Bijenwasdoek: wat zijn het, en waar zijn ze voor?

bijenwasdoekenWel eens van een bijenwasdoek gehoord?

En nee, het is geen doek om bijen mee te wassen!

Maar wat is het dan wel?

Wat is een bijenwasdoek?

Een bijenwasdoek is een katoenen doek die is behandeld met bijenwas en jojoba-olie. Daardoor is de doek vettig en heeft hij een conserverende werking. De doek sluit je voedsel goed af. En dat betekent dat je hem kunt gebruiken om eten vers te houden. Een bijenwasdoek is dus een prima alternatief voor boterhamzakjes, aluminiumfolie en huishoudfolie!

Je kunt ze onder andere gebruiken voor:

  • Kaas bewaren
  • Lunch mee te nemen
  • Groentes af te deken
  • Cake afdekken
  • Maaltijd afdekken

Hoe werkt zo’n bijenwasdoek dan?

Stel je hebt een stuk kaas. Dat leg je dan simpelweg in je bijenwasdoek, en vervolgens vouw je die om de kaas heen. Als je de bijenwasdoek voor iets anders wilt gebruiken maak je hem schoon onder de koude kraan. Warm water kan niet, want dan smelt de bijenwas. In principe gaat een bijenwasdoek, als je hem twee keer per week gebruikt, zo’n klein jaar mee.

N.B. De bijenwasdoek is niet geschikt om vlees in te bewaren en voedsel met veel vocht.

Over bijenwas

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt gemaakt. Bijen gebruiken bijenwas om de wanden van de cellen in de raten te maken. Uit onderzoek is gebleken dat bijenwas natuurlijke antibacteriële middelen zit. Dat is één van de redenen dat het geschikt is om je eten er in te bewaren.

Bijenwasdoek: hoe kom je aan zo’n doek?

Je kunt bijenwasdoeken kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.

Bijenwasdoek kopen

  • Marjolein van Groengeloven maakt, en verkoopt bijenwasdoeken. Een grote bijenwasdoek (32 bij 39 cm) van eco katoen kost bij haar 6,50. Voor 5,50 heb je er eentje van gewone katoen. Ze biedt bijenwasdoeken aan met vrolijke ruitpatronen en zelfs bloemetjes!
  • Bij Greenjump betaal je een stuk meer: minstens 15,95 voor één doek.
  • Overzicht verkooppunten Bee’s wrap

Zelf een bijenwasdoek maken

Zelf een bijenwasdoek maken is niet eens zo moeilijk om te doen. Feitelijk is het niet meer dan het impregneren van een lap stof met bijenwas.Hier vind je een handig tutorial. Als je het helemaal verantwoord wil doen kies dan voor eco katoen of hennep en gebruik biologische bijenwas.

In het begin is een doek nog wat stug en stijf. Je maakt de doek dan soepeler door hem met je handen te verwarmen. Na een paar keer wassen wordt hij vanzelf soepeler. Als je doeken niet handig vindt, kun je er ook zakjes van naaien. Het goede nieuws is dat je een bijenwasdoek die ‘op’ is, gewoon opnieuw kunt behandelen met bijenwas en vervolgens gaat hij weer bijna een jaar mee.

Bijenwasdoek maken in beeld!

In onderstaand filmpje zie je een mevrouw een bijenwasdoek maken.

Waarom zou je voor een bijenwasdoek kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor een bijenwasdoek te kiezen in plaats van voor aluminium- of huishoudfolie. Allereerst is het goedkoper. De overige argumenten hebben met het milieu te maken. Zo is de productie van alumiumfolie heel vervuilend, en in huishoudfolie zitten weekmakers.

En dan is er ook nog het argument dat zo’n bijenwasdoek er leuk uit ziet! Dat vind ik tenminste. Ik vind het een originele en grappige manier om voedsel vers te houden. En als ik daar dan ook nog mijn portemonnee en het milieu mee help, dan zie ik alleen maar pluspunten!

Conclusie over bijenwasdoek

Bijenwasdoek is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor aluminium- en huishoudfolie, boterhamzakjes etc. Je kunt er namelijk prima je eten in bewaren en vers houden.

Ken jij het fenomeen bijenwasdoek? En zo ja, hoe zijn je ervaringen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: