Netflix kijken: Rita

Posted augustus 4, 2015 in Huishoudelijke beslommeringen / 29 Comments

rita netflix

Mis jij stiekem het schoolritme een beetje?

Dan kun je je hart ophalen met de Deense Netflix serie Rita. Die speelt zich namelijk af op een school. Ik heb genoten van de drukte in de gangen, het schoolritme, de lessen en de wandeling naar school van Rita : )

Rita: waar gaat het over?

Rita gaat over een nogal vrijgevochten, maar zeer bevlogen docente. Ze is gescheiden en moeder van drie vrijwel volwassen kinderen. Rita heeft jaloersmakend lang haar en prachtige lange benen, die ze steevast hult in strakke spijkerbroeken. Maar daarboven draagt ze dan zo’n houthakkers blouse. Rita is het type juf dat je graag voor je kinderen hebt. Ze heeft hart voor de kinderen en een natuurlijke autoriteit. Bovendien is ze wars van politiek en pedagogisch correct gedoe.

Dat haar privéleven nogal een zootje is, doet niets aan haar kwaliteiten als lerares af. Normaliter houd ik niet zo van hoofdpersonen die zogenaamd heel stoer en dwars zijn. Maar Rita mocht ik!

Rita: wat is er leuk aan?

 • Het is gewoon leuk om vanaf de bank het dagelijkse schoolleven mee te beleven, zonder dat je zelf iets hoeft uit te voeren.
 • Ik vond het frappant hoeveel overeenkomsten er zijn tussen het Nederlandse en Deense schoolsysteem! Van de politieke en pedagogische correctheid tot aan de types ouders aan toe.
 • De schooldirecteur draagt broeken tot op de knie. Ik vraag me nog steeds af of dit typisch Deens is!
 • Rita maakt je bewust van het Nederlandse schoolsysteem, doordat de dingen die in de serie spelen zoveel lijken op het schoolse leven hier.
 • Rita heeft een heel mooi loopje!
 • Rita kijkt makkelijk weg.

Praktische informatie

Rita is een Deense dramaserie van de zender TV 2. De serie ging in première op 9 februari 2012. De Deense producenten wilden de serie na twee seizoenen al stoppen, maar Rita was op Netflix zo’n onverwacht succes dat het online tv-kanaal besloot zelf het derde deel te financieren.

Rita bestaat dus uit drie seizoenen en is te bekijken op Netflix Nederland. Rita is op het tv-festival van Monte Carlo onderscheiden met een prijs voor beste actrice, maar kreeg ook vijf andere nominaties. Eyeworks gaat een Nederlandse versie maken van Rita met actrice Thekla Reuten. Deze wordt uitgezonden in het najaar van 2015.

Tot mijn spijt heb ik alle Deense seizoenen al gezien. Mijn man en ik hebben nog één aflevering van de spin-off Hjørdis geprobeerd, maar dat vonden we niks. We misten Rita.

Trailer Rita

Conclusie over Rita

Laat je niet afschrikken door het feit dat deze serie Deens is. Hij is echt de moeite van het kijken waard.

Ken jij de serie Rita?


29 responses to “Netflix kijken: Rita

 1. Och ja, geweldige serie, de eerste die ik keek toen ik Netflix kreeg, toen waren er nog maar 2 seizoenen en ja seizoen 3 binnen een dag ook alweer gekeken, Hjordis ben ik nog niet aan begonnen, wel al gevonden, maar daar was ik ook al wat bang voor, maar ik geef het wel een kans. Wat ik dan weer jammer vind, is dat hier dan nagemaakt gaat worden…. hebben ze dus ook gebprbeerd met de serie Rita, want die bestaat al, maar dan de detective en wat blijkt…. copy van The Mysteries of Laura welke nu uitgezonden wordt in de herhaling alweer op net5.

  X

  X

 2. VeggieMo

  Helaas geen Netflix, dus hopelijk komt het op dvd. Kan ik hem bij de bieb lenen.
  Ik heb de serie Breaking Bad gezien. Toen we daarmee klaar waren miste ik de hoofdpersonen ook zo 🙂

  • Grappig is dat hè, hoe hoofdpersonen in een serie bijna vrienden of bekenden van je worden!

   Hopelijk komt hij inderdaad op dvd in de bieb. De serie Borgen ligt bij ons ook in de bieb, dus wie weet komt Rita ook wel.

 3. Jaa Rita! Erg leuk! En nog niet alle afleveringen gezien 🙂
  Waarom ze hem in het Nederlands na moeten maken snap ik niet.
  Degenen waarvoor hij geschikt is zouden toch de ontertiteling moeten kunnen lezen.

  Verder worden dergelijke dingen in het Nederlands vaak zo plat + ze gaan nooit een actrice vinden die net zo goed is als Rita (die blíkken van…. LOL)

  • Heerlijk dat je nog afleveringen hebt! Ik baal dat ik ze allemaal al ken…

   Goed punt wat betreft een goede Nederlandse actrice vinden die kan tippen aan de Deense actrice! Ik heb geen idee of Thekla Reuten dat kan.

 4. Dag Liesje,

  Wat een leuk geschreven blogpost!

  Ik heb geen Netflix. Zou de serie ook ergens anders te bekijken zijn?
  Hij lijkt me op het lijf geschreven: onderwijs, bijna volwassen kinderen en ook al veertig plus. Alleen aan de lange benen en het schitterende haar moet ik nog wat werken 😉 .

  Ik ga je blogpost alvast tweeten. Volgens mij zullen andere onderwijs tweeps hem ook graag lezen.

 5. Rita was inderdaad een erg leuke serie om te zien. Hjordis heb ik ook gezien, wel leuk, maar zoals je al aangaf, je mist Rita, en andere hoofdpersonen. Zelfs het gebouw is anders ingericht. Los daarvan wel leuk om te zien. Ben erg benieuwd naar de nieuwe nederlandse variant.

  • Van Orange is the new black begrijp ik de hype niet… Ik heb het eerste en de helft van het tweede seizoen gezien en toen kon het me echt niet meer boeien.

   Ik vond het allemaal wat karikaturaal. Zoals die scène over vagina’s en de urinebuis.

 6. Ohjee, als ik dit zo lees zou je me best aan een nieuwe Netflix verslaving geholpen kunnen hebben.
  Ik ben net door Call The Midwive heen en had nog geen goeie opvolger om zonder m’n lief te kijken. Maar Rita klinkt superleuk! Ik ga vandaag aflevering 1 kijken! 🙂

  • Hoi Webkim, graag gedaan : )

   Ik ben gisteren net begonnen aan Call the midwife. Ik moet er nog een beetje inkomen, en hoop dat het verhaal me nog echt gaat pakken. De sfeer in de serie vind ik in ieder geval wel mooi.

 7. Janneke

  Oh een heerlijke serie om te kijken naar een lange werkdag en ben dan er ook al klaar mee. Hjordis staat in de lijst maar nog niet mee begonnen, zijn er ook maar 4. Ik heb mijn zusje er zelfs aan gekregen. En die vond hem ook leuk.
  Call the midwife hoor ik ook veel over, maar ik vond de eerste aflevering niet doorheen te komen, heb jij hem al wel gezien en moet ik even doorzetten of gewone een nieuwe serie zoeken met nog niet te veel seizoenen.
  Wij zijn in elk geval erg blij met Netflix, ook de kids.

  • Net als jij zit ik bij de eerste aflevering van Call the Midwife, en zit in het stadium dat ik denk: ‘Ik moet het gewoon nog even een kans geven. Het wordt vast nog leuk.’

   En dat hoop ik dan maar. Ik hoor er wel goede dingen over.

 8. Deze serie heb ik wel in de lijst gezien maar nog niet bekeken. Nu maak je me wel nieuwsgierig! Ik ga er binnenkort maar eens aan beginnen en hoop dat ik het net zo leuk vind als jij.
  Waar zouden we zijn zonder Netflix? 😉

 9. Ha, dat is dus de serie waar je het in de comments over had!
  Leuk dat ik nu ineens weet waar het juist over gaat en ik ga het toch ook eens een kans geven als ik dat zo lees 😉

 10. Wij zitten sinds eergisteren in Rita verwikkeld. Erg leuke serie. Moet eerlijk zeggen dat wij juist Hjørdis ook erg goed vonden.Wij hebben er zelfs een blogpost aan gewijd .Maar nu zijn we Rita verslaafd haha

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.