Bezuinigen of meer inkomen vergaren?

bezuinigenAls je financieel krap zit kun je drie dingen doen: bezuinigen of proberen meer geld binnen te harken. Of beide!  Maar zoals Ramit Sethi (Amerikaans financieel adviseur) zegt in zijn boek ‘I will teach you to be rich‘:

‘There’s a limit how much you can save, but there’s no limit to how much you can earn!’

Bezuinigen

Het punt met bezuinigen is dat het vaak neer komt op dingen níét doen. En dingen níét doen is vaak lastiger en vervelender dan het lijkt. Het is bijvoorbeeld níét die leuke rok kopen. Of dat geweldige jasje. Het is níét naar de bioscoop gaan en niet die dure bloemkool kopen. Ook al heb je er zin in : (

Bezuinigen actief maken

Hierdoor kan bezuinigen soms wat passief aanvoelen. Een manier om het actiever te laten voelen is door op te schrijven wat je allemaal bezuinigt. Noteer de prijs van het kledingstuk dat je niet kocht. En de prijs van het uitje dat je niet deed. Noteer het prijsverschil tussen de andijvie die je kocht en en de dure bloemkool die je liet liggen. Schrijf alles wat je niet kocht op! En tel dat elke vrijdag bij elkaar op en geniet dan van het (enorme) bedrag dat daar staat.

Actief bezuinigen

Gelukkig kan bezuinigen meer zijn dan dingen nalaten. Je kunt bijvoorbeeld een moestuin beginnen en je eigen groentes kweken, en zo goedkoper eten. De was ophangen in plaats van de droogtrommel te gebruiken etc.

In Amerika tillen veel huisvrouwen en soms ook mannen actief bezuinigen naar een heel nieuw niveau. Zij zijn fulltime bezig met het verzamelen van coupons (kortingsbonnen) en krijgen het soms voor elkaar om zo te bezuinigen dat ze met 20 volle karretjes de supermarkt verlaten. En dat de supermarkt hén dan geld schuldig is! Het programma waarin je dit ziet heet dan ook Extreme Couponing!

Meer geld verdienen

Meer geld verdienen voelt actiever. Het is niet dingen nalaten, maar juist meer dingen doen. Hoe kun je je inkomen vergroten?

  1. Valt er te onderhandelen over je salaris?
  2. Zou je meer uren kunnen werken, en zo je maandsalaris een oppepper geven?
  3. Ben je fulltime thuis bij de kinderen? Kijk dan of je geld kunt verdienen vanuit huis. Gebruik je talenten en en zet ze om in klinkende munt. In de periode dat mijn kinderen nog klein waren, gaf ik zeven jaar lang ‘s avonds de cursus Samen Bevallen. En toen de jongste naar de basisschool ging ik meer uren bloggen. En nu vul ik het gezinsinkomen aan met bloggen! Geld verdienen met bloggen kan! Wie een computer heeft, en kan schrijven kan ook geld verdienen vanuit huis met Textbroker.

Conclusie

Als je zoals Loesje aan het eind van je geld altijd nog een stuk maand over hebt, dan kun je kiezen voor bezuinigen, meer geld verdienen of een combinatie van beide. Zelf doe ik graag allebei. Maar ik merk ook wel eens dat de rek op een gegeven moment uit het bezuinigen is. En dan is het fijn om meer geld te verdienen.

Kom jij financieel goed rond? En wat doe je als je krap zit: bezuinigen, meer geld verdienen of beide?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: