

Myra en Melanie bieden in de tweede helft van hun boek een vierweeks hulpprogramma. Het heet: Omgaan met opvliegers en nachtzweten. Het doel is om je te helpen bij het omgaan met, en het verminderen van de negatieve gevolgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dat doen ze met Cognitieve Gedragstherapie. Niet omdat eventuele symptomen overgang tussen je oren zitten. Opvliegers hebben een duidelijke biologische oorzaak. Maar de cognitieve gedragstherapie kan volgens Myra en Melanie wel degelijk helpen om met symptomen om te gaan. En eventueel negatieve gedachtes die de overgang heftiger voor je maken opsporen en onschadelijk maken.

Je krijgt ontspanningsoefeningen, en je gedachtes en aannames over de overgang worden onder de loupe genomen. Want stress en negatieve gedachtes maken opvliegers erger!

Gedachtes over de overgang

De meeste boeken en artikelen over menopauze dragen volgens Myra en Melanie bij aan een ‘stereotype negatief beeld van de vrouw in de overgang als een prikkelbaar, asekseksueel door opvliegers belaagd wezen.’

Hier onder een paar dergelijke citaten. Hou je vast!

‘Sombere vooruitzichten zijn de werkelijkheid en de enige oplossing is vaak dat de vrouw zich hierbij neerlegt zonder enige compensatie te verwachten.’

En deze is nog erger:

‘ Geen enkele vrouw kan ontsnappen aan de verschrikking van dit levende verval… Zelfs de waardigste vrouw slaagt er niet langer in het feit te verbergen dat zijn feitelijk niet langer een vrouw is.’

Als je zelf ook zo over de overgang denkt, dan is het toch ook geen wonder als je somber wordt!

Gelukkig zijn er ook een paar positieve gedachtes over de overgang. Voor vrouwen die bijvoorbeeld maandelijks veel last hebben van hun menstruatie kan het een opluchting zijn als het stopt. Een andere positieve manier om naar de overgang te kijken is om het te zien als een natuurlijke levensfase, die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.

Over het boek De menopauze managen

De menopauze managen is goed geschreven en erg informatief. Het leest soms zelfs vrij wetenschappelijk, maar is tegelijkertijd toch heel toegankelijk. Ik vind het echt een degelijk boek, dat vrouwen aanspreekt als intelligente wezens die wat in hun mars hebben.

Praktische informatie over De menopauze managen

De menopauze managen is voor 27,50 te koop bij bol.com.

symptomen overgang

Hoe denk jij over de overgang?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: