Hoe krijg ik dat deksel los?!

lastige deksels openenHeb jij dat ook wel eens dat je een pot groente of potje jam wilt openmaken, en dat je dat ^&%#@ deksel met geen mogelijkheid los krijgt?

Hier onder een aantal tips!

Hoe krijg je dat deksel los?! Zo!

  1. Prik met een scherp mes  een gat in het deksel. Deze methode gebruik ik vaak, en werkt voor mij het beste. Nadeel is wel dat het deksel hierdoor beschadigt…
  2. Zorg dat je droge handen hebt. Trek eventueel rubberen handschoenen aan zodat je meer grip hebt. Soms helpt het om een theedoek om de deksel te doen voordat je draait.
  3. Houd de pot 20 tellen onder de hete kraan. Zorg dat de straal water op het midden van het deksel landt. Daardoor gaat het meer uitzetten dan het glas. Droog de pot hierna af, en probeer of je het deksel nu wel kunt open krijgen.
  4. Drie stevige klappen op de onderkant van de pot met de muis van je hand wil ook nog wel eens helpen. Daarmee verbreek je het vacuum. Deze methode gebruikt mijn man altijd.
  5. Soms helpt het als je met het handvat van een mes op de rand van het deksel klopt. Hierdoor kan de sluiting losser worden.
  6. Er zijn ook hulpmiddelen op de markt voor deksels die muurvast zitten. Bijvoorbeeld de JarKey pottenopener. Zo’n JarKey kost 7,50 bij bol.com. Ik had vroeger een blauwe, die ik veel gebruikte. Maar die ben ik helaas kwijt geraakt. Hier onder zie je de JarKey in actie:jarkey
  7. Steek de punt van een theelepeltje tussen de deksel het glas. En wrik heel voorzichtig een beetje. Dit kan ook met een schroevendraaier of blikopener gedaan worden. Het gaat er om dat je het vacuum doorbreekt.
  8. Zet de pot op z’n kop in een laag warm water. Wacht 30 secondes, en probeer nu de deksel open te maken.

De deksels van HAK

Je kunt veel zeggen van HAK. Zoals dat ze relatief duur zijn. Maar ik ben gek op hun nieuwe deksels! Die gaan namelijk echt moeiteloos open, zonder uitgebreid gevecht. Bovendien kun je de deksel daarna gewoon nog prima gebruiken. Deze deksels heten ‘gemaksdeksel’ en ze doen hun naam echt eer aan vind ik.

De deksels openen zo makkelijk omdat ze uit twee delen bestaan die los van elkaar kunnen bewegen:

  • Een ring
  • Een panel

Hierdoor wordt de kracht die nodig is om het deksel open te draaien gehalveerd : )

In onderstaand filmpje wordt het deksel gedemonstreerd. Ik vind het echt een geweldige uitvinding.

Hoewel ik nog steeds meestal voor de glazen potten van het huismerk ga, koop ik zo nu en dan wel eens een pot HAK. En dan geniet ik echt van het moeiteloze deksel!

Conclusie over klemmende deksels

Als je een pot niet kunt openkrijgen omdat het deksel muurvast zit zijn er twee soorten aanpak. De eerste aanpak richt zich op een betere greep. Denk aan rubberen handschoenen, een theedoek over de deksel, of elastiekjes om het deksel.

De tweede aanpak richt zich op het verbreken van het vacuüm. Bijvoorbeeld door op de bodem van de pot te slaan, of door een JarKey te gebruiken.

Maar als je een pot van HAK koopt heb je dit probleem niet meer. Want zij hebben een hele slimme nieuwe deksel bedacht.

Heb jij nog aanvullende tips om lastige deksels open te krijgen? En wat vind jij van de nieuwe deksels van HAK?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: