Pas op voor deze traffic builders in de supermarkt

traffic buildersDat supermarkten je proberen te verleiden om meer te kopen wist ik wel. Ik kén de bekende trucjes, en weet bijvoorbeeld dat goedkopere producten laag liggen.

Maar toen ene Sjoerd van de Wouw, campaginer bij Foodwatch een boekje open deed over supermarktpsychologie was ik toch geschokt! Want ze trekken echt alles uit de kast om je als klant te bespelen zeg! En dat doen ze met zogenoemde traffic builders.

Traffic builders in de supermarkt

  • De looproute gaat bewust tégen de klok in: uit onderzoek blijkt namelijk dat je dan gemiddeld 3 euro extra uitgeeft!
  • Er wordt muziek gebruikt om je te verleiden iets te kopen. Zo zorgen Franse chansons voor een goede verkoop van Franse wijnen.
  • De muziek wordt aangepast aan het winkelpubliek. Zo speelt er na werktijd andere muziek voor tweeverdieners, dan bijvoorbeeld ‘s ochtends als ouderen boodschappen doen. Allemaal om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken.
  • Boodschappenkarretjes worden steeds breder gemaakt. Weet je waarom? Omdat je dan langer de bodem van het karretje blijft zien. En daardoor denk je dat je nog niet zoveel hebt!
  • Die handige mandjes met wielen? Die zijn er niet voor jouw gemak. Maar om er voor te zorgen dat je lekker veel boodschappen haalt. Want als je een mandje de hele tijd moet tillen neem je minder.
  • Ruik je heerlijk vers brood? Grote kans dat dit uit een parfumflacon komt!

Wat kun je nou doen om niet te vallen voor al die psychologische trucs die ze uit de kast halen? Precies het tegenovergestelde doen natuurlijk.

Zo word je immuun voor traffic builders

  1. Ga je boodschappen doen? Ren dan zo snel mogelijk naar de kassa’s en doe vervolgens met de klok méé de boodschappen. Zo, weer 3 euro minder uitgegeven : )
  2. Zet een koptelefoon op of doe oortjes van je iPod in om zo de verleiding van supermarkt muziek af te weren. Spreek van te voren een motiverende boodschap in: ‘Ik ben immuun voor traffic builders, ik ben immuun voor traffic builders!’
  3. Kies zo’n rottig mandje dat je moet dragen. Dus zonder wielen!
  4. Doe Vick vaporub onder je neus om jezelf immuun te maken voor verleidelijke geuren ; )

Tsja… ik denk alleen wel dat boodschappen doen zo een stuk minder leuk is.

Conclusies over traffic builders in de supermarkt

Supermarkten bespelen je als een goedkope viool als je ze de kans geeft. Zonder dat je het weet laten ze allerlei psychologische mechanismes op je los. De positieve kant vind ik dat ze echt proberen om boodschappen doen zo aangenaam mogelijk voor je te maken. De negatieve kant is dat je misschien meer uitgeeft dan je van plan was.

Daarom is het goed om je bewust te zijn van al die verborgen verleidingen. En dan kun je er eventueel bewust voor kiezen om er aan toe te geven!

Wat vind jij van supermarktpsychologie?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: