Reacties

Sesamstraat roept emoties op — 38 reacties

  1. Ik denk dat het de stabieliteit van sesamstraat ten goede komt. Sesamstraat werd meer en meer het ondergeschoven kindje in de programmering. Hoe vaak het wel niet uitviel vanwege iets politieks of sport. Dus wat dat betreft denk ik dat het positief is. Ik vraag mij wel af of wij dat themakanaal eigenlijk hebben?

    • Ja, dat vroeg ik me ook al af. Ik heb in ieder geval wel begrepen dat het themakanaal gratis is. Maar misschien moeten ze wat aandacht besteden aan de vraag waar het te vinden is.

      En goed punt wat je zegt over de stabiliteit. Op zo'n themakanaal is Sesamstraat wellicht inderdaad veiliger.

  2. Je blogje legt mooi uit waarom sesamstraat zo raar vroeg (tijdens etenstijd wordt uitgezonden). Ik vind het niet kloppen dat de publieke omroep juist zo'n kinderprogramma wegdoet. Er zijn toch 3 publieke kanalen? Waarom moet op alledrie tv voor volwassenen / oudere kinderen worden vertoond? Het is toch een 'publieke' omroep.

    Overigens kijk ik geen tv meer maar netflix en uitzending gemist vanwege de vele bagger die er op de tv is. Goede programma's zijn altijd op rare tijden.

    Met de verschuiving van sesamstraat naar een ander netwerk zal het niet meer op uitzending gemist komen.
    Wat er overblijft op uitzending gemist voor kleine kinderen is slechts een handjevol programma''s, waarvan geen ander programma op speelse manier educatief is zoals sesamstraat.

  3. Vroeger keek ik samen met mijn dochter naar Sesamstraat, Tommie en Ieniemienie waren haar favorieten. Misschien is het wel beter dat het naar een themakanaal gaat, de toekomst zal het uitwijzen.

  4. Ik snap de commotie wel. Er wordt een ritueel doorbroken wat een soort paniek veroorzaakt. Ouders moeten gaan bedenken hoe ze het gaan oplossen. Het is niet zo gemakkelijk om als je meerdere kinderen hebt die op dat tijdstip Sesamstraat kijken nu voor de computer, laptop of tablet te zetten.
    Daarnaast is het ook een goed kindvriendelijk programma dat gewoon bij de publieke omroep thuishoort, vind ik.

  5. Hoewel mijn kinderen nooit naar Sesamstraat keken, ze vonden het echt niet leuk. Snap ik wel dat het gewoon op NPO hoort. Maar het is er nu ook in de ochtend en in de middag op 3, gaat dat dan ook verdwijnen. Dan zou ik het wel een kwalijke zaak vinden, ze willen dat kinderen met 2,5 jaar naar school gaan maar dan wel zo'n programma wat educatief goed in elkaar zit te laten verdwijnen achter een decoder. En als het nog wel op 3 is kun je het s avonds bekijken via uitzending gemist of opnemen op de harde schijf van je decoder. Ik hoorde van de week een opmerking dat ouders er achter zitten met hun "gezeur" ivm hun eigen nostalgie. Maar de kijkertjes van dit programma kunnen toch nog niet hun stem laten spreken, dan is het toch logisch dat de ouders dat doen. Politiek geneuzel was dat dus weer.
    Maar aan de andere kant is er op Youtube ook genoeg te vinden en met de huidige tv's kun je dat gemakkelijk op de tv bekijken. Dochter kijkt veel via youtube of netflix naar de tv.

    Ik zelf vind Bert & Ernie geweldig, zo'n humor.

  6. Ik begrijp nu beter waarom het zo schokkend was toen ik het las haha. Het enigste dat ik niet begrijp is dat ze voor omroep max kiezen in plaats voor een kinderprogramma. Het heeft inderdaad meer met jeugdsentiment te maken want volgens mij kan het mijn kinderen geen ene moer schelen en kijken ze net zo graag naar andere programma's. Er is tegenwoordig dan ook meer dan genoeg keus.

    • Ja, Sesamstraat heeft heel wat concurrentie gekregen ondertussen. Ik weet ook niet of het de jonge kinderen van nu veel kan schelen als Sesamstraat verdwijnt....

  7. Mijn kinderen hebben nooit zo'n klik met Sesamstraat gehad. Ik vroeg me af waarom niet en ontdekte dat terwijl alle andere programma's voor jonge kinderen altijd volgens een vast stramien verliepen (zoals het Zandkasteel), Sesamstraat dat niet deed. De ene keer was Alvan in de hoofdrol, de andere keer meneer Aart. De ene keer filmpjes van Graaf Tel, de andere keer Kermit. Ik merkte aan mijn kinderen dat ze daardoor geen band met het programma opbouwden. Precies dus waar zo opgehamerd wordt bij jonge kinderen (herhalen van vaste patronen voor het kweken van vertrouwen).
    Ik ging eens nadenken welke band ik met Sesamstraat heb en ontdekte dat ik als kind alleen maar de filmpjes van de poppen leuk vond en dan het liefst Super Grover. De echte mensen stonden te ver van mij af.

    In de meeste huishoudens wordt er op pc of tablet gekeken naar filmpjes, dus waarom Sesamstraat niet. Het is niet alsof het hele programma verdwijnt.

    • Oh ja, Supergrover! Die herinner ik me ook. En volgens mij ging het altijd mis. Koekiemonster vond ik trouwens ook altijd leuk.

      Goed punt trouwens over de opbouw van Sesamstraat. Ik had daar niet bij stilgestaan maar die is inderdaad gevarieerder dan bij bijvoorbeeld de Teletubbies.

  8. Commotie vind ik overdreven maar daar zijn we goed in hier in Nederland. Meneer Aart is trouwens een stuk vriendelijker tegenwoordig ;-) het is buurman Baasje nu die de chagrijn is ;-)

  9. Raar toch dat er JesusPino mag en AllahPino niet, bijvoorbeeld? Ik vind Pino een leuke pop. Fijn programma. Je ziet toch dat er minder uren tv wordt gekeken en meer en meer uitzendinggemist het overneemt. RTL meldde dat er meer via uitzendinggemist gekeken werd dan via de tv voor bepaalde programma's.

  10. Meneer Aart vervelend? Ik zou die buurman (Martin Waaijenberg) ook niet onderschatten hoor! :-)

    Dat het jammer is dat Sesamstraat verdwijnt van de televisie is volgens mij meer sentiment van de ouders dan dat het de kinderen raakt. Kinderen van tegenwoordig kijken heel anders naar TV, met mogelijkheden als youtube en uitzending gemist. Er wordt veel meer gekeken op het gewenste moment (vraag) dan dat er rekening gehouden wordt met het tijdstip van uitzenden(aanbod). Vergelijkbaar is schoolTV. Zaten wij vroeger op vrijdagochtend om 9:29 uur klassikaal klaar voor het scherm, tegenwoordig plant de juf zelf in wanneer de uitzending (of zelfs 2 na elkaar!) zal worden bekeken. Het is de uitdaging voor programmamakers om met die verandering van vraag en aanbod rekening te houden om zo wel de goede programma's te blijven maken en gezien te laten worden, via welk medium dan ook.
    Kortom: jonge ouders worden oud en willen aan vroeger vasthouden. Ik betrap me zelf ook op die neiging soms, maar zo werkt het helaas niet.

  11. Onze kinderen keken altijd graag naar Sesamstraat toen ze klein waren.
    Maar om eerlijk te zijn heb ik het programma al heel lang niet gezien. Ik kan me wel voorstellen dat mensen het jammer vinden dat het van de televisie verdwijnt.

  12. Ik vind het jammer dat het verplaatst word. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om er naar te kijken omdat die extra zenders niet in alle pakketten zitten. Toen onze jongens nog klein waren keken wij er wel naar en ze vonden het erg leuk, en na sesamstraat lekker naar bed.
    Het word dadelijk wel weer op een beter tijdstip uitgezonden.

  13. Ik keek toen ik klein was weinig tv, dus van Sesamstraat heb ik ook niet al te veel meegekregen. Toch denk ik dat het voor de kinderen van nu wel jammer is als het verdwijnt, ik heb het idee dat dit programma tegenwoordig nog een van de weinige 'normale' programma's is.

  14. Oh ik heb dit echt totaal niet meegekregen. Ik volg het nieuws niet meer zo sinds ik zwanger ben, ik raak te snel van streek. Maar Sesamstraat weg, dat kan echt niet hoor! Ik ben er ook mee opgegroeid. Ik kan me voorstellen dat er een hoop mensen gaan protesteren.

  15. Ik vind die opmerking van Plasterk geweldig: "Waar heb je de publieke omroep voor als er geen Sesamstraat meer is?"

    Zelf kijk ik al een eeuwigheid geen tv meer. Aanvankelijk heb ik de commerciële zenders eruit gegooid, maar ik vind dat de publieke tv inmiddels te veel is gaan lijken op de commerciële.

    Héél jammer dat Sesamstraat naar een themakanaal verhuist. Ik vind dat het gewoon op tv hoort zodat het zo laagdrempelig mogelijk wordt aangeboden. Het is - wás, dus - één van de allerbeste tv programma's ooit!

  16. Niets van meegekregen... Ik ben wel opgegroeid met Sesamstraat, maar onze kinderen kijken het eigenlijk nooit. Voor mij maakt het dus niet uit dat het naar een themakanaal verhuis. Al snap ik wel dat er mensen zijn die het niet kunnen waarderen...

    • Goeie vraag eigenlijk..... Ze kijken hier meestal Zandkasteel, Thomas de Trein, Brandweerman Sam en dan via YouTube, we hebben nl. geen tv. Ik heb een hele tijd terug wel een stukje nog gezien van Sesamstraat, maar vind het ook niet meer zo leuk als vroeger om eerlijk te zijn...

    • We kijken inderdaad niet heel veel, en als we iets willen kijken gaat dat ook via de pc. Ik zou trouwens ook niet weten waar ik het ding neer moet zetten :)

  17. Ik snap de commotie enigszins wel, want die komt inderdaad van de ouders die met sesamstraat zijn opgegroeid en dat vaak graag ook aan hun kinderen willen laten zien. Met het feit dat Sesamstraat naar een themakanaal gaat zorg je ervoor dat niet iedereen meer naar Sesamenstraat kan kijken via de gewone tv en dat vind ik zelf ook jammer. De publieke omroep zou voor alle leeftijden moeten zijn, en dus ook voor de kleintjes. Aan de andere kant speelt vast ook mee dat ze ook gedeeltelijk moeten leven van de inkomsten van de reclames, en hoe meer volwassen deze reclames zien hoe meer dat kan opbrengen, terwijl tijdens sesamstraat ouders misschien even met iets anders bezig zijn.

  18. Als kind keek ik zelden of nooit naar tv en mijn dochter had meer iets met dvd's dan een zender.
    Het veranderen van de series op tv, iedereen heeft er wel een mening over, maar voor mezelf maakt het niet zo uit. Ik denk dat ze vooral de kijkcijfers moeten volgen.

  19. Ik had in eerste instantie ook zoiets van "Neeeh!", maar dat komt inderdaad omdat het voor mezelf zo'n vertrouwd stukje uit mijn jeugd is. Net als dat ik nog niet kan wennen aan het feit dat Bram zijn mijter niet meer op zet en dat ik waarschijnlijk nog lang moet 'wennen' aan de nieuwe K3 die er sinds vorige week is. Anderzijds heb ik ook wel zoiets van: "Maar niet iedereen heeft dat thema kanaal toch?"

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder