Rijst: waar kun je uit kiezen?

rijstWij eten regelmatig rijst. Van die rijst die in 8 minuten klaar is. Als ik in een verstandige bui ben kies ik voor zilvervliesrijst, want die is gezonder. Om zilvervliesrijst zit namelijk het zilvervliesje nog. Daarom wordt het ook vaak bruine rijst genoemd. Het is voedzamer dan witte rijst, en bevat meer vitaminen en minteralen. Maar als mijn lekkere trek overheerst ga ik voor de witte rijst.

Hoe wij rijst eten

Als we rijst eten dan is dat meestal in de vorm van nasi. Veel verder gaat mijn fantasie niet als het om rijstgerechten gaat. Daarnaast maak ik regelmatig Kip Tandoori van zo’n voordeelverpakking van de Albert Heijn klaar. Daarin zitten standaard twee zakjes met gele, geurige rijst.

Op zondag maakt mijn man vaak fried rice klaar. Dat doet hij met zogenoemde Basmatirijst. Ik vind dat echt heerlijk, mits ik er Conimex sojasaus overheen kan doen.

Dus: zilvervliesrijst, witte rijst en Basmati rijst zijn de rijstsoorten die we hier thuis eten. Maar er zijn nog veel meer rijst soorten!

Laten we ze eens op een rijtje zetten.

Rijst soorten

Langkorrelrijst

De naam zegt het al: dit is een rijst met een lange korrel. Surinaamse rijst, pandanrijst en basmatirijst zijn allemaal langkorrelrijst.

Meergranen rijst

Net zoals je meergranen brood hebt, heb je ook meergranen rijst! Meergranen rijst is een mengsel van witte rijst, zilvervliesrijst, gepofte tarwe en gerst.

Risottorijst

Risotto is eigenlijk een gerecht. En alle rijstsoorten die gebruikt worden om risotto mee te maken worden risottorijst genoemd.  De bekenste soort is arboriorijst. Risottorijst kook je in bouillon, en je moet heel regelmatig blijven roeren! Anders brandt het aan. Rondkorrelrijst wordt ook gebruikt voor risotto. Deze rijst blijft na het koken vochtig. De vorm is ovaal en bol.

Sushirijst

In deze rijst zit veel zetmeel en daardoor wordt hij na het koken lekker kleverig. Daardoor kun je hem makkelijk met stokjes eten.

Dessertrijst

Dit is een rondkorrelrijst, die ook voor risotto gebruikt wordt. Behalve risotto wordt er ook rijstebrij mee gemaakt.

Basmatirijst

Dit is een rijst met een geurtje! Hij komt uit Pakistan en India en heeft een droge korrel.

Wilde rijst

Deze rijst moet je maar liefst 50 tot 60 minuten koken! En eigenlijk is het niet een echte rijst. Het zijn zaden van een gras dat verwant is aan rijst. Wilde rijst ziet er uit als lange, zwarte korrels en heeft een nootachtige smaak.

Pandanrijst

Dit is ook weer een rijst met een geurtje. Het verschil met Basmatirijst is dat Pandanrijst na het koken een beetje vochtig blijft. Pandanrijst wordt ook wel Jasmijnrijst of Thaise rijst genoemd.

Conclusie over rijst

Rijst leent zich voor heel veel gerechten. Dat maakt het een handig voedingsmiddel om in huis te hebben! Het is bovendien heel licht verteerbaar. Zelf kom ik niet veel verder dan nasi, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer mogelijk is. Zo wordt met rijst bijvoorbeeld ook rijstevlaai gemaakt! Maar dat vind ik zo ongeveer het vieste wat er bestaat! Bah, een taart met rijst er in…

Welke rijstsoorten gebruik jij? En heb je nog leuke tips voor gerechten met rijst? Dan kan ik mijn gezin eens veranderen met iets anders dan nasi…

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: