Wordt het je allemaal even te veel?

wordt het je teveel?Ik denk dat iedereen het gevoel wel eens heeft. Het gevoel van:

‘Het wordt me allemaal even te veel! Ik kán niet meer!’

Hoe ga je hier mee om? En wat kun je doen om je weer beter te voelen?

Hieronder 8 praktische tips!

1. Ga naar buiten en wandel 20 minuten

Grote kans dat je denkt: ‘Daar heb ik geen zin in!’ Maar door je huis uit te stappen verander je letterlijk je perspectief. En je zult merken dat die 20 minuten in de buitenlucht je goed zullen doen. Je neemt even afstand van je vervelende gevoel.

2. Gebruik de kracht van muziek

Er zijn liedjes die ik bewust níét luister als ik somber ben. Zoals de liedjes Solitaire en Send in the Clowns. Want ik weet gewoon dat ik dan helemaal in de put raak. Anderzijds kan het ook helpen om juist even helemaal in je rottige gevoel te duiken. Zét zo’n tearjerker op, en ga er in mee. Geef ruimte aan je emoties en laat ze stromen. Voel je je daarna niet opgelucht?

Je kunt er ook juist voor kiezen om muziek te luisteren die je opvrolijkt. Je kunt zelfs een speciale playlist maken met muziek voor als het je allemaal even te veel wordt.

Mijn persoonlijke tearjerker…

Send in the clowns

Een liedje dat juist opvrolijkt

Als je samen huilt

In dit liedje van André van Duin is het zo’n doffe ellende allemaal, dat je er om moet lachen. Zoals konijnen die terugschieten als je op jacht gaat. Ik bedoel maar: hoeveel pech kan een mens hebben?!

3. Schrijf!

Pak pen en papier, of pak je computer er bij en type je gedachtes en gevoelens neer. Door ze onder woorden te brengen, geef je ze als het ware een plek buiten jezelf. Bovendien helpt het om dingen op een rijtje te zetten. Dingen opschrijven zorgt voor helderheid in de chaos.

4. Lach

Waar humor is, is perspectief. Ik had het laatst aan de stok met mijn 14-jarige zoon die op het moment een enorm vervelende puber is. En ik voelde me helemaal somber worden dat er weer problemen waren. Maar toen zag ik hem ineens glimlachen om iets wat hij zei. En ik haalde opgelucht adem. Ik haakte bij hem aan, en toen lachten we samen. Dat gaf lucht!

5. Maak een lijstje met 5 dingen waar je dankbaar voor bent

Ja, ik weet het, deze tip heeft een enorme baard… Maar ja, hij is wel nuttig. Door jezelf te dwingen stil te staan bij 5 dingen waar je blij mee bent, haal je jezelf uit de negatieve gedachten.

6. Ga kleuren

Kleurboeken voor volwassenen zijn niet voor niets zo populair. Veel mensen vinden het een heerlijke manier om tot rust te komen, en voelen zich na 30 minuten kleuren stukken beter.

7. Luister naar het geluid van water

Water is tijdloos en machtig. Als je het geluk hebt vlakbij zee te wonen, ga dan eens op het strand staan en kijk naar de oneindige zee. Daarbij vergeleken zijn je zorgen ineens nietig. Voor wie niet bij de zee woont, zoals ik, hierbij een video met het geluid van de zee. Je moet toch wat!

8. Gebruik de kracht van boeken

Wist je dat er zoiets bestaat als bibliotherapie? Voor elke zorg of probleem waarmee jij worstelt, is er wel een roman met een personage dat hetzelfde meemaakt. En dan kan het soms fijn zijn om te lezen hoe dat karakter er mee om gaat!

Maar soms kan een personage ook een voorbeeld voor je zijn, of een inspiratie. Zo is Becky Bloomwood uit de Shopaholic reeks voor mij een humoristische spiegel als het gaat om koopgedrag. Dan herken ik Becky’s smoesjes om iets te kopen bij mezelf.

En dan heb ik het nog niet eens over het hele zelfhulp genre gehad!

Wat doe jij als je er even helemaal doorheen zit?

39 Responses to Wordt het je allemaal even te veel?

  • LOL. Van knutselen raak ik juist dieper in de put, want het mislukt meestal bij mij. Shoppen is erg leuk, maar wel linke soep als ik een beetje down ben. Want dan ben ik geneigd makkelijker geld uit te geven.

 1. Ik moest zo ontzettend lachen om dat liedje van André van Duin!
  Ik ben het met je eens, met muziek kun je je stemming van het ene moment op het andere veranderen. Dat is meestal de eerste stap die ik neem om mezelf weer op te peppen (of om juist de emoties lekker te laten stromen). Daarna ga ik een wandelingetje maken. Dat helpt inderdaad heel goed om uit je eigen kleine wereldje te breken en de zaken eens eventjes heel anders te bekijken…
  sunny mama recently posted…WAAROM IK NÓÓIT MEER HALVARINE OP MIJN BROOD ZAL SMEREN…My Profile

 2. Het kan inderdaad zijn dat het soms te veel wordt. De goede muziek helpt altijd bij me. Kopen helpt niet, het maakt me alleen maar ongelukkig. En gelukkig maar, anders heb ik net zo last als Becky Boomwood. 😉

 3. Elke dag een minuut of 20 – 30 naar buiten helpt zeker. En nu spreek ik uit ervaring.
  Lijstjes maken is voor mij ook een goeie… dan overzie ik alles weer beter.
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam
  Mirjam recently posted…VenetiëMy Profile

 4. wat ik doe is een collega van mij negeren en als het mogelijk is uit de weg te gaan op zulke dagen, op zich een hele aardige vrouw hoor, maar begint steevast elke zin met je naam en dan volgt er een zeur verhaal over alle volgens haar vervelende dingen die haar overkomen zijn, zijn ook vervelende dingen hoor maar ook allemaal dingen waar iedereen tegenaan loopt, maar voor haar zijn ze altijd net erger en vervelender tenminste dat vind zij. zo kan ze met slecht weer klagend binnen komen dat het koud en nat is, terwijl ze met de auto naar het werk komt en niet net als ik op de fiets. op de meeste dagen hoor ik het aan en probeer er dan maar een grapje over te maken ,maar als je zelf niet lekker in je vel zit en eigenlijk beter niet had kunnen gaan werken dan kan ik gewoon moeilijk beleefd blijven en daarom ga ik haar als het enigszins mogelijk is uit de weg, want ik wil geen problemen met collegas.

 5. Iets aanpakken waardoor ik het weer wel zie zitten. Ik ben praktisch ingesteld. Ik doe iets als ik een probleem heb. Het zit bij mij nooit zomaar om niets dwars. Even gaan zitten en uithuilen is aan mij niet besteed. Of het probleem uit de weg gaan. En is het niet op te lossen? Dan is dat maar zo.
  Daenelia recently posted…Mijn hobby: Pixel dollsMy Profile

 6. Hm als het me teveel word??
  Keihard huilen, zoooooo lekker 😀 (en t maakt beslist indruk op de andere huisgenoten, dus die zijn dan opeens extra lief )
  Keiharde flowerpower muziek draaien,
  Een flinke bel rode wijn drinken of een cocktailavondje houden met vriendinnen
  Strandwandelen natuurlijk
  een heerlijke feelgoodfilm kijken
  extra slapen.

 7. Goede tips van jou! Ikzelf probeer tijdig gas terug te nemen en me lekker terug te trekken uit het strijdgewoel: lekker thuis op de bank met hond en kat, (blogs) lezen, leuke serie kijken, vroeg slapen…. Helaas ben ik ook een emotie-eter, lekker snacken helpt bij mij heel goed om een beter humeur te krijgen…. 😉

  Als je een probleem hebt met een puberkind dan is het soms (vaak) wel erg lastig om jezelf te beschermen tegen overbelasting; onze kinderen deden vaak een beroep op ons probleemoplossend vermogen op tijden dat we net doodmoe naar bed wilden gaan… Wat dan helpt is om elkaar af te lossen. En uiteindelijk groeit elk kind over de puberteit heen!

 8. Staan wel herkenbare punten tussen. Ik vind het heerlijk om even te wandelen, mijn hoofd te legen. Ook kleuren doe ik wel eens. En ook zeker wat op papier zetten helpt.
  Ik denk dat iedereen wel eens een moment heeft dat het even allemaal teveel is….

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.