Sesamstraat roept emoties op

sesamstraatVorige week werd bekend dat Sesamstraat vanaf 1 januari 2016 verdwijnt van NPO1. En dat leidde tot verrassend veel commotie en emotie! Tot in politiek Den Haag werd er gereageerd. Zo vroeg Ronald Plassterk zich af: ‘Waar heb je de publieke omroep voor als er geen Sesamstraat meer is?’

‘#JesuisPino’. Waarom reageren mensen zo fel op het nieuws over Sesamstraat?

Volgens cultuursocioloog Stef Aupers raakt Sesamstraat een gevoelige snaar bij ouders die met Sesamstraat zijn opgegroeid. Sesamstraat representeert voor hen een onschuldige wereld, waarin alles fijn en goed is. Het vervelendste in Sesamstraat is meneer Aart. En zelfs die valt eigenlijk wel mee. In een wereld die snel verandert en vaak onveilig voelt, was Sesamstraat een veilige plek. En nu wordt die ineens zo maar weggerukt!

Althans zo voelt het voor veel mensen. Want Sesamstraat wordt verplaatst naar het digitale themakanaal Zappelin Xtra. Zij zenden het dagelijks uit om 18.30. Een mooi tijdstip!

Sesamstraat en ik

Ik ben één van die ouders die is opgegroeid met Sesamstraat. En toen mijn kinderen nog klein waren speelde Sesamstraat een belangrijke rol bij het bedritueel. Als Pino, Tommie en Ienieminie gingen slapen, gingen de kinderen ook naar bed. Sesamstraat was bovendien een programma dat ik ze met een gerust hart kon laten kijken. En het was best leuk om figuren als Bert en Ernie, en mijn favoriet Graaf Tel, terug te zien.

Op een gegeven moment werd Sesamstraat ineens veel vroeger uitgezonden. Dat gebeurde toen onze kinderen al wat ouder waren. Ik heb daar dus nooit zo’n last van gehad. Maar ik herinner me dat daar ook veel protest over kwam.

Nieuwe tv-programma’s voor kinderen

Mijn kinderen groeiden dus op met Sesamstraat, maar ook met De Teletubbies en Dora. Ik heb ze eens even gevraagd wat zij er van vinden dat Sesamstraat naar een ‘themakanaal’ gaat. Maar het maakt ze weinig uit merk ik. Mijn jongste zoon heeft zelfs meer met de Teletubbies en Dora dan met Sesamstraat…

Wat vind jij van de commotie rondom Sesamstraat? 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: