Besparen op je energierekening doe je zo

energie bezuinigenGastartikel door Zelfstroom

De winter staat voor de deur en de dagen worden korter. Dat betekent: we zetten de lampen vroeger aan en zetten de thermostaat een tandje hoger. Wil je je energierekening binnen de perken houden? Dan komen deze tips je goed van pas!

1. Zet je elektrische apparaten écht uit

De grootste energieslurpers zijn de elektrische apparaten die in slaapstand staan, zoals je tv en computer. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerdoos met een aan- en uitknop, of koop een standby-killer. Dit is maar een kleine investering in vergelijking met de tientallen euro’s die je per jaar gaat gaat besparen.

2. Laat je was aan de lucht drogen

In de winter heb je de verwarming vaker aan staan, waardoor het in huis al lekker warm is. Laat daarom eens wat vaker je was drogen aan een wasrek in plaats van in de droger. Zeker oude drogers verbruiken veel energie, tot wel twee euro per droogbeurt – reken uit je winst!

3. Installeer zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om geld te besparen op je energierekening en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Met zonnepanelen wek je namelijk zelf 100% groene stroom op, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Een gemiddeld zonnestroomsysteem verdien je al binnen 6 tot 8 jaar terug! Wil je liever geen geld investeren, dan is het bij een aantal partijen ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen leasen. Je betaalt dan gedurende een bepaalde periode een leasebedrag, dat doorgaans lager ligt dan je huidige energiekosten. Zo begin je dus direct met besparen!

4. Gebruik led-verlichting in plaats van gloeilampen

Led-verlichting is relatief duur in aanschaf, maar deze investering verdient zich al gauw terug. Een ouderwetse gloeilamp kost je bij vier branduren per dag ongeveer dertien euro per jaar. Stap je over op led-lampen, dan kost je dit per lamp nog maar twee euro per jaar. Kan je nagaan hoeveel dit scheelt op je energierekening als je alle verlichting vervangt door energiezuinige led-lampen!

5. Kies voor een zuinige CV-ketel

Er komen steeds meer energiezuinige CV-ketels op de markt. Daarmee kan je fors op je gasverbruik besparen! Het advies dat het meest gegeven wordt is om te kiezen voor een HR-ketel. Deze ketel heeft een rendement van meer dan honderd procent; de investering van ongeveer 1.200 euro verdien je in ongeveer vijf jaar terug, ervan uitgaande dat je per jaar gemiddeld 240 euro bespaart.

Heb jij nog tips?

Weet jij nog goede manieren om op energie te besparen en je energierekening te verlagen? Laat het weten in de reacties!

zelfstroom

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: