iPad op school: hoe is dat nou?

ipad op schoolDoordat ik niet goed had opgelet kwam mijn jongste zoon terecht op een middelbare school waar ze in plaats van met schoolboeken met een iPad werken. Waarschijnlijk was hij toch wel naar die school gegaan, maar ik had er dan waarschijnlijk toch even wat langer over nagedacht. Want ik houd eigenlijk wel van de tastbaarheid van schoolboeken. Ik vind een iPad op school, in plaats van schoolboeken, stiekem een reden om voor een andere school te kiezen.

Maar goed, hij stond al ingeschreven toen ik er achter kwam dat ze dit jaar met iPads gingen werken.

Inmiddels heb ik nu dus drie maanden een kind op de middelbare school dat in plaats van schoolboeken een iPad heeft. Hier onder zet ik mijn ervaringen met een iPad op school in plaats van schoolboeken op een rijtje. Wellicht handig voor mensen die de keuze nog moeten maken.

iPad op school na 3 maanden: ervaringen

1. Nog steeds een zware schooltas?!

Eén van de dingen me opvalt en verbijstert is dat mijn zoon nog steeds een hartstikke zware tas heeft! Hoe kan dat in vredesnaam? Want al zijn boeken staan toch op de iPad?! De meeste schoolboeken staan inderdaad op de iPad. Maar daarnaast heeft hij ook een aantal wérkboeken. Bovendien moest hij van de school diverse multomappen aanschaffen. Al met al levert dat alsnog een zware schooltas op.

Het goedkope rugtasje van de Action dat ik had gekocht, omdat ik dacht dat dit wel voldoende zou zijn voor die paar spullen die hij mee moest nemen naar school, ging al in de eerste week kapot! Dus ik bedoel maar. Nu troost ik mezelf met de gedachte: ‘Hoe zwaar zou zijn tas dan wel niet geweest zijn zónder iPad!’

Maar moet je kijken hoeveel er nog in zit!

ipad op school

2. Het is lastiger om hem te overhoren/helpen bij huiswerk

Omdat al zijn schoolboeken op de iPad staan, kan ik niet even een hoofdstuk doorlezen om daarna te overhoren, terwijl hij ondertussen een ander vak doet. Want daar heeft hij zijn iPad ook voor nodig. Op zulke momenten mis ik ouderwetse schoolboeken echt heel erg. Het gevolg is dat ik soms een hoofdstuk even uitprint….

Een ander nadeel is dat als ik een hoofdstuk lees op de iPad en het scherm te lang niet aanraak, de iPad in slaap valt. En dan moet je eerst weer helemaal een wachtwoord intypen om hem weer te activeren. En dat weet ik dan natuurlijk weer niet. Wat een gedoe zeg!

3. Mijn zoon is dol op zijn iPad

Mijn zoon is erg blij het systeem van schoolboeken op de iPad. Snel en zelfverzekerd kijkt hij even in het magister wat voor cijfers hij heeft, of er nog lessen uitvallen en geroutineerd ‘pakt’ hij zijn boeken er bij. En toen ik hem vroeg hoe het hem bevalt, zo’n iPad was hij alleen maar positief. Hij noemde dat hij ook heel makkelijk eventjes iets kan opzoeken met Google.

4. Een iPad is een stuk duurder dan gewone schoolboeken

Terwijl schoolboeken gratis zijn, kost een iPad ruim 400,-.

5. Je hebt altijd alle schoolboeken bij je

Aangezien alle schoolboeken op de iPad staan is het inpakken van de schooltas in ieder geval in theorie makkelijker. En de kans om een boek te vergeten is kleiner.

Conclusie over iPad op school

Een iPad is voor ouders een stuk duurder dan de gratis schoolboeken. Laat ik dat voorop stellen. Maar mijn 12-jarige zoon vindt het heel fijn werken. Als moeder ben ik minder enthousiast over het iPad op school systeem. De iPad maakt overhoren een stuk lastiger en ik mis de tastbaarheid van gewone boeken. Maar dat laatste is natuurlijk vrij persoonlijk.

Het grote voordeel van de iPad op school is toch dat er minder gesjouwd moet worden met boeken en dat je kind altijd zijn boeken bij zich zal hebben.

Wat heeft jouw kind: een iPad op school of schoolboeken? En hoe zit het met zijn of haar boekentas?

32 Responses to iPad op school: hoe is dat nou?

 1. Er zijn dus voor- en nadelen zo te lezen. Wij werken in het basisonderwijs ook al met I-pads. De reken methode staat erop. Verder wordt hij gebruikt voor extra taal- & spelling oefeningen.
  In bij keuze les mogen ze wel eens een spelletje spelen.
  Maar om nu alle boeken op een I-pad te hebben, ik weet het niet. Je zoon is iig enthousiast en dat ook belangrijk.

 2. Goh, ik stond er niet bij stil dat kinderen geen boeken meer zouden hebben! Ik ben daar ook absoluut geen fan van. Alleen al omdat je daar niet makkelijk in kan doorbladeren of niet 2 boeken naast elkaar kan leggen en er aantekeningen bij maken. Maar mijn zoontje is nu 1 jaar en een paar dagen. Tegen de tijd dat hij naar school gaat zal ik er waarschijnlijk niet om heen kunnen. En ik moet ook zeggen, ik zou er ook over nadenken om een andere school voor te kiezen.
  Sheila recently posted…USA 2015: Martin Luther King Jr.My Profile

 3. Alhoewel het bij ons nog niet zover is, mijn zoon zit in groep 6, is dit dus wel iets wat ik ga onthouden. Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant inderdaad het gemak van altijd je leerboeken bij je hebben en minder sjouwen, aan de andere kant het ¨verlies¨ van de tastbaarheid maar ook vooral de straling en dus eventuele negatieve effecten van het continue tabletgebruik.
  Kon ik maar toveren recently posted…Mijn grote kleine jongen #boostyourpositivityMy Profile

 4. Het werkt niet voor álle kinderen. Niet alle leerlingen zijn gebaat bij de iPad.
  Jouw zoon geeft al an dat hij snel even iets op google kan opzoeken. Maar dat betekent dat een leerling ook makkelijker afgeleid is, door bijvoorbeeld even tussendoor een spelletje te spelen.
  Lezen vanaf een iPad, zoals je zelf al aangeeft, is niet rustig. Je scherm verwacht input. Lekker een half uur met een boek zitten is er dus niet bij. Je moet steeds bezig zijn. Voor kinderen die snel zijn afgeleid dus niet echt makkelijk.
  Iets opzoeken in een boek is OOK een kunst die je moet leren. Niet omdat je dat opzoeken in boeken nou per se nodig hebt, maar omdat dat een skill is die je voor andere zaken gebruikt: bijvoorbeeld HOE je een goeie zoekterm gebruikt op Google. Echt.

  Ik ben hartstikke van het Internet en van tablets (en als het moet dan zo’n pre-fab iPad, ideaal voor oudere mensen). Maar iPads en tablets op school? Alleen als ze er MEER mee doen dan wat je normaal met boeken doet: dus apps maken, programeren, zelf een tablet maken, begrijpen hoe een webpagina eruit ziet in de bron.

  Anders is er echt totaal geen toegevoegde waarde. Noppes. Nada. Nul.
  Daenelia recently posted…Boeken over hondenMy Profile

 5. Onze jongens zitten nu in groep 3 en daar wordt ook af en toe met de tablets gewerkt. Ik verwacht tegen de tijd dat onze jongens naar de middelbare gaan ze helemaal met een tablet werken. Ik vind het ook jammer dat er niet meer met boeken gewerkt wordt. Met boeken werken werkt veel rustiger. Ik deed altijd vlak voor het slapen gaan nog leren uit mijn boeken, als ik dat van een tablet had moeten doen dan heb je weer dat felle licht en dat scherm dat je nachtrust kan verpesten. Het was laatst nog op het nieuws dat een telefoon, laptop of tablet in bed je nachtrust flink kan verpesten door het blauwe scherm. Ze willen dat de jeugd veel minder op telefoons etc. zitten. Dat gaat natuurlijk niet werken als er vanuit tablets geleerd moet worden. Maar ja het is de vooruitgang, kunnen we niks aan doen.
  Simpel, met een snufje liefde recently posted…#sinterklaas / Sinterklaasviering op mijn mans werk.My Profile

 6. Onze zoon heeft geen iPad op school maar gebruikt een laptop. Hij heeft behoorlijk last van dyslexie en doet daarom bijna alles op de laptop op en voor school. Hij kan op die manier bij zijn boeken en teksten laten voorlezen. Hij maakt zijn opgaven via OneDrive en deelt dit met docenten (en ouders)zodat zij en wij dit kunnen bekijken. In zijn klas (school met leerwegondersteuning) hebben veel kinderen een laptop. Hij zeult wel met een hele zware tas, dit jaar iets minder (4TL) maar hij heeft enorme sterke schouders gekregen. Hij is heel voorzichtig met zijn laptop, gelukkig. We hebben een verzekering voor buitenshuis dus mocht hij vallen of gestolen worden dan is de laptop verzekerd. Wij zijn heel tevreden hoe het gaat. Eerst gebruikte hij een schoollaptop maar die was veel te traag en dan ben je onze zoon kwijt. We kozen er toen voor (twee jaar geleden) om zelf er eentje aan te schaffen. De kosten waren voor onze rekening (EUR 475). Zoon had al een laptop op zijn kamer, maar die is 17 inch en die neem je gewoon niet mee, veel te groot.
  Nic

 7. Onlangs tijdens een mentorgesprek ging het eigenlijk alleen nog maar over het iPad gebruik.
  Het meerendeel van de docenten staat er niet eens achter, een aantal kiest er al voor om achter in de klas te gaan staan zodat hij/zij meer zicht heeft op de schermen.
  Zo’n hele klas vol pubers kent zo onderhand de mogelijkheden van de iPad, youtube, games, chatten, snapchat, klasgenoten /leraar filmen en versturen, het gebeurd allemaal.
  Het grootste minpunt van de iPad vind ik dat het je zoveel makkelijker uit je concentratie haalt.
  Volwassen hebben daar al vaak last van 😉 laat staan pubers.

  Groet Erna

 8. De ipad kan hij volgend jaar neem ik aan weer gebruiken? Dan is op den duur de ipad toch goedkoper dan boeken? Of is dat niet zo omdat je elke keer de nieuwe “boeken” voor de ipad toch moet betalen?

  Wij gaan dit jaar pas orienteren voor middelbare scholen dus ik vind deze artikelen heel leerzaam!

 9. Ik las een onderzoek,waaruit naar voren kwam,dat informatie via een e-reader minder goed in het geheugen blijft,dan diezelfde informatie uit een “echt boek”. Het is niet te hopen,dat dit ook bij iPad of tablet geldt.

 10. Onze zoon zit in groep 5 en gebruiken heel veel de tablet. Ik heb zelfs het idee, als ik hem zo hoor dat ze nog nauwelijks schrijven. Binnenkort gesprek met de meester en zal dit eens navragen. Schrijven is toch wel heel belangrijk en niet alleen motorisch maar ook voor je andere vaardigheden.
  Ik had vroeger zelf de boeken onder mijn kussen de avond voor dat ik een toets had. Alles doorgelezen, notities gemaakt en dat dan allemaal onder mijn kussen. Je kunt natuurlijk nog steeds notities maken ook al heb je een ipad. Ik was een makkelijke leerder dus mijn ouders hebben mij nooit overhoord.
  Het lijkt mij ook niet echt zinnig om een heel hoofdstuk uit te printen en dan weer bij het oud papier te doen. Maar ja, ik heb ze ook nog niet zo groot en ik deed mijn huiswerk altijd alleen op mijn kamer. Dus geen idee hoe het tegenwoordig werkt. Vind wel dat je ze moet kunnen helpen als ze zelf vastlopen. Hoorde laatst van mijn buurvrouw als haar dochter problemen heeft met het leren moet ze maar naar haar vader of zelf uit zoeken. Vond dit dan weer erg kort door de bocht, zeker in het eerste jaar van vo. En de buuf is niet dom ofzo, maar daar had ze geen zin in. Stond met verbazing het aan te horen.

  • Ik dacht ook altijd dat kinderen het zelf moeten doen met hun huiswerk. En dat vind ik eigenlijk nog steeds. Maar er wordt steeds meer input van ouders verwacht.

   Dus tegenwoordig begin ik me ook al te bemoeien met het huiswerk van mijn jongste zoon…. Ik heb daar gemengde gevoelens over.

Leave a reply

CommentLuv badge