Magister: toch niet zo’n succes?

magisterTegenwoordig werken veel middelbare scholen met een magister. Het magister is een administratie- en communicatiesysteem voor scholen. Een tijdje terug schreef ik er deze post over: Magister op de middelbare school.

Maar ik hoor steeds meer negatieve geluiden over het magister.

Wat kun je zoal vinden op het magister?

Voor wie nog geen ervaring heeft met het magister, hier onder een overzichtje wat je er zoal kunt vinden als ouder en kind.

  • Huiswerk
  • Aanwezigheid van je kind
  • Cijfers
  • Lessen die uitvallen
  • Lesrooster
  • Bijzonderheden

Wat gaat er niet goed met het magister?

Het grootste probleem met het magister is dat veel leerkrachten het huiswerk er niet op zetten! Ze hebben er geen zin, in of vergeten het oprecht. Op de middelbare school van mijn middelste zoon liepen diverse leraren rond die het vertikten op het huiswerk op het magister te zetten.

Dit zorgde voor verwarring. Want voor het ene vak konden leerlingen wel op het magister kijken voor het huiswerk, maar voor het andere niet. Kortom: ze waren niet consequent. En weten allemaal dat op niet consequent zijn zo ongeveer de doodstraf staat in opvoedland!

Jongste dochter en het magister

Dan de school van mijn jongste dochter: daar zijn ze gewoonweg gestopt met huiswerk op het magister te zetten! Onder het motto: ‘Het werkte niet goed.’ Nu krijgt mijn dochter een voddig A4-tje mee, met daarop een ‘planning’. Ze baalt er enorm van, want die planning schijnt heel onoverzichtelijk te zijn. Ze mist het magister.

Jongste zoon en het magister

Mijn jongste zoon is dit jaar net begonnen op weer een andere middelbare school. Terwijl ik deze post schrijf besef ik hoe apart het eigenlijk is dat al mijn kinderen op andere middelbare scholen zitten! Maar dit terzijde.

Bij mijn jongste zoon lijkt het magister heel goed te gaan. Het huiswerk staat er keurig op, en hij kijkt elke avond en ochtend even of er nog lessen uitvallen. Het enige probleem dat we op zijn school hebben is dat je soms ineens niet kunt inloggen! Dat is wel ontzettend lastig, want dan kan hij dus niet zien wat zijn huiswerk is… En omdat het magister meestal wel heel goed werkt, worden er geen papieren agenda’s meer gebruikt. In die zin maakt het dus kwetsbaar.

Leerkrachten geven het huiswerk niet meer mondeling op…

Waar ik het minst enthousiast over ben als het over het magister gaat dan is het wel dat zowel de docenten van mijn jongste zoon en jongste dochter het huiswerk niet meer opgeven in de klas! ‘Kijk maar in het magister!’ zeggen ze. Of in het geval van mijn dochter: ‘Kijk maar op het A4-tje waar de planning op staat.’

Ik vind dat wonderlijk. Want hoeveel moeite is het nou om aan het eind van de les even aan te kondigen: ‘Voor de volgende les moeten jullie hoofdstuk 3, 4 en 5 maken.’

Het magister en ik

Zelf had ik tot een jaar geleden nog nooit op het magister gekeken. Mijn dochters gingen goed op school, en vertelden keurig hun cijfers. Maar toen ging mijn middelste zoon naar de middelbare school. En bij hem  regende het zware onvoldoendes. Denk tweeën en drieën. En hij spijbelde. Plotseling keek ik wel drie keer per dag op het magister… Soms om te zien of hij er nog wel was, soms in de hoop dat er eindelijk eens een voldoende zou staan.

Maar ook toen bleek het magister niet foolproof. Zo stond hij een keer als ‘aanwezig’ geregistreerd, terwijl meneer op de trein was gestapt onder schooltijd…

Conclusie over het magister

Het magister staat of valt bij juist gebruik. Het is vooral heel belangrijk dat leerkrachten het goed gebruiken, en het huiswerk er op zetten. Voor het vertrouwen van ouders is het daarnaast essentieel dat het goed ge-update wordt. Als ik naar mijn jongste zoon kijk zie ik zeker de voordelen van het magister. En het is denk ik ook iets dat in onze tijd past.

Hoe zijn jouw ervaringen met het magister? En wat vind je er van dat leerkrachten het huiswerk niet meer vertellen in de klas?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: