Badkamerkast: waar moet je op letten?

badkamerkastenAls het om de badkamer gaat kun je daar niet zo maar elke kast in zetten. Het moet een kast zijn van materiaal dat tegen een vochtige omgeving kan.

Onze badkamer is erg klein. Ik heb vrij weinig kastruimte vind ik zelf. Boven de gootsteen, en onder de gootsteen zit kastruimte. Maar de handdoeken bewaar ik ergens anders. Enerzijds omdat ik zulke lakse kinderen heb die als ze één handdoek pakken, er per ongeluk nog eentje uittrekken. En die laten ze dan op de grond liggen… En anderzijds omdat er te weinig plek voor is.

Soms zie je van die badkamers die rust en sfeer uitademen. Die uitnodigen om te relaxen. Zo ziet onze badkamer er helemáál niet uit. Maar soms is het gewoon al leuk om een beetje plaatjes te kijken en te dromen!

Badkamerkasten: van welk materiaal moeten ze zijn?

De deurtjes van één van onze keukenkastjes is op één plek helemaal opgebold! Ongetwijfeld door vocht. Dat verbaast me. Want zou een keukenkastje niet juist van materiaal moeten zijn dat tegen vocht kan? Hetzelfde geldt voor de badkamer. Dus heb ik eens opgezocht welk materiaal geschikt is voor badkamers.

  • Hardhout, zoals teak. Dit type hout is namelijk ‘rotvrij’.
  • Massief bamboe, geperst en bekend als Solid Bamboo.
  • Volkern: Volkern® platen zijn opgebouwd uit houtvezels en hars die onder hoge temperatuur en druk zijn samengeperst. Het kan tegen vocht omdat het oppervlak van de Volkern® platen een moleculair dichte toplaag hebben.

En deze materialen zijn juist niet zo geschikt: Eiken, beuken, noten, of essen. Deze houtsoorten zijn namelijk niet rotvrij. En ze kunnen gaan uitzetten in warmte. Als je dit materiaal gebruikt is dus heel belangrijk dat er een hele goede ventilatie in je badkamer zit. Bij MDF moet je even navragen welke soort in badkamer kan. Daar zit blijkbaar nog verschil tussen.

Badkamerkast kiezen: andere aandachtspunten

Als je een stevige badkamerkast wilt is het belangrijk dat de kast een geraamte of frame heeft. En met een geraamte bedoel ik dat de kast een houten skelet heeft. En dat daar vervolgens de deuren en achterwand aan zijn vastgemaakt. Een badkamerkast zónder geraamte is minder sterk. En dat is niet zo raar als je bedenkt dat de deurtjes en achterwand dan direct aan elkáár zijn vastgemaakt… Verder is het natuurlijk belangrijk dat de kast goed in je badkamer past, en dat hij de juiste bergruimte biedt.

Badkamerkasten: waar vind je ze?

Badkamerkasten vind je op diverse plekken. Denk aan Ikea, Leenbakker en Kwantum. Maar je hebt natuurlijk ook speciaalzaken voor badkamermeubels. Koop je graag online, dan kun je onder andere terecht bij OTTO voor een badkamerkast. De bovenste twee badkamerkasten kwam ik tegen op OTTO:

badkamerkast Screen Shot 2015-08-25 at 12.06.53

En deze zag ik bij Ikea:

Screen Shot 2015-08-25 at 12.07.31

Meer lezen over badkamers? Lees dan ook: Een schone badkamer is een opgeruimde badkamer.

Van wat voor soort materiaal is jouw badkamerkast?

25 Responses to Badkamerkast: waar moet je op letten?

  1. Zoals in het hele huis heb ik in onze badkamer ook een giga opbergruimte. Ja, dit klinkt heel opschepperig, maar het huis is zo ingericht dat er aan veel bergruimte gedacht is. Was ook heel makkelijk na de verhuizing om de dozen leeg te krijgen 😉
    Op de badkamer hebben we een dubbele wastafel en een kast eronder. Ik bewaar daar schoonmaakartikelen en verzorgingsartikelen. Er zouden best handdoeken bij kunnen maar ik vind het frisser om die in de linnenkast te bewaren.
    Onze badkamer is al van begin jaren negentig en is helemaal in wit/zwart. Ik zou het zelf niet uitgekozen hebben, maar het ziet er allemaal nog prima uit. Gelukkig maar, ik houd niet zo van verbouwingen.

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.