Alleen zijn

alleen zijn

Als moeder van vijf kinderen ben ik het zelden: alleen.

Misschien vind ik het daarom wel zo fijn als ik het dan wel eens ben. Alleen.

Want als ik alleen ben kom ik mezelf nog eens tegen.

Ik weet dat niet iedereen het fijn vindt om alleen te zijn. In Expeditie Robinson beschouwen veel kandidaten ‘alleen zijn’ als de grootste en afschrikwekkendste uitdaging.

Maar ik kan me helemaal vinden in Susan Cains uitspraak: ‘Solitude matters, and for some people it is the air they breathe.’

Hoe vind jij het om alleen te zijn?

44 Responses to Alleen zijn

 1. Oh die quote vind ik zo ontzettend mooi. Veel mensen zien alleen zijn als hetzelfde als eenzaam zijn. Voor mij is het echt een manier om te overleven. Ik ben zo gevoelig voor prikkels, voor mij is het inderdaad ”the air that I breathe”. En dan heb ik niet eens kinderen. Moet je nagaan 😉
  Marion recently posted…Loving Lazy Sundays #64My Profile

 2. Ik heb er geen enkel probleem mee, integendeel, vind het juist fijn eens een dag (of meerdere, maar dat komt niet vaak voor) alleen te zijn.
  Het lijkt mij een probleem als je dat niet kunt, want in ieders leven kan de situatie ontstaan dat je er alleen voor komt te staan, al dan niet tijdelijk.

 3. Ik kan prima alleen zijn, het gebeurt alleen nog maar zelden omdat mijn zoons weer thuis zijn komen wonen en een bedrijf vanuit huis aan het starten zijn.
  Ook wel gezellig dat ze weer thuis wonen 🙂

  • Jij hebt dus ‘boemerangkinderen’ VeggieMo : )
   Dat schijnt weer steeds vaker voor te komen heb ik gelezen: dat kinderen het huis uitgaan, maar daarna weer terug komen.

   Ik wens je zoons veel succes met het opstarten van hun bedrijf!

 4. Alleen zijn moet je leren. Zeker als je in je uppie in een huis woont. Ik heb lang geleden gekozen voor een Centraal Wonen project. En dat maakt het allemaal wat gezelliger. Je leert je buren sneller kennen , het voelt vertrouwd. Bovendien doe je mensenkennis en levenservaring op. Ik vind het nu heerlijk om alleen te zijn, geniet van de dingen die ik doe. En heb regelmatig behoefte aan anderen en dat moet je toch altijd zelf op gang zetten, anders word je ook in een alternatieve woonvorm eenzaam. Zo is het ongeveer…

 5. Ik vind het prima dat ik alleen ben. Ik heb juist veel rust en ruimte nodig voor mijzelf. Relatie met mijzelf vind ik belangrijk en dat kan ik alleen als ik alleen ben. Al vind ik ook niet erg in veel gezelschap te zijn zolang als het een goede is. 🙂 Ik heb wat minder met oppervlakkig contact. En dat zeg ik, iemand die op internet blogt. 😉

 6. Heerlijk dagje alleen zijn. Niemand die andere muziek wil, iets niet kan vinden dat toch echt daar ligt waar het altijd ligt, etc. etc.

  Vandaag waren (stief)kinderen en 2 kleinkinderen van 5 en 7 groot deel van de dag hier. Nu sinds uurtjes weer met z’n 2en en we hebben al die tijd nog
  niets tegen elkaar gezegd, elke met eigen dingen bezig, en is ook een soort van alleen zijn.

 7. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. En ik heb het ook regelmatig nodig. Helaas schiet het er sinds mijn oudste op het hbo zit vaak bij in. Oudste is veel minder op ‘school’ aanwezig dan toen ze op de middelbare school zat. Daar had je ene vast rooster. Nu heeft oudste soms 1-2 lesuren op een dag en dan weer 2 dagen niks of 2 dagen van 9-16 uur of zoals komende 2 weken maar 3 uur op school.

  Ik ben er mijn draai door kwijt geraakt en aardig humeurig geworden. Ik ben e weinig alleen, geen ruimte en tijd voor mezelf om niks te doen. Om zonder uitleg de hele dag op de bank te hangen met een boek of een lang dutje.
  Ik kan heel goed alleen zijn, zeker omdat ik vaak negatief commentaar krijg van mensen uit mijn omgeving en dan voel ik me verplicht om uitleg te geven waarom ik iets doe of juist niet doe. Ik moet nog leren mijn stemmetje uit te zetten om uitleg te geven.
  Maaike recently posted…POPMy Profile

 8. Moeder van 5 kinderen! Dan ben je inderdaad vast niet vaak alleen.
  Ik geniet er wel van, van alleen zijn. Maar niet te lang hoor.
  Als papa en Marc samen weg zijn geniet ik van de rust en kan ik doen wat ik wil, maar ben ik blij als ze weer terug zijn 🙂
  Yvonne recently posted…Onze weekMy Profile

 9. Ik ben heel graag alleen. Ik vind het heerlijk om mijn leven te delen met mijn vriend en dochter, maar oh, wat kan ik genieten van even wat tijd alleen. Lekker met m’n eigen dingetje bezig zijn of gewoon even nadenken over van alles en nog wat.. Ik denk dat de meeste mensen in expeditie Robinson er zoveel problemen mee hebben, omdat ze verder niets kunnen doen. Ze moeten alleen zijn, en er is geen mogelijkheid om even achter de computer te kruipen, of even een boek te lezen.. Er is niets. Dus ik vind het niet zo gek dat ze de eenzaamheid daar niet fijn vinden.
  Channah recently posted…Life After Baby #1My Profile

  • In Expeditie Robinson is er inderdaad geen genade: je kunt niet ergens in weg vluchten als je alleen op een eiland zit. Toch zie ik in dit programma best vaak gebeuren dat die mensen die er zo tegen op zagen, tot hun eigen verrassing merken dat ze het best fijn vinden helemaal in hun eentje!

 10. Hier nog een fan van alleen zijn! Mijn man brengt nu onze dochter naar de trein; ze gaat weer naar haar studentenstad na een weekend thuis. Onze zoon is aan het zwoegen op zijn eigen kamer voor een tentamen dat hij dinsdag heeft. Ik heb dus even lekker de woonkamer en de bank voor mezelf. Nou ja de poes ligt naast me en de hond snurkt in haar mandje….

  Ik zou dus niet graag alleen willen wonen, zoals veel alleenstaande vrouwen ( noodgedwongen) doen. Als ik alleen ben heb ik graag mijn beestjes om me heen en ik vind het ook fijn als mijn gezinsleden hun eigen bezigheden hebben in huis ( liever geen lawaaierige) en ik de mijne. Morgenochtend vroeg sta ik als eerste op en vertrek stilletjes naar mijn werk voordat de anderen wakker worden. En dan hoop ik dat er in de trein geen luide gesprekken worden gevoerd, kan ik lekker nog wat doezelen. Pas als ik op mijn werk ben begin ik te praten…..

 11. Alleen zijn vind ik met mate erg fijn.
  Maar ik heb ook ervaren wat eenzaamheid is.
  Zeker tijdens mijn zwangerschap was ik 8 maanden zo ziek, volledig uitgeschakeld alleen maar kunnen liggen. In een nieuwe woonplaats dus kende er niemand nog. En dat word je dus eenzaam en dat is níet leuk. Toen S geboren was en ik me al gauw beter ging voelen voelde ik me of ik uit de gevangenis was vrijgelaten! Op de dag na de geboorte “huppelde” ik buiten! Genieten! Pas na een jaar of twee kon ik weer genieten van lekkere dagjes thuis.

  Zo zijn er dus twee kanten aan, maar ik ben liever te weinig alleen dan teveel!

 12. Als moeder van 4 kinderen, met een man die 100% is afgekeurd en dus elke dag thuis is, mis ik het alleen zijn soms heel erg! En ik hoef echt niet heel veel alleen te zijn hoor. Maar af en toe een ochtendje alleen thuis zijn… het lijkt me heerlijk!! En ik ben dan zelf wel een paar ochtenden per week werken maar dan ben ik nog niet alleen thuis. Gewoon lekker je gang kunnen gaan en doen waar je zin in hebt, zonder het gevoel te hebben dat je je moet verantwoorden…

 13. Ik ben al 5 jaar van mijn leven 100% alleen, sinds mijn dochter de deur uit is, en ik vind het heerlijk! Ik weet ook niet of ik het nog zou kunnen om ooit nog samen te wonen alleen al, hahahaha

  Ik doe mijn dingen, alles is mijn eigen verantwoordelijkheid wat ik doe of misschien laat. TV, lezen, schilderen, naar bed gaan, nul gezeik, ook al zou ik het ook fijn vinden om zo nu en dan een persoon te hebben die thuis komt, om samen te eten, koken, en ja… bedroom stories, lol… maar dan wel dat hij zijn eigen huis heeft en ik hem naar huis kan schoppen, of hij mij natuurlijk, LOL.

  X
  Morgaine recently posted…Witchworld AlmereMy Profile

 14. Alles is relatief, er zijn best wel dingen die ik ook mis, zoals ik al aangeef, maar als dat het enige is, ik kijk dan ook naar koppels die wel samen zijn, ja er zijn dingen die ik mis, maar andere zaken weer niet, gemopper op elkaar omdat… hahahaha welke van de twee gebeurd vaker. MAAR, er zijn ook momenten dat je de slappe lach hebt, en niemand om mee te delen. Of soms.

  En samen in bed stappen is ook wel fijn, maar soms ook niet…. Echter ben ik al zolang alleen, en als ik bedenk weer samen, moet ik weer rekening houden met, alles maar dan ook alles bepaal ik zelf… Van eten tot drinken tot slapen, weer wakker worden en afspraken maken met anderen. Ik hoef echt nergens rekening mee te houden. 😉

  X
  Morgaine recently posted…Witchworld AlmereMy Profile

 15. Ik kan heel goed alleen zijn. Als kind al. Sterker nog, ik heb het nodig om goed te kunnen functioneren. Momenteel heb ik weinig momenten van stilte om me heen, dat merk ik aan mijn geduld en mijn energieniveau.
  Er schuilt een kluizenaar in mij, daar ben ik me wel bewust van. Het is goed voor me om mijn werkkring te hebben, ook al valt de combi met huishouden en me soms ook zwaar.
  Anita Willems recently posted…Beelden van de afgelopen wekenMy Profile

 16. vind het ook heerlijk om een poos alleen te zijn. Ben blij als iedereen weer thuis komt, hoor. Maar na een heftige tijd, depressive van man, die nu weer fulltime aan het werk is, vind ik het heerlijk om mijn weg weer terug te vinden. Het vraagt heel veel van je en nu doe ik gewoon soms niks. Kids naar school en ik hier. Soms even een eind lopen…
  Of gewoon even lekker bellen met hubby als ie onder weg is. Alleen als ie Bluetooth aan heft dan he.
  Groet,Wilma

Leave a reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.